Kultur

Jødisk teatersuksess

Mike Leighs første jødiske drama for fulle hus.

Publisert
Sist oppdatert
Man slutter aldri å være jødisk, ifølge den britiske filmskaperen og dramatikeren Mike Leigh. Nå går hans første teaterstykke som eksplisitt dreier seg om jødisk identitet, for fulle hus i London.

Mike Leigh er på mange måter selve inkarnasjonen av britisk film - det hviler en utpreget britisk finesse over Leighs arbeider, både for scenen og lerretet. Nå forlater han sobre England til fordel for teaterstykket Two Thousand Years, som tar opp flere brennbare spørsmål knyttet til jødisk identitet og konflikten på Gaza-stripen. Hovedtemaet er en gigantisk familiekonflikt, noe Leigh - som selv er jødisk - mener er det som først og fremst kjennetegner jødene.

- Å være jødisk vil si at du har lyst til å tilbringe et par timer en søndag med familien din, og ender opp med å spasere rett inn i en jævla krigssone, sier en av karakterene i stykket.Two Thousand Years har blitt en braksuksess, og ble nylig flyttet fra The National Theatre til en større scene på Lyttleton teater. Hvorfor Mike Leigh nå for første gang i en lang karriere velger å dramatisere tema knyttet til hans egen jødiske identitet, har han en svært pragmatisk begrunnelse for.

- The National Theatre er en scene som fordrer politiske stykker, sier Mike Leigh til The Guardian. Dramatikeren mener dessuten at også hans tidligere produksjoner har et distinkt jødisk preg.

- Filmene mine er definitivt jødiske i synet på livet og alle dets tragikomiske aspekter, mener Leigh.

Den britiske regissøren har basert mye av handlingen i Two Thousand Years på sin egen oppvekst i Manchester. Stykket er lagt til en sliten London-forstad, men mange av hendelsene kan relateres til Leigh selv.

- Oppveksten min var definitivt jødisk. Besteforeldrene mine var immigranter som snakket jiddisk, og deler av familien var ortodokse jøder selv om foreldrene mine og jeg ikke besøkte synagogen overdrevent ofte. På mange måter forsøkte nok foreldrene mine ubevisst å være så britiske som mulig. De var borgerlige og nevrotiske, forteller Leigh som imidlertid har innsett at den britiske identiteten nok aldri vil være hans viktigste referansepunkt. Han har aldri tidligere følt behov for å tematisere jødiske spørsmål - rett og slett fordi hans jødiske bakgrunn har gjennomsyret alt han har gjort.

- Du slutter aldri å være jødisk, avslutter Mike Leigh.


Mike Leigh:
 • Britisk filmskaper og dramatiker, født 1943 i Manchester.
 • Kjent for utstrakt bruk av improvisasjon i filmene sine. Skuespillerne kjenner kun deler av plottet før innspillingsstart, og er selv med på å utvikle handling og dialog.
 • Er nominert til fem Oscar-priser for tre forskjellige filmer. Hans siste film, Vera Drakes hemmelighet, fikk tre nominasjoner ved årets utdeling.
 • Leigh er blant annet kjent for filmene Abigail's Party (1977), Naken (1993) og Hemmeligheter og løgner (1996), ved siden av fjorårets suksess Vera Drakes hemmelighet. • Mike Leigh gjør stor suksess med jødisk teater i London.
  Mike Leigh gjør stor suksess med jødisk teater i London. Vis mer
  Som i alle jødiske familier er det mye drama i familien London-publikumet treffer i Mike Leighs Two Thousand Years.
  Som i alle jødiske familier er det mye drama i familien London-publikumet treffer i Mike Leighs Two Thousand Years. Vis mer
  Mike Leighs forrige film, Vera Drakes hemmelighet ble nominert til en rekke priser, blant annet Oscar og BAFTA.
  Mike Leighs forrige film, Vera Drakes hemmelighet ble nominert til en rekke priser, blant annet Oscar og BAFTA. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer