Kultur & Underholdning

Julemat på ny måte

Stjernekokkene Sonja Lee og Andreas Viestad feirer jul på alternativt vis. Slik lager du deres favorittretter.

Julemat på ny måte
Publisert
Sist oppdatert
  • Tradisjonell julemat? Her er alle oppskriftene.
  • Lene Aarnes WesterhaugHer er Andreas Viestads favoritter:

    Krydret ananas

    Andreas har valgt ananasspyd til forrett. Ananas er deilig forfriskende og skjerper appetitten. Ifølge Andreas kan du velge hvilket krydder du vil sammen med ananasen, så lenge det er salt og sterkt. Selv foretrekker han en ildrød tandoori masala, som han gjerne piffer opp med litt ekstra salt, safran og anisfrø, og kanskje litt ekstra chilipulver så det felles en tåre eller to.6-8 spyd1 stor ananas2-3 ss tandoori masala krydderblandingsaltchilipulverSkrell ananasen og skjær den i 2-3 cm store biter. Fjern den harde kjernen og tre ananasbitene på trepinner. Spre krydderblandingen på et fat og rull ananasspydene i blandingen, så den dekker det meste av frukten.

    Kylling med kardemomme og cashewnøtter

    Gryteretter lager Andreas etter prinsippet «hiv sammen og la det koke passe lenge». Og selv om du vanskelig kommer lenger unna norsk julemat, dufter gryteretten jul så det holder, først og fremst av masse deilig kardemomme, men også av søt kanel.Til 4 personer1,25 dl yoghurt naturell, ikke lettyoghurt2 ss garam masala6-10 kardemommebelger, så vidt klemt, slik at skallet har åpnet seg2,5 cm av en kanelstang2 ts chilipulver, evt. mer etter smak2 ts hakket frisk ingefær2 ts salt1 kylling delt i 8 stykker, evt. 4 kyllinglår delt i to2 gulrøtter1/2 blomkålhode1 ts malt gurkemeie4 løk, hakket3-5 hvitløksfedd, hakket4-6 ss cashewnøtter1-2 ss tomatpuré eller ketchupolje til stekingevt. 0,5 dl kremfløtehakket frisk koriander eller bladpersille til pyntBland yoghurt, garam masala, kardemomme, kanelstang, chilipulver, ingefær og salt i en stor bolle. Ha i kyllingstykkene og snu dem rundt noen ganger. La det stå til marinering så lenge du har tid. Står det mer enn en time, bør du sette bollen i kjøleskapet. Skrap mesteparten av yoghurtmarinaden av kyllingen med en slikkepott, og tørk av kjøttet medkjøkkenpapir. Ta vare på marinaden til senere. Strø gurkemeie over kyllingen.Varm oljen i en stor gryte over høy varme, ha i kyllingen og stek den i omtrent 10 minutter til skinnet har fått en gyllen farge. Rør om med jevne mellomrom. Det kan være lurt å steke i flere omganger så det ikke blir for fullt i gryten, og all kyllingen får ordentlig kontaktmed varmen. Ta ut kyllingen, senk varmen og stek løk og hvitløk i 4–5 minutter til løken harblitt gyllen og myk. Ha i kylling, marina de, cashewnøtter og tomatpuré, og la koke på lav varme i 30 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Ha i biter av gulrøtter og blomkål mot slutten av koketiden. Rør inn kremfløten, hvis du bruker det, og kok i et par minutter til.Pynt med litt frisk koriander eller bladpersille rett før servering. Noen fennikelfrø strødd over og litt malt koriander er heller ikke å forakte.

    Um ali - Bakt mandelpudding med kanel og rosin

    - Dette er den arabiske verdenens versjon av crème brûlée, forklarer Andreas. Den kan lages på mange forskjellige måter, fra å koke mandler og rosiner i fløte, til mer forseggjorte versjoner. Noen ganger smakssettes den med kardemomme, noen ganger kanel, og andre ganger med rosevann. Denne oppskriften er lik den som ofte blir servert i Irak.(Til 4 personer)1 stor plate butterdeig2,5 cm av en kanelstang2,5 dl melk2,5 dl fløte1,25 dl sukker1 stort egg2,5 dl skåldede, delte mandler evt. 3–4 ss usaltede pistasienøtter, delt eller hakket3–4 ss rosinerForvarm ovnen til 190 grader. Smør fire ildfaste former og kle dem med butterdeig. Stek i 15 minutter til deigen er lys gyllenbrun og har hevet seg. Brekk i mellomtiden kanelstangen i mindre biter. Bland melk, fløte, sukker og kanel i en liten kjele, og varm det nesten til kokepunktet. Senk varmen og la småkoke i et par minutter.Pisk egget i en bolle og hell kanelfløten over litt etter litt, mens du pisker alt energisk sammen. Ha oppi 2/3 av mandlene, eventuelt pistasienøtter og rosiner. Trykk ned deigen som har hevet seg i hver av formene, slik at det er plass til kanelblandingen i midten. Flakene som løsner fra deigen, hjelper til så væsken stivner. Fordel blandingen i formene, strø over resten av mandlene og bak formene midt i ovnen i 20–25 minutter til overflaten er gyllenbrun. Serveres varm.Her er Sonja Lees favoritter:

    Stekt sild med sennepsfyll

    Til denne retten kan du godt velge annen fisk hvis du foretrekker det, men sild hører julen til.Til 4 personer600 g sildefilet, ev filet av havabbor eller lignende2 ss dijonsennep50 g soltørkede tomater, i strimler2 ss persille, finhakketsaltpepperolivenolje til penslingLegg halvparten av silden med skinnsiden ned og smør på sennep. Dekk med soltørkede tomater og persille, krydre med salt og pepper og legg over den motsatte fileten. Pensle filetene med olivenolje og stek i en varm panne. Serveres medkokte poteter eller ristet brød.

    Christmas Meat Pie (amerikansk kjøttpai)

    I mange av USAs katolske hjem spises det hvitløk- og urteduftene kjøttpai etter julaftens midnattsmesse.Til 4 personer600 g magert, beinfritt storfekjøtt til koking (fra bog eller lår)500 g poteter400 g gulrøtter2 store løk2 fedd hvitløk2 ss hvetemel2,5 dl vann3 ss olje1 laurbærblad1 bunt persillesaltnykvernet pepperPaideig200 g hvetemel1 ts salt140 g kaldt smør i terninger1–2 ss iskaldt vann1 eggeplomme til penslingSkjær kjøttet i 2–3 cm store terninger. Skrell løk og hvitløk, hakk løken og press hvitløken. Varm litt olje i en gryte og brun kjøttet på alle sider, tilsett løk og hvitløk og stek til alt er gyllenbrunt. Dryss på melet og la det steke videre i et par minutter under omrøring, spe med vann mens du rører. Legg i laurbærblad og krydre med salt og pepper. Legg på lokk og la kjøttet koke på svak varme i cirka 1 time.Mens kjøttet koker, lager du deigen. Bland mel og salt. Tilsett smør og gni det sammen med fingertuppene, eller bruk en kjøkkenmaskin. Drypp på vann og arbeid raskt sammen til en fast deig. Tilsett ytterligere 2 ss kaldt vann om nødvendig. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet. Skrell og skyll poteter og gulrøtter og skjær dem i 3 cm store biter. Ha dem i kjøttgryten og kok i cirka 20 min. Hakk persillen og ha i gryten. Smak til med saltog pepper. Hell kjøttgryten i en paiform eller ildfast form, 25–30 cm i diameter. Avkjøl stuingen i ca. 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kjevle ut deigen på lett melet bakebord slik at den blir større enn formen. Bruk fingertuppene eller en gaffel og press deigkanten fast til formen hele veien rundt. Visp eggeplommen og pensle deigen med den. Stek paien på midterste rille i cirka 45 minutter til deigen er gyllenbrun.

    Rødkålsalat

    Til 4 personer1 rødkål1 rødløk2 dl eddik50 g hakkede mandlerolivenoljesalt og pepperKutt rødkål i fine strimler. Kok opp eddik, hell over kålen og la det trekke i 30 minutter. Bland inn rødløk i skiver, hakkede mandler, og olivenolje. Smak til med saltog pepper.

    Kikertsalat med fetaost

    Til 4 personer1 rødløk, finhakket400 g kikerter, ferdig kokte200 g feta1 grønn chili, finhakket4 ts olje2 ts sitronsaft½ ts chilipulver1 håndfull korianderBland rødløk, kikerter, feta, og chili i en bolle. Visp sammen dressingen og server med frisk koriander.

    Coleslaw (kålsalat)

    Til 4 personer1 hodekål1 løk2 dl eddik3 gulrøtter1 ts malt muskatnøttmajonessaltpepperFinkutt kålen. Kok opp eddiken, hell over kålen og la det trekke i 30 minutter. Bland løk i skiver og gulrøtter i kålen. Bland inn 4 ss majones og muskatnøtt. Smak til.

    Baba Channuj (aubergine-dipp)

    Til 4 personer2 store auberginer3 fedd hvitløk, finhakket1 ¼ dl tahini (sesamfrøpasta)saften av 2 sitroner4 ss vann3 ss bladpersille, finhakket1 rød chilipepper, finhakket2 ss extra virgin olivenoljesaltVarm stekeovnen til 200 °C. Legg auberginene i en langpanne og stek til skinnet er svart og kjøttet mykt. Avkjøl og skrap ut kjøttet. Mos sammen med hvitløk, tahini, sitronsaft, vann og salt. Bland godt og avkjøl i 1 time. Dryss over persille, chili og olivenolje førservering.Ønsker du julemat på vanlig vis?
  • Her finner du oppskriften på alle tradisjonsrettene, fra ribbe til pinnekjøtt.
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer