Barnemishandling:

Jordan rømte fra «Skrekkens hus» og reddet sine 12 søsken

I 29 år holdt ekteparet sine 13 barn fanget hjemme mens de sultet, mishandlet og hjernevasket dem.

BLI MANGE: David Allen Turpin og Louise Anna Turpin var religiøse og tolket bibelen dit at det var deres mening å få mange barn for å fylle jorden. De fikk 13 barn, men behandlet dem verre enn dyr. Så en dag valgte en av døtrene deres å ta sjansen på å rømme. FOTO: NTB
BLI MANGE: David Allen Turpin og Louise Anna Turpin var religiøse og tolket bibelen dit at det var deres mening å få mange barn for å fylle jorden. De fikk 13 barn, men behandlet dem verre enn dyr. Så en dag valgte en av døtrene deres å ta sjansen på å rømme. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I et stille forstadsområde i Perris, California sniker en skikkelse seg ut av et vindu. Klokken er 05.49 natt til 14. januar 2018. Først ute, nøler hun litt. Hvilken vei er tryggest å ta? Så setter hun fart, og løper nedover gaten, bort fra huset. Det huset hun har vært fanget i hele sitt liv. Huset skal snart bli kjent som «Skrekkens hus».

Med seg har hun en gammel telefon hun har funnet et sted i huset og videobevis for hvordan hun og søsknene blir lenket fast i hjemmet. 17 år gamle Jordan Turpin har samlet nok mot til å rømme hjemmefra og ringe politiet. Hun vil redde seg selv og sine søsken. Hvis hun ikke klarer det, ikke blir trodd av politiet, frykter hun for sitt liv.

Mens hun skjelver voldsomt av frykt, forsøker hun å taste inn nødnummeret og trykke på ringeknappen. Til slutt får hun det til. Trolig har hun aldri snakket i telefonen før.

«Jeg var så redd, jeg befant meg faktisk midt på veien fordi jeg visste ikke at man skulle gå på fortauet, for jeg hadde aldri vært ute før,» forteller Jordan i et åpenhjertig intervju med Diane Sawyer på ABC News.

Spiste isbiter og ketchup

Det er foreldrene, David og Louisa Turpin, Jordan rømmer fra. De to møtes på High School, og gifter seg i 1985. Ifølge Wikipedia er de begge svært religiøse og tror på at de har en plikt til å «bli mange og fylle jorden». Mellom 1988 og 2015 får de 13 barn. Ti døtre og tre sønner.

Frem til 1999 bor familien Turpin i Fort Worth i Texas, så flytter de til en ny by. I 2007 plasserer paret ti av barna sine inn i en isolert campingvogn bak deres eget hus.

Sammen med seg selv har de de to yngste barna, mens de ti eldste må ta vare på seg selv. En gang i uken kommer foreldrene med matvarer til dem, men ikke nok til at alle får spise.

Jordan er seks år på dette tidspunktet, hun har senere fortalt at hun spiste ketchup, sennep eller isbiter for ikke å sulte. Noen ganger også gress.

Den eldste datteren deres, Jennifer, får ansvaret for å straffe sine yngre søsken, sette dem i farens hjemmelagde bur. Gjør hun ikke det, vil hun bli straffet selv. I intervjuet med Sawyer forteller hun om en skyldfølelse for dette, som de kaller «helvetesvalget».

Etter at familen flyttet fra Texas i 2010, fant naboer avføring og senger med tau festet til dem inne i huset. I tillegg til døde katter og hauger av søppel.

Til slutt endte familien opp i byen Perris i delstaten California. Naboer her skal ha opplevd barna som stille hvis ikke de ble snakket til, feilernærte og bleke.

SKREKKENS HUS: Dette er huset hvor ekteparet Tupin ble arrestert etter at politiet avdekket at deres 13 barn var blitt holdt fanget i svært skitne omgivelser. Noen av barna var også lenket til sine senger med kjetting og hengelåser. FOTO: NTB.
SKREKKENS HUS: Dette er huset hvor ekteparet Tupin ble arrestert etter at politiet avdekket at deres 13 barn var blitt holdt fanget i svært skitne omgivelser. Noen av barna var også lenket til sine senger med kjetting og hengelåser. FOTO: NTB. Vis mer

Lenket fast til sengene

Så tilbake til den skjebnesvangre nattmorgenen, hvor Jordan risikerer alt for å redde seg selv og sine søsken. Hun er alene, redd og på telefonen med politiet et stykke unna familiens hus. I 14 minutter holder kvinnen på nødsentralen samtalen gående med den rømte jenta. Hun vet at det er en stengt telefon, og at det kun går an å ringe ut til nødnummeret fra den.

I denne samtalen kommer det virkelig frem at 17-åringen har vært skjermet fra virkeligheten. På spørsmål om noen i huset bruker medikamenter, svarer Jordan at hun ikke vet hva det er. Hun vet heller ikke hva hennes egen adresse er.

Jordan forteller kvinnen at hun ikke har tatt et bad på nesten et år. At det er så skittent i huset at de nesten ikke får puste.

Så dukker endelig politibetjenten opp og finner Jordan. Hun er redd og usikker. Ifølge henne selv hadde hun aldri hatt samtaler med fremmede før, og hun visste ikke om han kom til å tro henne. Men hun har tatt bilder og har bevis. Bildene viser blant annet hvordan flere av hennes søsken er lenket fast til sengene sine hjemme.

En og en halv time etter at Jordan rømte, banker flere politibetjenter på døren hjemme hos familien Turpin. De vet at på grunn av bekymringsmelding om barns liv og helse, trenger de ikke ransakelsesordre for å gå inn. Etter to minutter åpner ekteparet døren. De er tydelig nervøse og puster tungt.

SJELDENT BAD: Noen få ganger i årenes løp tok foreldrene med seg barneflokken ut på noe. De var i Disney World og en gang i Las Vegas for å fornye ekteskapsløftene. Disse gangene ble barna kledd identisk, og ble truet og advart på forhånd om hvordan de skulle oppføre seg. Det var også ved disse anledningene at barna fikk et sjeldent bad, ellers fikk de bade bare en gang i året. FOTO: NTB.
SJELDENT BAD: Noen få ganger i årenes løp tok foreldrene med seg barneflokken ut på noe. De var i Disney World og en gang i Las Vegas for å fornye ekteskapsløftene. Disse gangene ble barna kledd identisk, og ble truet og advart på forhånd om hvordan de skulle oppføre seg. Det var også ved disse anledningene at barna fikk et sjeldent bad, ellers fikk de bade bare en gang i året. FOTO: NTB. Vis mer

29 år og 37 kilo

Det er ikke så rart at de var redde for å bli tatt. Det som så skulle bli avdekket sjokkerte en hel verden. De 13 barna ble tvunget til å gå i gamle, skitne klær, mens moren pådro seg kredittgjeld ved å kjøpe barneleker, spill og klær, som ikke barna fikk røre. Foreldrene spiste det de selv hadde lyst på, men nektet barna sine annet en brød med peanøttsmør på. Dersom et av barna forsynte seg av foreldrenes kjøleskap, ble de beskyldt for å stjele mat og straffet ved å bli lenket til sengen.

Paret brukte bibelen for å rettferdiggjøre sin makt over barna, og fysisk avstraffelse med belte eller det å bli satt i bur var ikke uvanlig.

Den eldste, 29 år gamle Jennifer, var den første og eneste som gikk litt på skolen, men hun ble tatt ut av skolen som liten jente. Paret påsto at de drev hjemmeskole, hvor David var rektor og Louisa lærer, dette var kun for syns skyld.

Når politiet redder barna ut av huset, er Jennifer nesten 30 år, men veier kun 37 kilo. Også de andre barna er svært underernært og bleke. De virker yngre enn de egentlig er.

David og Louise Turpin ble dømt til livstid i fengsel for tortur og mishandling av sine bar. Distriktsadvokaten sier i intervjuet med Sawyer at dette bare er en annen form for det å ta liv og at dommen er rettferdig.

Kvalt av moren

Mens de ble holdt fanget i skrekkens hus, ble noen av de eldre barna tillatt å ha en smarttelefon, slik at foreldrene kunne få tak i dem og gi dem ordre mens de selv var ute. Det var på denne måten at Jordan i 2015 fikk vite at andre barn levde annerledes enn hun og søsknene. Hun pleide å snike seg inn på badet å se på Justin Bieber-filmer i skjul mens hun drømte seg bort. Hun ønsket å være en del av resten av verden og også være på sosiale medier.

En dag ble hun tatt på fersken av moren sin mens hun så på en slik video. Jordan forteller at hun ble kvalt av moren som straff for det. Jordan i intervjuet med Diane Sawyer:

«Mamma kvalte meg, og jeg trodde jeg kom til å dø. Etter den dagen begynte jeg å ha mareritt om at hun kom til å drepe meg.»

Men straffen kvalte ikke drømmene hennes.

I dag har 21-åringen sin TikTok konto med 750 000 følgere. Hun har flyttet inn i sin egen leilighet og sier til People Magazine:

Jeg ønsker virkelig å jobbe for mer fokus på mental helse og hvordan vi kan gjøre ting bedre. Mennesker trenger noen å snakke med, og jeg tror jeg kan gjøre det. Noe som får meg gjennom skikkelig tøffe tider er det å vite at jeg kan gjøre en forskjell hver eneste dag. Jeg ønsker virkelig å hjelpe andre og jeg kommer til å forbli sterk. Det er så mye jeg vil gjøre.

Med tiden ønsker hun å gjenopptatt universitetsstudiene i engelsk og skrive sine memoarer.

De 13 søsknene har dessuten holdt kontakt, noe Jordan sier til People at er en kilde til lys i livet hennes til tross for alt de har gått gjennom. Under er en video av hun og Jennifer, fra Jordans Instagramkonto.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer