Amanda Hearst

– Joachim gjør meg trygg

Milliardærarvingen Amanda Hearst synes det er morsomt å tenke på at hun er blitt gift med en nordmann, hun som ikke visste stort om Norge fra før.

NORGESVENN: Den amerikanske milliardærarvingen Amanda Hearst elsker Norge. Og Lillebjørn Nilsen. FOTO: Thomas Qvale
NORGESVENN: Den amerikanske milliardærarvingen Amanda Hearst elsker Norge. Og Lillebjørn Nilsen. FOTO: Thomas Qvale Vis mer
Publisert

Hyggelig å møte dai, sier Amanda Hearst, med samme internasjonale aura som Diana Ross da hun ytret de legendariske ordene på Fornebu i 1985, og som fikk nordmenn til å trykke henne til sitt bryst: Jai er norsk!

Og i likhet med Diana Ross har amerikanske Amanda Hearst, oldebarnet til selveste mediemogulen William Randolph Hearst, giftet seg med en nordmann.

KK møter Amanda i hennes norske yndlingsbygning Operaen. Under det flere måneder lange oppholdet i Norge med ektemannen, regissør Joachim Rønning, har Amanda ofte vendt tilbake hit. Og hun er ikke sen om å dele norske attraksjoner for sine 370 tusen følgere på Instagram, overstrødd med lovord over hvor fint det er i Norge. Så langt går hun i å uttrykke sin kjærlighet at hun i deler av Norgesoppholdet har boltret seg i nysnøen i strikkegenser med «Norge» over brystet.

– Jeg går på norskkurs på nett to ganger i uka med norsklæreren min Trond, og jeg lærer mye av å høre på norsk musikk, forteller Amanda Hearst (37), og glir sømløst over i et hjertesukk på engelsk.

– Men det er så få norske artister som synger på bokmål. Dialekter er ganske vanskelig å forstå. Men jeg har funnet en som synger på bokmål. Han heter … Lillebjorn … Nilsen?

Hun ser avventende på journalisten.

– Ja, han er veldig kjent her.

Amanda nikker ivrig.

– Ja, han er flink. Favorittsangen min er «Alle duene». Og den mest kjente, den «Tanta til Beate».

Arving til formue

Amanda Hearst vokste opp på Upper East Side i New York, i en av storbyens aller mest fasjonable områder. Omgangskretsen hadde mer enn nok med sine egne formuer, og klassekameratene på kostskolen leet ikke et øyenbryn over at Amanda inngikk i arverekken til en av amerikansk histories mest omtalte formuer. Det som skilte henne fra de andre måtte muligens være at familien hennes hadde et vaskeekte slott.

FORTYLLET: Slottet til Hearst-familien i California kalles også «La Cuesta Encantada», Den fortryllede høyden. Slottet ligger i San Simeon, og på eiendommen gresser det blant annet store sebraflokker den dag i dag. FOTO: NTB
FORTYLLET: Slottet til Hearst-familien i California kalles også «La Cuesta Encantada», Den fortryllede høyden. Slottet ligger i San Simeon, og på eiendommen gresser det blant annet store sebraflokker den dag i dag. FOTO: NTB Vis mer

Oldefar William Randolf Hearst, som for øvrig er modell for hovedpersonen i filmklassikeren «Citizen Kane», bygde i perioden 1919–1949 i et slott i California hvor han bodde i perioder, og utover 20- og 30-tallet holdt kjendisfester rundt bassenget.

STORFINT: Bassengkanten på Hearst Castle har vært arena for mangt et celebert selskap opp gjennom årene. Slottet har hele 165 rom. FOTO: NTB
STORFINT: Bassengkanten på Hearst Castle har vært arena for mangt et celebert selskap opp gjennom årene. Slottet har hele 165 rom. FOTO: NTB Vis mer

På den gedigne eiendommen gresset sebraer og andre eksotiske dyr, og slottet på høyden med utsikt over Stillehavet har alltid hatt en aura av mystikk. Både Charlie Chaplin, Cary Grant, Greta Garbo, Buster Keaton, Jean Harlow og Clark Gable har vært gjester, og det samme har Winston Churchill og Charles Lindbergh.

FINT SELSKAP: Oldefar William Randolph Hearst sammen med Hedy Lamarr og Rita Hayworth. FOTO: Kobal/REX/NTB
FINT SELSKAP: Oldefar William Randolph Hearst sammen med Hedy Lamarr og Rita Hayworth. FOTO: Kobal/REX/NTB Vis mer

På spørsmål om klassevenninnene på Upper East Side muligens var litt misunnelig på at Amanda var den eneste som faktisk hadde et ekte slott, svarer hun med en latter.

– Det tror jeg ikke. Jeg tror ikke de tenkte på det.

– Ikke så flatterende bilde

Amanda forteller om barndommens ferier på The Ranch, som familien kaller området rundt slottet.

Her vokste hun opp med historiene om en oldefar som på mange måter bygde moderne amerikansk mediene, gjennom et konglomerat av aviser og radiostasjoner.

Men måten oldefaren ble portrettert i klassikeren «Citizen Kane» falt imidlertid ikke alle like lett for brystet.

– Det er interessant, for bildet som ble skapt av oldefar i «Citizen Kane» var jo ikke så flatterende. Personlig synes jeg det er veldig stilig at han portretteres i en av verdens mest kjente filmer. Orson Welles sa jo selv at det var en dramatisering, men noen i familien syntes det var vanskelig at han ble fremstilt i et dårlig lys, sier Amanda.

OMSTRIDT:Mediemogulen William Randolph Hearst i 1926. FOTO: Nara Archives/REX/NTB
OMSTRIDT:Mediemogulen William Randolph Hearst i 1926. FOTO: Nara Archives/REX/NTB Vis mer

– Oldefar elsket dyr

Hva tar hun eventuelt med seg fra sin ikoniske oldefar? Amanda tenker seg om.

– Han elsket dyr, så der er vi nok like. Jeg er imponert over hans overbevisning, gjennomføringsevne og sterke vilje. Jeg vil ikke beskrive meg selv med slike ord, men jeg skulle ønske jeg hadde mer av det.

Amanda er en av arvingene til Hearst Corporation. Det amerikanske medieselskapet har 20 tusen ansatte, og ifølge Amanda en inntekt på 160 milliarder kroner. I porteføljen inngår hundrevis av aviser og TV-stasjoner verden over, samt en rekke magasiner, slik som Marie Claire, Elle, Cosmopolitan, ESPN, for å nevne noen.

– Mer ansvarlig i Norge

Men Amanda støtter seg ikke kun på det. Med Bachelor i kunsthistorie fra Fordham University, har hun startet egne prosjekter, blant annet engasjert seg for bærekraftig mote gjennom selskapet sitt Maison De Mode.

Ifølge nettsiden skal selskapet være en «global plattform for bærekraftig mote, og koble sammen designere, kuratorer og kunder for en bedre morgendag». På Instagram viser Amanda stadig produkter hun mener holder slik standard. Hun forteller at interessen for bærekraft våknet da hun var spaltist i Marie Claire i 2010.

– Jeg har alltid vært interessert i mote og vil vite historien bakom klærne. Her i Norge har jeg oppdaget mange merker som synes å drive mer ansvarlig. I Amerika er det ikke samme tilnærming, mener Amanda.

DYREGLAD: Amanda Hearst mener hun har kjærligheten til dyr felles med sin ikoniske oldefar William Randolph Hearst. FOTO: Thomas Qvale
DYREGLAD: Amanda Hearst mener hun har kjærligheten til dyr felles med sin ikoniske oldefar William Randolph Hearst. FOTO: Thomas Qvale Vis mer

Gruer seg til isbading

Hun er market editor for Marie Claire, filantrop og modell. En dag i livet hennes kan se omtrent slik ut: yoga i stua etterfulgt av forretningsmøter for de ulike prosjektene hun styrer, også under Norgesoppholdet.

Da hun debuterte på langrennsski ved juletider, var en begeistret Amanda ikke sen om å dele det med instagram-følgerne.

For øvrig forteller hun at avkobling er svært viktig:

– Jeg elsker å legge puslespill, spesielt de større med 2000 brikker og oppover. Det gjør meg glad og avslappet. Og så elsker jeg å bade, og jeg skal kanskje isbade i fjorden mens jeg er i Norge.

Journalisten ser ut vinduet, på isflakene som flyter utenfor Operaen i 13 minusgrader:

– Til orientering så er ikke isbading noe nordmenn flest driver med.

Amanda ser lettet ut.

– Jeg har en venninne som har invitert meg med, men jeg vet ikke helt om jeg kommer til å gjøre det.

– Møtte Joachim på fest

Amanda møtte regissør Joachim Rønning på det fasjonable Los Angeles-hotellet Chateau Marmont i 2017. Nordmannen var allerede en etablert regissør, og hadde bak seg flere store produksjoner, som blant annet «Pirates of the Caribbean», «Max Manus» og «Kon Tiki».

PENT PAR: Amanda Hearst og hennes norske mann, regissør Joachim Rønning, på premieren av filmen hans Maleficent i 2019, der Angeline Jolie spiller hovedrollen. FOTO: Ian West/PA Wire/NTB
PENT PAR: Amanda Hearst og hennes norske mann, regissør Joachim Rønning, på premieren av filmen hans Maleficent i 2019, der Angeline Jolie spiller hovedrollen. FOTO: Ian West/PA Wire/NTB Vis mer

– Vi møttes på en fest, men begge hadde kjæreste og ingenting skjedde, forteller Amanda.

– Så møttes vi igjen ett år senere, og da var vi begge single. Men Joachim bodde jo i London hvor han laget «Maleficent», så vi hadde et avstandsforhold. Men etter å ha datet en stund flyttet jeg dit. Siden forlovet vi oss, og alt skjedde veldig fort og veldig naturlig.

Vi bemerker at forholdet kanskje var litt uventet for mange her hjemme. Det er tross alt ikke hver dag en fra den sagnomsuste Hearst-familien gifter seg med en nordmann.

– Det var uventet for meg også! sier Amanda.

– Og det er morsomt å tenke på at jeg ble sammen med en nordmann. Jeg hadde jo ikke hørt så mye om Norge før.

– Venner meg ikke til vintermørket i Norge

I løpet av fire måneder i Norge har paret besøkt Joachims hjemby Sandefjord, samt Oslo, Larvik, Lindenes og Trysil. Den største utfordringen for amerikaneren har ikke vært vinterkulden, slik man kanskje skulle tro.

– Det er jo kaldt i New York også, så det er ikke så forskjell, men mørket tar på. Jeg har ikke vennet meg til mørket. I New York har vi åtte timer dagslys om vinteren, og det hjelper. Men her! Plutselig er det mørkt igjen, og jeg tenker: «Gud jeg har jo ikke gjort noe enda!».

UT AV MØRKET: Etter å ha tilbragt vinteren i Norge under korona, synes Amanda Hearst at vintermørket var vanskelig å venne seg til. FOTO: Thomas Qvale
UT AV MØRKET: Etter å ha tilbragt vinteren i Norge under korona, synes Amanda Hearst at vintermørket var vanskelig å venne seg til. FOTO: Thomas Qvale Vis mer

Lager ikke mat

Når vi gjør intervjuet går oppholdet i Norge går mot slutten. Snart bærer det hjem til Los Angeles, til nytt hus i Hollywood Hills. Og ikke et hvilket som helst hus. Amanda og Joachim er blitt eiere av det ikoniske bygget Wolf House, av arkitekten John Lautner. Los Angeles Times slo i 2020 stort opp at Hearst-arvingen Amanda hadde kjøpt huset sammen med sin norske regissørektemann, og kunne fortelle prislappen var på 5,9 millioner dollar, altså over 60 millioner kroner. Huset ligger over the Sunset Strip, og ble bygget for en konsertpianist i 1961. Mens Amanda og Joachim er i Norge, har håndverkerne holdt på med oppussingen.

– Huset er veldig stilig. Det er bygget i naturmaterialer og går i ett med terrenget. Dette er mitt første hus. Frem til nå har jeg bodd i leiligheter, forteller Amanda.

På spørsmål om hun nå skal brette opp ermene og begynne med hagearbeid, svarer hun:

– Nei, det tror jeg ikke.

– Du er ikke så huslig?

– Nei. Jeg lager ikke mat.

Hvem lager maten hjemme hos dere?

– Ingen av oss, faktisk.

Hun utdyper at paret, i likhet med mange amerikanere, inntar måltidene på restaurant:

– Vi bestiller enten mat hjem, eller vi går ut og spiser.

Valpens tragiske historie

Hjemme i USA venter hunden Finn, en Chihuahua-miks på 12 år, som Amandas kjøpte i dyrebutikken. Flere steder i USA selges nemlig både kattunger og valper over disk, og det er ikke uvanlig å gå inn og spørre: «Hva koster valpen i vinduet?».

– Valpen hadde sittet i vinduet og sett på meg i flere uker, og til slutt ga jeg etter, forteller Amanda.

– Han i dyrebutikken forsikret meg om at valpen kom fra en forsvarlig oppdretter, men det viste det seg jo at han ikke gjorde.

Amanda begynte nemlig å nøste i hvor lille Finn kom fra, og sporene ledet henne til en valpefabrikk, en såkalt «Puppy Mill». Hun beskriver hvordan over 900 valper kravlet omkring i en låve på gården hun kom til, og stanken som slo mot henne. Det groteske synet ble starten på den veldedige organisasjonen hennes «Friends of Finn».

– Det er etter mitt syn fullt mulig å oppdrette dyr på en bra måte. Jeg ønsker å gjøre noe for dyr, men samtidig ville jeg ikke drive kun med dyrevelferd. Gjennom organisasjonen Well Beings jobber jeg både med mennesker, miljøvern og dyr.

Amanda forteller at kjærligheten til dyr er noe hun har arvet etter moren.

– Mamma bor på en gård i Long Island med dyr hun har reddet, både, katter, alpakka, esel gjess og emu.

Hunden hjelper mot angst

Hunden Finn har egen instagramkonto, @finnythewonderpup, og i et innlegg forteller Amanda åpenhjertig om hvordan den lille hunden har hjulpet henne når «angstgreiene mine har tatt overhånd».

Gjennom Well beings samarbeider hun med både dyreterapeuter og støttegrupper, og Amanda kan ikke få fullrost hvor mye et dyr kan bety.

Som hun skriver på Instagramkontoen: «Jeg innser at dyr virkelig kan hjelpe ALLE med vår fysiske og psykiske helse».

Fikk bunad av svigermor

Amandas mor passer Finn hjemme i Hamptons mens Amanda og Joachim er i Norge. Dette er det lengste oppholdet Amanda har hatt i sin norske manns hjemland. Tidligere har det mest vært kortere turer, gjerne i forbindelse med visning og premierer av Joachims filmer.

– Jeg skulle vært i Norge på 17. mai, men så kom jo korona.

Amanda smiler:

– Jeg fikk en nydelig Vestfoldbunad i bryllupsgave fra moren til Joachim, og nå under oppholdet i Norge har jeg endelig fått tilpasset den. Jeg hadde den på meg på julaften hjemme hos moren til Joachim i Sandefjord, og jeg følte meg så fin. Alle vi fem damene hadde bunader. Det var veldig stas. Vi har jo ikke noe sånt i USA. Det føles nesten som å ha på seg et kostyme.

– Og det er til og med et bærekraftig plagg, som du har hele livet.

– Ja, det også!

– Redd for å se fremover

Med sin kjærlighet til dyr, er Amanda Hearst ikke helt uventet vegetarianer. Det hender hun spiser fisk. Hun har smakt lutefisk, og er til og med glad i brunost, for å gjøre oss ferdig med de norske matklisjeene en god nordmann elsker å sole seg i glansen av. Vi bemerker at vi er imponert over at hun faktisk gjør yoga hver eneste dag.

– Jeg også! sier Amanda med en latter.

– Men om jeg ikke gjorde det ville jeg blitt helt gal.

Snart går turen over dammen, til et USA der kongressen nylig ble stormet, og Trump etter valget måtte ta hentesveisen med seg og gå. Hvordan ser livet ut for Amanda Hearst om, la oss si ti år?

– Jeg er for redd til å se fremover, slik verden ser ut i dag. Jeg er bare glad for at vi er her i Norge akkurat nå. Jeg har fått masse venner her i Norge, i kraft av meg selv. Jeg lærer meg norsk, slik at vi alle kan snakke sammen. Svigermoren min snakker jo mest norsk.

– Legger meg ikke oppi oppdragelsen

Med Joachim snakker hun for det meste engelsk. Også med døtrene hans på 13 og 15 år går det mest i engelsk.

– Jeg har et kjempegodt forhold til Jo Hanna og Holly, og jeg elsket å være i Norge mye på grunn av Joachims døtre. Under oppholdet har vi vært mye sammen, og jeg har virkelig blitt kjent med dem, sier Amanda.

Hun forsikrer at rollen som stemor går greit.

– Jeg prøver ikke å legge meg borti barneoppdragelsen. Jeg respekterer foreldrene, og oppdragelsen er deres jobb. Så kan jeg ta del i jentenes liv på andre måter. De er jo tenåringer, og vi deler for eksempel interesse for klær.

Tanta ble terrorist

Hearst-slektens historie er fascinerende nok gjennom ikonet William Randolph Hearst, men på 70-tallet skulle familien nok en gang få søkelyset rettet mot seg.

En hel verden ble skrekkslagne vitner til at Patti Hearst, søsteren til Amandas mor, ble kidnappet av terrororganisasjonen Symbionese Liberation Army.

KIDNAPPET TANTEN: Organisasjonen Symbionese Liberation Army kodnappet Patty Hearst. Bildet er fra april 1974 FOTO: Snap Stills/REX/NTB
KIDNAPPET TANTEN: Organisasjonen Symbionese Liberation Army kodnappet Patty Hearst. Bildet er fra april 1974 FOTO: Snap Stills/REX/NTB Vis mer

Saken tok en ytterligere dramatisk vending da Patti Hearst sluttet seg til terroristene og ble ettersøkt.

ETTERSØKT TANTE: Statsadvokat James L. Browning Jr. holder opp et overvåkningsbilde av Patty Hearst fra en bank i San Francisco i 1974. Bildet ledet til pågripelsen av Patty Hearst. Hun ble senere dømt til 35 års fengsel. FOTO: NTB
ETTERSØKT TANTE: Statsadvokat James L. Browning Jr. holder opp et overvåkningsbilde av Patty Hearst fra en bank i San Francisco i 1974. Bildet ledet til pågripelsen av Patty Hearst. Hun ble senere dømt til 35 års fengsel. FOTO: NTB Vis mer

Etter 19 måneder ble hun arrestert, og dømt til 35 års fengsel for bankran og våpenbruk, en dom som senere ble redusert til sju år, før hun ble benådet av president Bill Clinton.

I JERN: Patty Hearst føres ut av San Francisco Federal Building under rettssaken mot henne i 1976. FOTO: NTB
I JERN: Patty Hearst føres ut av San Francisco Federal Building under rettssaken mot henne i 1976. FOTO: NTB Vis mer

Hele seks filmer er blitt laget om Patti Hearst, og hun har etter løslatelsen engasjert seg i AIDS, veldedighet, samt skrevet sine memoarer og laget reiseprogram fra Hearst Castle.

AKTIV TANTE: Patty Hearst har levd et aktivt liv etter at hun ble benådet av president Clinton. Her gjester hun Larry King Live på CNN i 2001. FOTO: NTB
AKTIV TANTE: Patty Hearst har levd et aktivt liv etter at hun ble benådet av president Clinton. Her gjester hun Larry King Live på CNN i 2001. FOTO: NTB Vis mer

Hvordan har denne dramatiske historien påvirket familien? Amanda smiler høflig, som om hun har fått spørsmålet flere ganger før:

– Det er hennes historie å fortelle. Jeg ville følt at det var feil av meg å snakke om det.

Gift på slottet

Da Amanda og Joachim skulle planlegge bryllupet, falt valget på familieslottet Hearst Castle. Hvor ellers, forresten? Og akkurat som i slottets storhetstid strømmet nå Hollywood-kjendiser og sosietetsvenner til, denne gang side om side med Joachims mamma Britt, og familie og venner fra Norge.

– Det var det perfekte sted å gifte seg, sier Amanda med et smil.

– Bryllupet varte i tre dager. Første kvelden hadde vi norsk tema, for å gjøre stas på Joachims familie og venner. Vi serverte Grans øl fra Sandefjord og kransekake på tallerkener med Mariusmønster fra Porsgrund Porselen. Vi drakk akevitt og det var mange taler, etter norsk tradisjon.

Der norske bryllup gjerne byr på en saftig reinsdyrstek, valgte Amanda og Joachim en annen variant:

– Første kvelden av bryllupet hadde vi noen omplasserte reinsdyr på området, som gjestene kunne klappe og mate, forteller Amanda.

Dagen etter var det bryllupsseremoni for familien på slottet, og etter feiringen, bar det til Los Angeles, til hotellet der Amanda og Joachim møttes for første gang.

– Vi hadde party for alle vennene våre på Chateau Marmont. Joachim og jeg ønsket å binde sammen historien om de to slottene, som vi begge har et sterkt forhold til.

Vennene imponert over Joachim

Det kan synes langt fra hvalfangstbyen Sandefjord til slottsbryllup og sebraflokker. Ja, til omplasserte reinsdyr, for den saks skyld. Amanda forteller at vennene hennes i New York er fascinert av at Joachim kommer fra eksotiske Norge, og svært imponert over at han lager filmer i Hollywood.

Amanda selv er superstolt over ektemannen. Hun har sett alle filmene hans, og gleder seg til å se Kon Tiki igjen, denne gang på norsk, nå som hun begynner å få taket på språket. På spørsmål om hun muligens har båret på en drøm om å gå til filmen selv, rister hun på hodet:

– Jeg har aldri hatt en forestilling om at skuespill er lett. Jeg tror det er et følelsesmessig veldig hardt yrke, og har aldri ønsket å utsette meg for det.

FORELSKET: Amanda Hearst er lykkelig sammen med sin norske regissør-ektemann Joachim Rønning. Her fra fotoopptaket for KK på tampen av 2020 FOTO: Thomas Qvale
FORELSKET: Amanda Hearst er lykkelig sammen med sin norske regissør-ektemann Joachim Rønning. Her fra fotoopptaket for KK på tampen av 2020 FOTO: Thomas Qvale Vis mer

– Jeg elsker Joachim

Hun forteller at hun er takknemlig for å leve et liv som gjør at hun kan reise rundt sammen med Joachim.

– Jeg lever et internasjonalt, globalt liv. Det er derfor det fungerer så bra med Joachim. Ikke alle kan være sammen med en som lever som Joachim. Det er en av grunnen til at det fungerer så bra mellom oss.

På spørsmål om hva hun falt for hos sin norske ektemann trenger ikke Amanda Hearst å tenke seg særlig lenge om:

– Joachim er en sjelden balanse mellom kreativ, praktisk og businessorientert. En kombinasjon ikke mange kunstnere har. Joachim er veldig ansvarsfull og får meg til å føle meg trygg.

Hun smiler og legger begeistret til:

– I tillegg er han utrolig romantisk og gir meg blomster og små gaver hele tiden. Jeg elsker ham så høyt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer