Dysmorfofobi

Johanna var sykelig opptatt av utseendet

I over 15 år gikk Johanna Hisbro rundt og synes hun var stygg. En diagnose hun aldri hadde hørt om endret alt.

DYSMORFOFOBI: I 15 år gikk Johanna rundt og følte seg så stygg at det styrte hele livet hennes. FOTO: Lasse Edwartz
DYSMORFOFOBI: I 15 år gikk Johanna rundt og følte seg så stygg at det styrte hele livet hennes. FOTO: Lasse Edwartz Vis mer
Publisert

Johanna Hisbro vokste opp som løvetannbarn, og i ungdomstida førte den vanskelige barndommen til et ganske voldsomt opprør mot foreldrene. Som 16-åring var hun mer borte enn hjemme, og vennegjengen ble det faste holdepunktet i livet hennes. Men et knallhardt og ganske tøft ytre, skjulte en usikker og sårbar tenåring.

- Jeg har alltid vært en følsom type, og som yngre søkte jeg hele tiden bekreftelse og sammenlignet meg med andre, forteller Johanna.

- En ubetenksom kommentar fra en kompis var alt som skulle til for å trigge en utseendefiksering, som jeg slet med i mange år. Han slengte ut en kommentar om at ansiktet mitt så ut som jeg konstant gikk og spyttet snus i motvind.

Og selv om kommentaren kanskje ikke var like vondt ment som det kunne virke, førte den til at Johanna følte seg stygg og ekkel. Og hvis kameraten hennes gikk rundt og tenkte slike ting om henne, ja, da måtte jo alle andre også gjøre det? Hun begynte å stirre kritisk på seg i speilet og lete etter flere feil, og det neste hun fikk oppheng på var dunene hun hadde på overleppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer