Josefin (38) forelsket seg i mannen som tigget utenfor matbutikken

Åtte måneder senere giftet hun seg med rumenske Florin (22). Hvordan gikk det med dem?

KJÆRLIGHET MOT ALLE ODDS: Florin tigget foran den lokale matbutikken. Så møtte han Josefin, og kjærlighet oppsto. Foto: Mataray Film
KJÆRLIGHET MOT ALLE ODDS: Florin tigget foran den lokale matbutikken. Så møtte han Josefin, og kjærlighet oppsto. Foto: Mataray Film Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun var den single seksbarnsmammaen som hadde slitt med sosial angst gjennom flere år, men som gradvis hadde jobbet seg ut av det. Han var fra Romania, og satt utenfor den lokale matbutikken i Göteborg med et pappkrus og tigget. Blikkene deres møttes. De hilste. Hun ga ham en paraply da det regnet.

- Jeg så aldri på deg som skitten. Men en dag ropte du på meg og sa: «Jeg har dusjet! Vil du ta en prat?» Og da så jeg hvor mye lysere du var i huden, forteller Josefin Karlsson og ler inn i kamera.

Åtte måneder senere gifter de seg.

- Josefin bryr seg ikke om hvilket yrke du har, men hva du drømmer om, og at du kan danse vilt og livet fylle deg helt ut i tåspissene, sier den svenske vigsleren på engelsk, henvendt til Florin Serban.

- Og Florin bryr seg ikke om alderen din. Han vil vite om du vil risikere å dumme deg ut, i det eventyret det er å leve, sier vigsleren henvendt til Josefin. Begge svarer yes og smiler.

Allerede før bryllupet er paret omtalt i svensk presse. Forholdet vekker unektelig oppsikt. Kunne det være kjærlighet? Og hva med de store kulturelle forskjellene?

BRYLLUP: Etter åtte måneder gifter paret seg i Sverige. Foto: Mantaray Film
BRYLLUP: Etter åtte måneder gifter paret seg i Sverige. Foto: Mantaray Film Vis mer

Den svenske dokumentarfilmen «Josefin og Florin» fra 2019 som vises på NRK i disse dager, åpner med bryllupsfesten avholdt hjemme hos Josefin i Oskarström utanfor Halmstad, hvor hun har flyttet til et lite hus. Etterhvert får vi som seere ta del i hverdagene som kommer, med oppturer og nedturer. For det kommer en hel del utfordringer for paret, oppvokst i ulike kulturer, med ulikt syn på alt fra familie, økonomi og hvordan et parforhold skal fungere.

LES OGSÅ: Sanne mistet fem barn i magen - nå har hun trillinger

Ville lage en ærlig film

- I utgangspunktet var planen å lage en dokumentarfilm der vi kom tettere på noen som tigget, uten at filmen skulle handle om tiggingen i seg selv. Jeg og Joanna gikk på filmskolen sammen og så stadig flere som satt rundt i Stockholm med disse koppene, og leste også om det i mediene. Etter hvert kom vi over en artikkel som omhandlet Josefin og Florin, og tenkte at dette var et par vi ønsket å komme i kontakt med, forteller Ellen Fiske, den ene av de to regissørene, til KK på telefon.

TIDKREVENDE: - Vi kom tett på Josefin og Florin, og er takknemlige for at de var så åpne, forteller Ellen Fiske til KK.
TIDKREVENDE: - Vi kom tett på Josefin og Florin, og er takknemlige for at de var så åpne, forteller Ellen Fiske til KK. Vis mer

- Josefin inviterer oss i bryllupet, og det er i grunn det første vi filmer. Så ble det til at vi filmet i to og et halvt år, sier Fiske og forteller at de i begynnelsen av prosjektet tenkte at filmen skulle handle mest om Florins prosess på vei inn i det svenske samfunnet, men at det som grep dem etterhvert som de ble kjent med begge to, var deres parfortelling.

ROMANTIKK: I en container i nærmiljøet finner Florin og Josefin matrester de kan gi til grisene de holder hjemme. Og en bunt med blomster som kan pynte opp hjemme. Foto: Mantaray Film
ROMANTIKK: I en container i nærmiljøet finner Florin og Josefin matrester de kan gi til grisene de holder hjemme. Og en bunt med blomster som kan pynte opp hjemme. Foto: Mantaray Film Vis mer

- En fraskilt seksbarnsmor på snart førti år, som møter en tigger på 22 år fra Romania. Tenkte dere på at paret kunne oppleve negative reaksjoner?

- Vi tenkte mye på dette. Vi stilte også spørsmålet, er dette kjærlighet? Og vi var enige om at vi ikke ville lage filmen dersom vi ikke opplevde følelsene mellom dem som ekte, sier Fiske.

- Vanlige mennesker

Josefin svarer på messenger om hvordan hun opplevde å ha et dokumentarteam så tett på seg og familien i over to år:

- Jeg syns det var fint å gjøre filmen. Vi fikk mange nye venner, og Ellen og Joanna ble som en del av familien. Det oppleves litt rart at andre er interesserte i filmen, men hvis det kan være med på å endre synet på rumenske tiggere til det mer positive, syns jeg det er verdt det. Filmen er bare en liten del av mitt liv, og det gjør meg glad at så mange er interesserte i den. Likevel er vi bare helt vanlige mennesker som forsøker å leve våre liv, skriver Josefin.

Regissør Ellen Fiske forteller at de ønsket å behandle alle involverte med respekt, samtidig som de ikke ønsket å skjønnmale. Målet var å lage en film hvor publikum kom tettere på et miljø de kjente lite til fra før. Også for dem som regissører var det en reise. De visste så godt som ingenting om hvordan det er å vokse opp og oppleve sult i Sverige, slik Josefin forteller at hun selv har opplevd i sin egen barndom, og heller ingenting om hvor fattige forhold det kan være på landsbygda i Romania der Florin kommer fra.

FAMLIEBESØK: Josefin og Florin får ofte besøk av Florins slektinger. Foto: Mantaray Film/NRK
FAMLIEBESØK: Josefin og Florin får ofte besøk av Florins slektinger. Foto: Mantaray Film/NRK Vis mer

- Begge deler har gjort inntrykk, forteller Fiske som ikke ønsker å moralisere eller skissere løsninger på de problemene filmen viser.

- Jeg tror mange kjenner på en form for motløshet og også skam i møte med alle dem som tigger. Vi vet liksom ikke helt hvordan vi skal forholde oss til det her, forklarer regissøren.

Men hvordan går det med Josefin og Florin? I filmen får vi se at familien til Florin ved flere anledninger ber om penger, noe Josefin forklarer at hun ikke har råd til. Slektninger kommer på besøk og blir på ubestemt tid, noe Josefin stiller spørsmål ved. Men det er også en rekke scener med latter, glede, nærhet og harmoni. På et tidspunkt reiser Florin tilbake til Romania for å bidra hjemme, og løse familieproblemer. Begge er usikre på veien videre. Mot slutten av filmen kommer han tilbake. Kan forholdet reddes?

- Jeg og Florin har skilt oss, og begynt på hvert vårt liv, han i Romania, og jeg her i Sverige, skriver Josefin til KK.

Om hun har funnet kjærligheten på ny, ønsker hun ikke å kommentere.

- Mitt nye liv er privat, skriver Josefin og avslutter med et smilefjes.

(KK har forsøkt å komme i kontakt med Florin, men har ikke lykkes.)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer