Drukningsulykke

Josephine (22) var 3 år da hun falt og gled bevisstløs ned i vannet

Var nær ved å drukne, men ble reddet i siste liten. 19 år etter senere utviklet hun angst.

DYPT VANN: Det var her det skjedde. Josephine (t.v.) falt  ut i det dype vannet. Der oppdaget Karin henne. Foto: Steen Wreem
DYPT VANN: Det var her det skjedde. Josephine (t.v.) falt ut i det dype vannet. Der oppdaget Karin henne. Foto: Steen Wreem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS:NO: Det var en nydelig sommerdag, en søndag i august 1996. 3 år gamle Josephine Nielsen og storesøsteren Simone gikk sammen med faren, Allan, ned til bassenget på Vejby Strand campingplass, nord på Sjælland i Danmark.

Det var fullt av folk der. Luften var fylt av glade barnestemmer. Allan holdt øye med Josephines lyse hestehale i barnebassenget, men i mylderet kom han til å forveksle hestehalen med en annen.

Akkurat da kravlet Josephine ut av barnebassenget og løp over mot det dype voksenbassenget.

Plutselig gled hun på de glatte flisene, falt og slo hodet. Uten ett ord gled hun bevisstløs ned i det dype vannet.

HELT: 15 år gamle Karin fikk medalje for innsatsen da hun reddet livet til 3 år gamle Josephine. Foto: All Over Press/Faksimile Ude og Hjemme
HELT: 15 år gamle Karin fikk medalje for innsatsen da hun reddet livet til 3 år gamle Josephine. Foto: All Over Press/Faksimile Ude og Hjemme Vis mer

LES OGSÅ: Storesøster er min reddende engel

Forsto alvoret

Det kunne endt i en fryktelig tragedie. Men det gjorde det ikke – takket være 15 år gamle Karin, som fikk øye på den lille jenta på bunnen og øyeblikkelig forsto at det var alvor.

Hun ropte på hjelp, men ingen reagerte. Så Karin dykket selv ned og fikk reddet den livløse Josephine opp til kanten.

Josephine fikk førstehjelp. Hun overlevde, takket være Karin, som reddet henne i siste øyeblikk.

For innsatsen fikk Karin en heltemedalje av det danske ukebladet Ude og hjemme.

Spennende møte

19 år senere. Det er igjen en nydelig sommerdag, denne søndagen i august 2015. Josephine (22), står foran rekkehuset sitt sammen med foreldrene, Allan og Line, og venter. Hun er nervøs og spent.

Så triller Karins lille bil inn på parkeringsplassen. Nå skal de møtes igjen – Karin og Josephine.

To måneder tidligere gikk Josephines verden i svart. Hun jobber som hjelpepleier, og i en lengre periode hadde hun følt seg mer og mer trist. Tirsdag 9. juni, mens hun var på jobb, ramlet alt sammen. Josephine brøt gråtende sammen foran kollegene sine på pleiehjemmet og ble sendt hjem med sykmelding.

Legen var ikke i tvil – det dreide seg om stress og angst. Josephine balanserte på kanten av en depresjon og ble sendt videre til psykolog.

– Vi snakket mest om jobben, men psykologen begynte også å spørre om andre opplevelser i livet mitt, og ettersom episoden ved svømmebassenget er et av mine eldste minner, startet vi der. Det var mye jeg ikke husket, så jeg fikk i oppgave å gå hjem og snakke med foreldrene mine om det, forteller Josephine.

Hjemme hos foreldrene fant Allan fram det gamle ukebladklippet fra en kasse ute i garasjen. Familien snakket om det som hadde skjedd den dagen, men det var én bit av puslespillet som manglet – Karin.

Raskt oppsto ideen om å forsøke å oppspore henne. Men hvordan? Karin het den gang Mogensen til etternavn, et veldig vanlig etternavn i Danmark. Kanskje hadde hun også skiftet navn, eller flyttet til utlandet?

STERKT MØTE: Også for foreldrene til Josephine, Allan og Line, var det godt å få møte Karin. Foto: Steen Wreem
STERKT MØTE: Også for foreldrene til Josephine, Allan og Line, var det godt å få møte Karin. Foto: Steen Wreem Vis mer

LES OGSÅ: Stine var 7 år da hun reddet mammas liv

Etterlysning på Facebook

Fredag 14. august la Josephine ut en etterlysning på Facebook, sammen med en faksimile av den gamle ukebladartikkelen.

«Det er med tårer i øynene, men også med et smil om leppene, at jeg legger ut dette. Jeg leter etter en dame på cirka 34 år», skrev hun, og fortalte historien i korte trekk.

Etterlysningen bredte seg med lynets hastighet. På kort tid var innlegget delt og lest tusenvis av ganger, og bare tre timer senere oppsto det kontakt.

– Jeg har en venninne som bor i Norge, og hun hadde sett innlegget, forteller Karin, som i dag heter Hintze til etternavn.

– Hun kjente meg igjen på bildet og sendte meg en sms med en henvisning til Facebook-siden.

De neste dagene skrev Karin og Josephine flere meldinger til hverandre. Til slutt avtalte de å møtes.

- Trodde du var død

Karin jobber som fengselsbetjent og bor nord for København med sine to barn – Lucca på 5 år og Marcus på 4.

Da hun går ut av bilen hjemme hos Josephine velter tårene fram i Josephines øyne når blikkene deres møtes.

– Å, så godt det er å se deg. Du ser helt lik ut, utbryter hun før hun gir Karin en kjempeklem.

– Jeg har tenkt mye på deg opp gjennom årene. Nå har jeg helt gåsehud, sier Karin med et stort smil.

Så pusler de to kvinnene sammen sin felles historie.

– Da jeg fikk deg opp av vannet, trodde jeg faktisk at du var død. Det rant vann ut av munnen din. Det var veldig traumatisk for meg, og jeg har tenkt på deg flere ganger gjennom årene. Det er faktisk på grunn av deg at begge barna mine har lært å svømme allerede, forteller Karin.

Etter at Karin svarte på etterlysningen, begynte Josephine å huske mer og mer fra drukningsulykken.

– Jeg kan huske hvordan jeg lå på bunnen og tittet opp. Jeg kan nærmest føle vannet. Så gikk alt i svart, forteller hun.

Både Josephine og Karin er fast bestemt på å fortsette å holde kontakt.

– Den gangen reddet Karin livet mitt. Og nå redder hun meg litt igjen. Hadde det ikke vært for Karin, hadde jeg aldri helt kunnet legge lokk på denne historien. Nå kan jeg bearbeide den, sier Josephine.

– Åj, nå får jeg helt gåsehud igjen, sier Karin med et smil.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer