Julekaker

Julekakene som faktisk går unna

Berlinerkranser, krumkaker og smultringer er tradisjonelle kaker de fleste liker. Bak en stor porsjon så har du både til juleselskapet og til å fylle kakebokser du kan gi bort. Det er populære gaver!

Julekakene som faktisk går unna
Publisert
Sist oppdatert

Berlinerkranser

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g smør
300 g hvetemel

Pynt:
1 eggehvite
perlesukker

Hardkok eggene og avkjøl. Ta ut eggeplommene. Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå.

Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen innpakket i plast i kjøleskapet et par timer eller natten over.

Trill deigen ut til tynne pølser, ca. 10 cm lange, som formes til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir på stekeplate. Pensle kakene med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene lys gule midt i ovnen ved 180° i ca 10 minutter.

Avkjøl på rist og oppbevar kakene i tett boks.

Tips: Bruk minst mulig mel når du skal bake ut kakene – og hold gjerne deigen kald, for da er det enklere å forme pene kranser.

Julekakene som faktisk går unna


Smultringer

5 egg
250 g sukker
1½ dl smør, smeltet
1½ dl kremfløte
1½ dl kulturmelk
3 ts hornsalt
1 ts kardemomme
ca 750 g hvetemel
ca 1 kg smult til koking

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen.

Tilsett melk. Sikt i hornsalt, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La deigen stå kaldt til neste dag.

Kjevle deigen ca 1 cm tykk med så lite mel som mulig, og stikk ut ringer med en smulteringutstikker. La ringene stå kaldt til de skal smultkokes.

Varm smulten i en gryte. Stikk en trepinne ned i smultgryten. Når det freser rundt pinnen, er smulten varm nok. Stek kakene gyllenbrune på begge sider og ikke for mange om gangen. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Legg smultringene i små plastposer og opp­bevar dem i fryseren.

 

Julekakene som faktisk går unna

Krumkaker

4 egg (ca 250 g)
250 g sukker
250 g smeltet smør, avkjølt
250 g hvetemel
1 ts kardemomme

Visp eggedosis av egg og sukker. Rør i smør, mel og kardemomme.

La røren stå kjølig i noen timer før den settes med skje i oppvarmet krumkakejern.

Stek kakene gyllengule ved svak varme. Rull kakene sammen rundt en krumkakepinne. Eller legg den stekte kaken over ­bunnen av en kopp. Avkjøl helt og oppbevar kakene i tett boks.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer