James Bulger drap:

Jon og Robert (10) drepte James (2). Nå raser familien til James mot filmen om tragedien

- Hvis vi ikke kan akseptere at de er mennesker, kommer vi aldri til å forstå hva som fikk dem til å begå et slikt forferdelig lovbrudd, sier filmskaperen.

NÅR BARN DREPER: Kameratene Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson var bare 10 år da de bortførte toåringen James Bulger fra et kjøpesenter i 1993 - og torturerte ham til døde. FOTO: NTB Scanpix
NÅR BARN DREPER: Kameratene Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson var bare 10 år da de bortførte toåringen James Bulger fra et kjøpesenter i 1993 - og torturerte ham til døde. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag ettermiddag, 12. februar 1993, tok småbarnsmoren Denise Bulger med seg sønnen James på det lokale kjøpesenteret New Strand Shopping Centre i byen Bootle i England. Den lille gutten var på dette tidspunktet én måned unna å fylle tre år.

På handlelisten til mamma Denise sto blant annet kjøtt fra slakteren i underetasjen på kjøpesenteret, og naturlig nok tok hun derfor med seg sønnen dit. I et lite sekund slipper hun sønnens hånd, for å gjennomføre handelen og legge varene i handlekurven - men dette øyeblikket skulle bli livsendrende, både for lille James, Bulger-familien og hele lokalsamfunnet.

Om ikke lenge skulle det bli kjent at to 10 år gamle gutter sto bak bortføringen - og den grove torturen med døden til følge.

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

Obduksjonsrapporten viste grov tortur

Det blir satt i gang en leteaksjon, og etter hvert oppdager man via overvåkningsbilder at det er to gutter som man først antar er i tenårene som har bortført den lille gutten. På overvåkningsbildene ser man den ene av guttene holde James i hånden mens de går ut av kjøpesenteret.

DREPT: Den 12. februar 1993 ble den britiske gutten James Bulger drept av to gutter på 10 år. Lille James var bare en måned fra å fylle tre år. FOTO: NTB Scanpix
DREPT: Den 12. februar 1993 ble den britiske gutten James Bulger drept av to gutter på 10 år. Lille James var bare en måned fra å fylle tre år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det skal gå to døgn før James blir funnet - ved en jernbaneskinne omtrent fire kilometer unna kjøpesenteret.

Senere har obduksjonsrapporten vist at den lille gutten var blitt utsatt for grov tortur. Det ble funnet spor av blå maling i guttens venstre øye - som siden skal ha vært et avgjørende bevis på at Jon og Robert hadde utført de bestialske handlingene, da det ble funnet spor av malingen på guttenes klær og sko. I tillegg til blod som matchet James' DNA.

Det tok ikke lang tid før de to guttene ble identifisert etter at flere britiske medier hadde trykket bilder og videosnutter av overvåkningsvideoen fra kjøpesenteret.

På den måten ble det etter hvert kjent at de to guttene, som man altså først hadde antatt at var tenåringer, faktisk bare var 10 år. Barn.

Selv om de var barn, ble det ført rettssak mot guttene. 1. november samme år startet rettssaken i Preston Crown Court i England. Under rettssaken ble det vist en 20 timer lang video av politiavhørene av guttene. Det ble ikke stilt direkte spørsmål til dem under rettssaken.

I tillegg ble psykologer hyret inn for å vurdere guttenes psyke, på grunn av deres lave alder. Spørsmålet om guttene var gamle nok til å forstå forskjellen mellom rett og galt ble besvart, og ifølge barnepsykolog Eileen Vizard og rettspsykiater Susan Bailey, som intervjuet henholdsvis Robert Thompson og Jon Venables, var konklusjonen den at de uten tvil var modne nok til å forstå konsekvensene av sine handlinger.

Den 24. november 1993 falt dommen. De fikk en straff på minimum åtte år, og var de yngste på 250 år som hadde blitt dømt i en britisk rettssak.

LES OGSÅ: En mors verste mareritt ble realitet: Adam (6) forsvant sporløst fra kjøpesenteret - ble funnet drept to uker senere

- Handler om familiebakgrunnen

Men hvordan det i det hele tatt kunne skje at to ti år gamle gutter drepte et lite barn.

Vi har snakket med drapsforsker Vibeke Ottesen, ansatt ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, som også har skrevet en doktorgrad som omhandlet drap i nære relasjoner. Hun sier til KK at man kan anta at mye av grunnen til guttenes adferd kommer av den voldelige familiebakgrunnen deres.

- Dette er ikke vanlig adferd for barn. Det ligger ikke for de fleste barn å gjøre sånn, men i dette tilfellet handler det om familiebakgrunn. De kom fra fattigdom og voldelige hjem, og de hadde selv vært utsatt for vold og omsorgssvikt. Det går ikke an å si nøyaktig hvorfor de gjorde det, det kan være biologi, genetikk, læring. Barn og voksne, som har vært utsatt for ekstreme oppvekstvilkår, er mer sårbar for å begå ekstreme handlinger, forklarer hun.

EKSPERTEN: Vibeke Ottesen er drapsforsker, og har skrevet en doktorgrad som omhandlet drap i nære relasjoner. Hun jobber ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. FOTO: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix
EKSPERTEN: Vibeke Ottesen er drapsforsker, og har skrevet en doktorgrad som omhandlet drap i nære relasjoner. Hun jobber ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. FOTO: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

I England og Wales hadde de på 90-tallet, og har fremdeles den dag i dag, en holdning der det å bruke fysisk vold i oppdragelse er akseptert og lovlig. Slik er det ikke i Skandinavia, og flere land har, ifølge Ottesen, fulgt etter og gjort oppdragervold ulovlig.

Drapsforsker Vibeke Ottesen påpeker at hadde det samme skjedd i Norge, hadde den aldri endt i retten med domsavsigelse, slik det gjorde i Bulger-saken.

- I Norge ville det vært en barnevernssak, og det hadde ikke blitt tatt ut tiltale mot guttene. Det er biologisk sett feil å forvente det samme av barn som av voksne, og det er feil å ha strafferettslig ansvar i den alderen, mener Ottesen.

LES OGSÅ: Bruce (45) kledde seg i julenissekostyme - drepte ekskona og utryddet store deler av svigerfamilien

Kom ut i samfunnet igjen

I 2001 ble Jon Venables og Robert Thompson løslatt, da det ble konkludert med at de to ikke lenger var en trussel for samfunnet. Da hadde de sonet dommene på to ulike barnevernsinstitusjoner, hvor de hadde gjennomgått rehabilitering og også fått mulighet til å ta utdannelse.

Guttene var 11 år da dommen falt, og 18 år da de ble løslatt. Etter løslatelsen fikk de begge nye identiteter. Saken hadde fått massiv oppmerksomhet i britisk tabloidpresse, og man fryktet at de negative holdningene blant folket kunne gå utover guttenes sikkerhet.

EN MORS KAMP: Denise Fergus fotografert under en protest i 2001 - da guttene ble sluppet fri. FOTO: NTB Scanpix
EN MORS KAMP: Denise Fergus fotografert under en protest i 2001 - da guttene ble sluppet fri. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det var nemlig flere blant «hvermannsen» som mente at de to guttene hadde fått altfor mild straff. Andre påpekte derimot at rettssaken mot de to i 1993 hadde foregått under uverdige forhold, da de tross alt bare var 10 år - og som barn å regne - da rettssaken hadde foregått.

Guttenes advokat hadde allerede i 1999, to år før de ble løslatt, ført saken opp i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men fikk ikke medhold vedrørende spørsmålet om de hadde vært utsatt for en inhuman høring, ettersom de bare var barn da saken kom opp i retten.

Begge guttene er i dag 36 år. I ettertid har Robert Thompson levd en anonym tilværelse og tilsynelatende integrert seg i samfunnet igjen uten nevneverdige problemer.

Det kan man derimot ikke si om Jon Venables.

I 2008 ble han arrestert for fylleslagsmål, men kom unna med en advarsel. To år senere ble han arrestert for besittelse av barneporno og bilder som viste grov vold mot barn. I august 2013 ble han sluppet ut av fengsel, men i november 2017 ble han på nytt fengslet for besittelse av over 1000 uanstendige bilder av barn. I februar 2018 fikk han en dom på 40 måneder for dette, og sitter per dags dato i fengsel.

- Noen ganger føler jeg at jeg er rett ved å få et hjerteinfarkt. Det er en stor klump i brystet mitt, og slik har det vært siden dag én, sa Ralph Bulger, lille James' far, i 2013, da saken mot Venables var oppe for høring.

TILGIR ALDRI: - Det er en stor klump i brystet mitt, og slik har det vært siden dag én, sa Ralph Bulger i 2013. Her på vei inn til et rettsmøte i forbindelse med løslatelse av Jon Venables i 2011. FOTO: NTB Scanpix
TILGIR ALDRI: - Det er en stor klump i brystet mitt, og slik har det vært siden dag én, sa Ralph Bulger i 2013. Her på vei inn til et rettsmøte i forbindelse med løslatelse av Jon Venables i 2011. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

- Jeg er hjemsøkt av så mange «hva hvis»

Denise og Ralph Bulger skilte lag i 1994, og lenge bebreidet Ralph Denise for å ha sluppet sønnens hånd. Også Denise har i ettertid gitt uttrykk for at hun bebreidet seg selv for sønnens død.

I januar 2018 kom boken «I Let Him Go», hvor Denise åpner opp om den tragiske hendelsen:

«Jeg er hjemsøkt av så mange «hva hvis» - hva hvis jeg hadde tatt barnevognen med på kjøpesenteret, og ikke bare holdt ham i hånden? Den eneste gangen jeg slapp hånden hans var for å betale for varene. Men vet du hva min største sorg er? At jeg ikke gikk til høyre i stedet for venstre da jeg kom ut av butikken - for hadde jeg tatt til høyre og gått rundt hjørnet, hadde jeg sett James bli ført bort.».

MISTET SØNNEN: Denise Fergus er klar på at hun aldri kommer til å tilgi sønnens drapsmenn. Her fra en TV-innspilling i januar 2019. Hun er svært kritisk til at kortfilmen «Detainment» - som tar for seg drapet på sønnen - er Oscar-nominert. FOTO: NTB Scanpix
MISTET SØNNEN: Denise Fergus er klar på at hun aldri kommer til å tilgi sønnens drapsmenn. Her fra en TV-innspilling i januar 2019. Hun er svært kritisk til at kortfilmen «Detainment» - som tar for seg drapet på sønnen - er Oscar-nominert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I slutten av januar 2019 ble Oscar-nominasjonene sluppet, og i kategorien «Best Live Action Short Film» finner vi kortfilmen «Detainment» av irske Vincent Lambe. Kortfilmen handler om den brutale Bulger-drapssaken, og da nominasjonen ble kjent fikk det Denise Fergus (som hun nå heter etter at hun giftet seg på nytt) til å se rødt.

I et innlegg på Twitter skriver hun blant annet følgende: «Jeg han ikke få uttrykt hvor mye jeg vemmes over og blir sint for at denne såkalte filmen ble laget og nå er blitt nominert til Oscar. Én ting er at de lager filmen uten samtykke fra James' familie, men en annen ting er at de får et barn til å gjenskape de siste timene til James før han ble brutalt myrdet, som får meg og min familie til å gjenoppleve alt sammen på nytt!».

Til tross for at Denise har satt i gang en underskriftskampanje for å få filmen fjernet fra Oscar-listen, har ikke komiteen tenkt til å trekke den, sa de i en uttalelse via SkyNews i slutten av januar:

«Akademiet deler sine dypeste kondolanser med Ms Fergus og hennes familie. Vi er dypt berørt og triste over det tapet dere har opplevd, og vi tar deres bekymringer på alvor. (...) Vi råder ikke over stemmeprosessen. «Detainment» ble stemt på av medlemmer av Akademiet. Da de tok sine individuelle valg ble det tatt en egen beslutning baser på filmens kreative, kunstneriske og tekniske meritter. Vi har forståelse for at dette ikke demper smerten som er påført familien, men når det er sagt så håper vi at det klargjør hvorfor Akademiet har hatt en nøytral rolle i stemmeprosessen».

James' familie mener nemlig at kortfilmen glorifiserer de to guttene, som i dag er voksne menn.

FORSVARER KORTFILMEN: Filmskaper Vincent Lambe, som står bak den Oscar-nominerte kortfilmen «Detainment» - som tar for seg det grusomme drapet på James Bulger - stilte på Good Morning Britain i begynnelsen av januar, for å argumentere for kortfilmen. FOTO: NTB Scanpix
FORSVARER KORTFILMEN: Filmskaper Vincent Lambe, som står bak den Oscar-nominerte kortfilmen «Detainment» - som tar for seg det grusomme drapet på James Bulger - stilte på Good Morning Britain i begynnelsen av januar, for å argumentere for kortfilmen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju sendt på Good Morning Britain har kortfilmskaper Vincent Lambe uttalt at han angrer på at han ikke tok kontakt med familien før han lagde filmen, men at han ikke sier seg enig i kritikken som har kommet med tanke på at filmen menneskeliggjør de to guttene.

- Hvis vi ikke kan akseptere at de er mennesker, kommer vi aldri til å forstå hva som fikk dem til å begå et slikt forferdelig lovbrudd. Den eneste måten man kan forhindre at noe lignende skal skje i fremtiden, er hvis vi forstår hva som førte til det, sa Lambe under TV-programmet Good Morning Britain, ifølge The Guardian.

Hadde James Bulger levd i dag, hadde han vært 28 år.

Øvrige kilder: Wikipedia, The Sun, Mirror, Allthatsinteresting, Variety og HotPress

Hekta på true crime? Sjekk ut disse sakene:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer