Alternativ julefeiring:

- Julaften spiste jeg kinesisk take away sammen med to fremmede svensker

Brita Erica Duwe (41) var sliten, hadde nettopp mistet jobben og var uten barna i jula. Da satte hun seg på et fly til Sveits.

UTRADISJONELL JUL: Brita kunne satt seg ned hjemme og sturet over å ha mistet jobben, men valgte heller dette. FOTO: Privat
UTRADISJONELL JUL: Brita kunne satt seg ned hjemme og sturet over å ha mistet jobben, men valgte heller dette. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Før julen i 2017 fikk Brita vite at nesten alle ansatte ved Farstad Shipping i Ålesund, hvor hun i mange år hadde jobbet som skipsingeniør, mistet jobben. En fusjon førte til at offshorerederiet måtte nedbemanne kraftig. Etter januar ville hun være uten jobb.

– Jeg var sliten og stresset etter en tøff periode på jobb. Jeg hadde barnefri i jula og ingen spesielle planer. Med en god del bonuspoeng fra en rekke flyreiser til gode, og tenkte jeg på å dra til varmere strøk. Men jeg fant ingen reisemål som klaffet med mine fridager. Så fikk jeg en idé om å dra til Sveits og stå på ski, forteller Brita.

LES OGSÅ: Far og datter drar fra Trøndelag til Oslo for å lage jul for andre

Å bo hos en fremmed

Brita måtte tenke økonomi. Med tre tenåringer i hus og en snart ingen jobb å gå til, måtte hun være sparsommelig. Sveits er heller ikke noe billig ferieland. Hun surfet litt på nettet og slik skaffet seg gratis overnatting via couchsurfing.com, eller sofasurfing på norsk.

– Jeg ble tilbudt tre netter på to forskjellige steder. Selv om det var i jula så var det ikke vanskelig å finne overnatting. Det første stedet jeg skulle bo, var hos en ung mann, Leandro. Det var litt skummelt å skulle bo med en fremmed mann. Men vi hadde mailet en del i forkant og funnet ut at vi hadde felles friluftsinteresser. Dessuten fikk jeg et godt inntrykk av han gjennom referanser andre hadde lagt igjen på appen. Da jeg hadde landet sendte han meg en sms om at han var på jobb, men at nøkkelen lå i en sko utenfor døra. Det var bare å låse seg inn, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer