<strong>MARINERT EDAMER:</strong> Et glass med marinert ost tar seg lekkert ut på buffébordet. Foto: Synøve Dreyer
MARINERT EDAMER: Et glass med marinert ost tar seg lekkert ut på buffébordet. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Julelunsj

Julebrunsjen som gir vann i munn

Mmmm...nå er det tid for buffé!

Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Hvor avansert måltidene skal være er bare opp til deg selv. Er du en som elsker å rake fisken og røyke lammelåret, er ingenting bedre enn det.

Men det aller meste får du kjøpt ferdig. Uansett hva du velger er det det sosiale ved å sitte sammen med dem man er glad i og nyte lange måltider som er det viktigste.

Her får du noen forslag til hva du kan servere. God romjul!

<strong>APPELSINGLØGG:</strong> Ønsk dine venner velkommen i hus med en varm og frisk gløgg. Denne gløggen kan alle drikke, men ønsker du den sterkere kan edle dråper tilsettes etter smak. Foto: Synøve Dreyer
APPELSINGLØGG: Ønsk dine venner velkommen i hus med en varm og frisk gløgg. Denne gløggen kan alle drikke, men ønsker du den sterkere kan edle dråper tilsettes etter smak. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Rakfisk kan skjerpe hjernen

Appelsingløgg

(ca. 4 glass)

5 dl appelsinjuice
2 dl eplejuice
2 appelsiner i skiver
3 ss honning
1 kanelstang
2 stjerneanis
2 ts fersk revet ingefær

1. Bland sammen alle ingrediensene til gløggen i en kjele og varm opp. Smak til.

<strong>LAMMELÅR:</strong> Dette er kjempegodt! Ferdig kokt lår kan du også kjøpe i butikken, og da er det lett å servere denne retten. Foto: Synøve Dreyer
LAMMELÅR: Dette er kjempegodt! Ferdig kokt lår kan du også kjøpe i butikken, og da er det lett å servere denne retten. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

2. Server gløggen varm med tynne skiver sitron og appelsin.

Lettsaltet røkt lammelår med potetsalat

(ca. 8-12 porsjoner)

1 lett saltet lammelår, ca. 2 ½ kg

Potetsalat:
(4 porsjoner)

8 kokte poteter
1 sylteagurk
1-2 syrlige epler

Dressing:
3 dl lettrømme
½ ss sennep
1 ss ketsjup
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
1 ts salt
½ ts pepper
finklippet gressløk

1. Pakk lammelåret inn i aluminiumsfolie. Stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Legg låret i langpanne.

2. Forvarm ovnen til 125º. Lå låret steke i ovnen (ca. 3 timer) til termometeret viser 72º. Avkjøl låret og skjær det i pene skiver.

3. Lag potetsalaten. Skjær poteter og epler i terninger og grovhakk agurken.

4. Rør alle ingrediensene til dressingen og smak den til.

5. Bland sammen salaten forsiktig og ha i serveringsbolle. Sett salaten kjølig. Klipp over gressløk ved servering.

6. Lammelåret kan serveres varmt som middag med kålrotstappe eller kaldt på en buffé med potetsalat. Tyttebærsyltetøy er godt til.

<strong>RØKET LAKS MED SPINAT:</strong> Dette er en variant med porsjonsformer med spinat som smaker deilig til røkt laks. Foto: Synøve Dreyer
RØKET LAKS MED SPINAT: Dette er en variant med porsjonsformer med spinat som smaker deilig til røkt laks. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Lag eggerøre i stekeovnen

Røket laks med spinatformer

(12 stk.)

2 pk. lys buljongaspik
3 dl matfløte
1 dl vann
2 båter hvitløk
1 pk. spinat (à 375 g), frossen
¼ ts revet muskatnøtt

1. Kok opp vann og fløte. La aspikpulveret smelte i. Rør godt. Tilsett hvitløk og rør inn tint spinat. Smak til med revet muskat.

2. Hell spinaten i porsjonsformer, gjerne middels store muffinsformer på brett. La dem stivne på et kjølig sted.

julemat Matbilder, 1 juledag brunsj. Foto: Synøve Dreyer
julemat Matbilder, 1 juledag brunsj. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

3. Hvelv spinatformene ut på fat og legg på skiver røket laks. Pynt med rød pepper og timian ved servering.

Rakefisk

(beregn ca. 100 g rakefisk på en buffé)

<strong>JULESKINKE MED EGGESALAT:</strong> ​Denne salaten passer bra til røkt kjøtt, men også til røkt fisk. Foto: Synøve Dreyer
JULESKINKE MED EGGESALAT: ​Denne salaten passer bra til røkt kjøtt, men også til røkt fisk. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Rens rakefisken fri for bein og skinn. Tørk den godt. Del i biter og legg på fat. Du kan også kjøpe rakefisken ferdig filetert og klart il å legge rett på fat. Server tynne ringer rødløk, finsnittet purreløk, lefser eller flatbrød, rømme og rødbeter til fisken.

Juleskinke med eggesalat

(8 porsjoner)

1 ferdig kokt juleskinke, ca. 1 kg

Eggesalat:
8 hardkokte egg
2 dl rømme
4 ss bladpersille
2 ss hakket dill
salt 
nymalt pepper

1. Skrell eggene og hakk dem i biter. Bland med rømme, persille og dill. Smak til med salt og nykvernet pepper.

<strong>MARINERT EDAMER:</strong> Et glass med marinert ost tar seg lekkert ut på buffébordet. Foto: Synøve Dreyer
MARINERT EDAMER: Et glass med marinert ost tar seg lekkert ut på buffébordet. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

2. Skjær den ferdig kokte skinken i pene skiver og legg på fat. Pynt med tranebær og persille. Server skinken med eggesalaten og en god sennep.

Marinert Edamer
 

300 g Edamer
1 rød paprika, finstrimlet

Marinade:
3 dl olivenolje
2 dl hvitvinseddik
1 finstrimlet rød chili uten frø
1 ss grønne pepperkorn
1 ss røde pepperkorn
1 ss finhakket basilikumblader
1 ss hakket timian
2 hvitløkbåter, finhakkede

1. Marinaden bør trekke minst et par dager før servering for å få mest mulig ut av smaken.

2. Skjær osten i sukkerbitstore terninger. Prikk terningene med gaffel slik at marinaden kan trekke inn lettere.

3. Bland ingrediensene til marinaden. Legg ost og paprika lagvis i et glass og hell marinaden over. Ha på lokk og la osten stå og trekke i marinaden et par døgn før servering.

<strong>DET BESTE BRØDET:</strong> Denne deigen er lett å forme til brød. Du kan steke dem på brett eller i former, avlange eller runde.
 Foto: Synøve Dreyer
DET BESTE BRØDET: Denne deigen er lett å forme til brød. Du kan steke dem på brett eller i former, avlange eller runde. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Glutenfrie julekaker

Julebordets beste brød

(4 små brød)

50 g gjær
100 g smør
6 dl melk
2 ss sirup
1 ts salt
200 g sammalt hvete grov
ca. 800 g hvetemel

Pensling: 
sesamfrø
nigellafrø
sammenpisket egg

1. Smuldre gjær i en bakebolle. Smelt smør og varm melken i smøret til det blir fingervarmt.

2. Hell væsken over gjæren. Tilsett salt og sukker og elt inn mel til en smidig deig, som knapt slipper bakebollen. Sett den lunt til heving under plast ca. 30-40 minutter.

3. Ta deigen opp på bakebordet og form til brød etter ønske. Legg i smurte former eller på plate. Etterhev i ca. 30 minutter.

4. Pensle med sammenpisket egg og strø på sesamfrø og gjerne svarte nigellafrø (fås i etniske butikker).

5. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved ca. 200º i ca. 30 minutter alt etter størrelsen på brødene. Avkjøl på rist. Brødene kan fryses.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer