Kk Reportasje

Jonas Gardell: Levde med falsk HIV-diagnose

Suksessforfatteren fikk vite at han hadde to år igjen å leve.

HEDRER SINE DØDE VENNER: Med bøkene "Tørk aldri tårer uten hansker", ville Jonas Gardell hedre vennene som døde av Aids.  Foto: All Over Press
HEDRER SINE DØDE VENNER: Med bøkene "Tørk aldri tårer uten hansker", ville Jonas Gardell hedre vennene som døde av Aids. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Med trebindsverket «Tørk aldri tårer uten hansker» har Jonas Gardell skrevet seg inn i det svenske folks hjerter, og åpnet slusene for sorg etter Aids-epidemien blant homofile på 80-tallet. Bøkene kommer nå på norsk, og TV-serien med samme navn skal vises på NRK i november.Her blir vi kjent med unge og forelskede Rasmus og Benjamin og alle vennene deres, som plutselig begynner å dø som fluer. LES OGSÅ: Lisa Nilsson trodde ikke hun kunne få barn.

To år igjen å leve

Forfatter og stand up-komiker Jonas Gardell, som i dag er gift med Mark Levengood og har to barn med ham, fikk selv en falsk HIV-diagnose på 80-tallet.– Dette var før HIV-testen kom, så du kunne bare teste om immunforsvaret ditt var godt eller dårlig. Jeg var 21 år og fikk beskjed fra legen om at immunforsvaret mitt var nede, at jeg derfor trolig var smittet og hadde to år igjen å leve. Jeg levde en stund i den uvissheten, forteller Jonas Gardell i et åpenhjertig intervju i ukens KK. LES OGSÅ: – Jeg skilte meg ut og det fikk konsekvenser.

Så mye liv

Dette var en tid da Jonas opplevde at mange av vennene hans døde som følge av den alvorlige sykdommen. Kunnskapen om HIV var liten, og på sykehusene ble man frarådet å berøre de som hadde Aids uten å bruke hansker.Hvordan påvirket det deg å få beskjed om at du trolig hadde to år igjen å leve?– Jeg var så ung, og det var så mye jeg skulle rekke. Det var en fryktelig tanke at jeg skulle leve resten av mitt liv på to år. Jeg hadde så mye liv igjen å leve, forteller han. LES OGSÅ: – Sykdommen har stjålet minnene om oss.

Hadde flaks

Selv har Gardell følt mye skyld fordi han var en av dem som overlevde og ikke ble smittet.– Jeg var ikke Guds beste barn. Jeg hadde flaks. Disse guttene som døde fra oss var ikke mordere eller utsatt for Guds straff, slik det ble skrevet i avisene. De var fantastiske, fine gutter som var uheldige, sier Gardell i KK-intervjuet.Gardell er nå aktuell med forestillingen «Mitt enda liv i Stockholm», hvor han feirer det eneste livet han har fått.Les hele saken med Jonas Gardell i ukens KK - som er i salg fra fredag 4. oktober!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer