Jul

- Jula er som et forstørrelsesglass - den forsterker det som er bra, men også det som er sårt og vondt

Ta med andre barn på aktiviteter i julen, oppfordrer Unicef.

ENSOM I JULA: - Julen er som et forstørrelsesglass, også for barn, sier Kristin Oudmayer i Unicef. Mange barn føler seg ensomme i julen.  Foto: Scanpix
ENSOM I JULA: - Julen er som et forstørrelsesglass, også for barn, sier Kristin Oudmayer i Unicef. Mange barn føler seg ensomme i julen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi vet at et det er en del barnefamilier som står i utfordringer som gjør at de kjenner på en tristhet, utenforskap og at de gruer seg til denne tiden, sier Kristin Oudmayer i Unicef, som blant annet er fagansvarlig for prosjektet «Den ene», som har som mål å inspirere voksne til å handle overfor barn som har det vanskelig, og underprosjektet «Den ene i julen». 

- Fra første advent og til nyttår har mange faste tradisjoner, og for de som har lite nettverk, der det er rus i familien, eller man er alene med barna, har lite overskudd eller lite penger, så er det mange som føler på at dette blir ekstra synlig i julen. Dette er en vanskelig tid, også for mange voksne som bekymrer seg for barna. 

LES OGSÅ: En del gleder seg bare til ferien er over

Kan være flaut, trist og skamfullt 

Hun mener sosiale medier kan være med på å forsterke denne følelsen. Instagram, Facebook og Snapchat fungerer som utstillingsvinduer der både barn og voksne får med seg alt av julemiddager, pepperkakebaking, julegaver, hytteturer og selskaper andre familier deltar i. 

- Jeg tror de forestillingene ofte blir større enn realiteten. Selv om man dokumenterer ting som skjer, så er det ikke slik at alle har det fantastisk hele tiden. De fleste har noe de bekymrer seg for, påpeker Oudmayer.

For et barn kan det å se og høre om alle andres juletid med storfamilien, venner, mye mat og mye gaver være både skamfullt, pinlig og trist.

- Men det betyr selvsagt ikke at man skal slutte å snakke om det som gleder og er fint. Derimot er det viktig å forstå at det er mange følelser knyttet til dette. Man kan bli veldig flaue over familien sin, og føle at de har lite å bidra med, og man kan rett og slett skamme seg litt. For en del er det en sorg forbundet med å gå inn i en tid som dette. Jula er som et forstørrelsesglass – den forsterker det som er bra, men også det som er sårt og vondt.

- Det er også en kjensgjerning at mange barn gruer seg til jul fordi de vet at foreldrene drikker mer enn ellers, og det er noe mange barn bekymrer seg for, sier Oudmayer.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Det viktigste er å kunne snakke med noen

- Det er mange måter å feire jul på. Det er ikke gitt at det er kjernefamilien som samles klokken fem på julaften, sier barnepsykolog Bettina Sunde i Psykologteamet. 

Hun mener noe av det viktigste for at barn ikke skal føle seg ensomme i julen, er at vi er klar over nettopp det. 

- Om barn gruer seg til julefeiringen, så er det vi voksne som må gjøre noe. Jeg tror det er viktig å snakke med barn om at vi feirer jul forskjellig. Det er for eksempel mange som ikke feirer jul i det hele tatt. Jeg tenker at ensomheten kommer av at de ikke kan snakke med andre om at «det er sånn vi feirer jul, sånn er det hos oss». 

LES OGSÅ: - Ensomheten har fulgt meg hele livet

Senk forventningene

At julen ikke ser ut som den gjør på film eller på Instagram kan det være mange grunner til, som rus, økonomi eller at man rett og slett ikke feirer jul, for eksempel av religiøse grunner. 

- Er det rus i familien, så kan det være vanskelig å snakke om fordi du da føler at du røper en hemmelighet. Kan du snakke med noen innad i familien om det, så er det ikke sikkert du føler deg så ensom, sier Sunde i Psykologteamet. 

- Jeg tror det er viktig å senke forventningene litt. Å snakke om julen, for eksempel på skolen, og ikke bare om den gode maten og de store gavene, men om litt andre verdier. Om at det aller viktigste med julen er at vi har tid til å være sammen.

Dessuten kan andre voksne forhøre seg og ta ansvar for å invitere andre familier hjem. 

- Men så er det mange voksne som synes dette er skamfullt. Som føler at de blir et veldedighetsprosjekt om de blir invitert til andre, sier Sunde.

- Men det er voksne som har ansvaret. 

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber - hva gjør du? 

Vanskelig å få kontakt med andre voksne i jula

Kari Randen er leder i organisasjonen Av og Til, som arbeider for å fremme gode drikkevaner og alkovett. Hun forteller at julen kan bli en ekstra belastende tid for barn som ikke har det lett hjemme, også fordi andre voksne og familier trekker seg tilbake. 

- Når det blir jul så blir mange veldig familieorienterte. Barn som ikke har det så greit hjemme kan føle at andre familier blir ganske lukket. 

Dette skjer samtidig som andre voksne barna møter gjennom skole, SFO eller fritidsaktiviteter, ikke lenger er der. 

- Mange har andre voksne de føler seg trygge på, som fotballtreneren eller en lærer, men dette faller jo bort i jula, og man blir overlatt til seg selv, sier Randen. 

LES OGSÅ: - Ensomhet skal ikke være skambelagt

KAN VÆRE BELASTENDE: Kari Randen forteller at julen kan bli en ekstra belastende tid for barn som ikke har det lett hjemme. - Barn har kjempeforventninger til jula, og det å stå utenfor dette bildet er veldig trist og veldig vanskelig. Foto: Shutterstock / Olga Sapegina
KAN VÆRE BELASTENDE: Kari Randen forteller at julen kan bli en ekstra belastende tid for barn som ikke har det lett hjemme. - Barn har kjempeforventninger til jula, og det å stå utenfor dette bildet er veldig trist og veldig vanskelig. Foto: Shutterstock / Olga Sapegina Vis mer

Inviter andre inn i julen

Hun håper flere familier vil huske på dette når juletiden nærmer seg og man trekker seg tilbake. Hold øynene åpne, og inviter andre barn med på aketurer eller inn på en kopp kakao. 

- Det er en enkel måte å hjelpe på. Jula er altfor lang for mange, og dette kan være en veldig lettelse for dem. 

- Spesielt barn har kjempeforventninger til jula, og det å stå utenfor dette bildet er veldig trist og veldig vanskelig. Jula fungerer som et forstørrelsesglass av følelsene våre og det gjør et for barn også. 

Randen oppfordrer til å handle om du mistenker at et barn har det vanskelig hjemme, for eksempel på grunn av rus. Altfor mange har mistanker uten å gjøre noe, mener hun. 

- Alkohol er veldig tabu og skal på en måte være så hemmelig, og derfor synes nok mange at dette er vanskelig, men altfor mange vet uten å gjøre noe. Om du mistenker noe så begynn med å snakke med barnet. 

Også Kristin Oudmayer i Unicef oppfordrer til å være våkne i juletiden. 

- Vi voksne kan ha et litt våkent øye og inkludere flere i de tradisjonene vi har frem mot jul. Det oppleves for mange som en stor lettelse, sier hun. 

- Det kan være vanskelig å se hvem som trenger det, og det er ikke alltid vi treffer, men ved å være åpen og inkluderende, så vil du garantert treffe noen som det betyr mye for. Da gjelder det å være klar over at det ikke er sikkert du vil få en stor takk, men at det likevel betyr mye. 

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet ditt å få venner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer