Jørn Hoels jul: - Maten er ekstremt viktig

For 20 år siden fikk Jørn Hoel hjerteinfarkt. Den kokebokaktuelle artisten er opptatt av helsa, men ikke hele jula.

TRADISJONER: I jula er Jørn Hoel bestefar og kokk. Jula handler om familie, mat og ettertanke for artisten. Foto: Kristin Svorte, Dagbladet
TRADISJONER: I jula er Jørn Hoel bestefar og kokk. Jula handler om familie, mat og ettertanke for artisten. Foto: Kristin Svorte, Dagbladet Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Vi levde med hua i handa,

men hadde så sterk ei tru.

Og ett har vi visserlig sanna:

Vi e' hardhausa vi, som du.»

- Jeg tenker på besteforeldrene mine hver gang jeg synger Nordnorsk julesalme, sier Jørn Hoel (65).

På en turńebuss mellom Kristiansand til Arendal snakker han om tankene som vandrer, nordover og tilbake i tid. Hver jul går tankene til forfedrene og det vakre nord.

Med den kjente, hese stemmen synger han om armod i mørketidslandet. Om husan og fjellet og vannet. Og folket som lever i Nord. I stor kontrast til eget liv på farten og et samfunn i overflod.

- Forfedrene mine drev bondegård og slet og jobbet veldig hardt. Jeg vokste opp med at de så slitne ut bestandig. Jeg har fortalt mange historier til ungene mine og fortalt om opplevelser jeg har hatt. Det er viktig for meg å videreføre tankesettet og respekten for hvor de kommer fra.

På konsertturneen «Julenatt» sammen med Wenche Myhre og Emil Solli-Tangen har Jørn Hoel sunget jula inn over hele Norge med 45 konserter på ́en måned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer