Kultur & Underholdning

Julemat på ny måte

Stjernekokkene Sonja Lee og Andreas Viestad feirer jul på alternativt vis. Slik lager du deres favorittretter.

Julemat på ny måte
Publisert
Sist oppdatert
  • Tradisjonell julemat? Her er alle oppskriftene.

  • Lene Aarnes Westerhaug

















    Her er Andreas Viestads favoritter:

    Krydret ananas

    Andreas har valgt ananasspyd til forrett. Ananas er deilig forfriskende og skjerper appetitten. Ifølge Andreas kan du velge hvilket krydder du vil sammen med ananasen, så lenge det er salt og sterkt. Selv foretrekker han en ildrød tandoori masala, som han gjerne piffer opp med litt ekstra salt, safran og anisfrø, og kanskje litt ekstra chilipulver så det felles en tåre eller to.

    6-8 spyd

    1 stor ananas
    2-3 ss tandoori masala krydderblanding
    salt
    chilipulver

    Skrell ananasen og skjær den i 2-3 cm store biter. Fjern den harde kjernen og tre ananasbitene på trepinner. Spre krydderblandingen på et fat og rull ananasspydene i blandingen, så den dekker det meste av frukten.

    Kylling med kardemomme og cashewnøtter

    Gryteretter lager Andreas etter prinsippet «hiv sammen og la det koke passe lenge». Og selv om du vanskelig kommer lenger unna norsk julemat, dufter gryteretten jul så det holder, først og fremst av masse deilig kardemomme, men også av søt kanel.

    Til 4 personer

    1,25 dl yoghurt naturell, ikke lettyoghurt
    2 ss garam masala
    6-10 kardemommebelger, så vidt klemt, slik at skallet har åpnet seg
    2,5 cm av en kanelstang
    2 ts chilipulver, evt. mer etter smak
    2 ts hakket frisk ingefær
    2 ts salt
    1 kylling delt i 8 stykker, evt. 4 kyllinglår delt i to
    2 gulrøtter
    1/2 blomkålhode
    1 ts malt gurkemeie
    4 løk, hakket
    3-5 hvitløksfedd, hakket
    4-6 ss cashewnøtter
    1-2 ss tomatpuré eller ketchup
    olje til steking
    evt. 0,5 dl kremfløte
    hakket frisk koriander eller bladpersille til pynt

    Bland yoghurt, garam masala, kardemomme, kanelstang, chilipulver, ingefær og salt i en stor bolle. Ha i kyllingstykkene og snu dem rundt noen ganger. La det stå til marinering så lenge du har tid. Står det mer enn en time, bør du sette bollen i kjøleskapet. Skrap mesteparten av yoghurtmarinaden av kyllingen med en slikkepott, og tørk av kjøttet med
    kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden til senere. Strø gurkemeie over kyllingen.

    Varm oljen i en stor gryte over høy varme, ha i kyllingen og stek den i omtrent 10 minutter til skinnet har fått en gyllen farge. Rør om med jevne mellomrom. Det kan være lurt å steke i flere omganger så det ikke blir for fullt i gryten, og all kyllingen får ordentlig kontakt
    med varmen. Ta ut kyllingen, senk varmen og stek løk og hvitløk i 4–5 minutter til løken har
    blitt gyllen og myk. Ha i kylling, marina de, cashewnøtter og tomatpuré, og la koke på lav varme i 30 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Ha i biter av gulrøtter og blomkål mot slutten av koketiden. Rør inn kremfløten, hvis du bruker det, og kok i et par minutter til.

    Pynt med litt frisk koriander eller bladpersille rett før servering. Noen fennikelfrø strødd over og litt malt koriander er heller ikke å forakte.

    Um ali - Bakt mandelpudding med kanel og rosin

    - Dette er den arabiske verdenens versjon av crème brûlée, forklarer Andreas. Den kan lages på mange forskjellige måter, fra å koke mandler og rosiner i fløte, til mer forseggjorte versjoner. Noen ganger smakssettes den med kardemomme, noen ganger kanel, og andre ganger med rosevann. Denne oppskriften er lik den som ofte blir servert i Irak.

    (Til 4 personer)

    1 stor plate butterdeig
    2,5 cm av en kanelstang
    2,5 dl melk
    2,5 dl fløte
    1,25 dl sukker
    1 stort egg
    2,5 dl skåldede, delte mandler evt. 3–4 ss usaltede pistasienøtter, delt eller hakket
    3–4 ss rosiner

    Forvarm ovnen til 190 grader. Smør fire ildfaste former og kle dem med butterdeig. Stek i 15 minutter til deigen er lys gyllenbrun og har hevet seg. Brekk i mellomtiden kanelstangen i mindre biter. Bland melk, fløte, sukker og kanel i en liten kjele, og varm det nesten til kokepunktet. Senk varmen og la småkoke i et par minutter.

    Pisk egget i en bolle og hell kanelfløten over litt etter litt, mens du pisker alt energisk sammen. Ha oppi 2/3 av mandlene, eventuelt pistasienøtter og rosiner. Trykk ned deigen som har hevet seg i hver av formene, slik at det er plass til kanelblandingen i midten. Flakene som løsner fra deigen, hjelper til så væsken stivner. Fordel blandingen i formene, strø over resten av mandlene og bak formene midt i ovnen i 20–25 minutter til overflaten er gyllenbrun. Serveres varm.

    Her er Sonja Lees favoritter:

    Stekt sild med sennepsfyll

    Til denne retten kan du godt velge annen fisk hvis du foretrekker det, men sild hører julen til.

    Til 4 personer

    600 g sildefilet, ev filet av havabbor eller lignende
    2 ss dijonsennep
    50 g soltørkede tomater, i strimler
    2 ss persille, finhakket
    salt
    pepper
    olivenolje til pensling

    Legg halvparten av silden med skinnsiden ned og smør på sennep. Dekk med soltørkede tomater og persille, krydre med salt og pepper og legg over den motsatte fileten. Pensle filetene med olivenolje og stek i en varm panne. Serveres med
    kokte poteter eller ristet brød.

    Christmas Meat Pie (amerikansk kjøttpai)

    I mange av USAs katolske hjem spises det hvitløk- og urteduftene kjøttpai etter julaftens midnattsmesse.

    Til 4 personer
    600 g magert, beinfritt storfekjøtt til koking (fra bog eller lår)
    500 g poteter
    400 g gulrøtter
    2 store løk
    2 fedd hvitløk
    2 ss hvetemel
    2,5 dl vann
    3 ss olje
    1 laurbærblad
    1 bunt persille
    salt
    nykvernet pepper

    Paideig
    200 g hvetemel
    1 ts salt
    140 g kaldt smør i terninger
    1–2 ss iskaldt vann
    1 eggeplomme til pensling

    Skjær kjøttet i 2–3 cm store terninger. Skrell løk og hvitløk, hakk løken og press hvitløken. Varm litt olje i en gryte og brun kjøttet på alle sider, tilsett løk og hvitløk og stek til alt er gyllenbrunt. Dryss på melet og la det steke videre i et par minutter under omrøring, spe med vann mens du rører. Legg i laurbærblad og krydre med salt og pepper. Legg på lokk og la kjøttet koke på svak varme i cirka 1 time.

    Mens kjøttet koker, lager du deigen. Bland mel og salt. Tilsett smør og gni det sammen med fingertuppene, eller bruk en kjøkkenmaskin. Drypp på vann og arbeid raskt sammen til en fast deig. Tilsett ytterligere 2 ss kaldt vann om nødvendig. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet. Skrell og skyll poteter og gulrøtter og skjær dem i 3 cm store biter. Ha dem i kjøttgryten og kok i cirka 20 min. Hakk persillen og ha i gryten. Smak til med salt
    og pepper.

    Hell kjøttgryten i en paiform eller ildfast form, 25–30 cm i diameter. Avkjøl stuingen i ca. 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kjevle ut deigen på lett melet bakebord slik at den blir større enn formen. Bruk fingertuppene eller en gaffel og press deigkanten fast til formen hele veien rundt. Visp eggeplommen og pensle deigen med den. Stek paien på midterste rille i cirka 45 minutter til deigen er gyllenbrun.

    Rødkålsalat

    Til 4 personer
    1 rødkål
    1 rødløk
    2 dl eddik
    50 g hakkede mandler
    olivenolje
    salt og pepper

    Kutt rødkål i fine strimler. Kok opp eddik, hell over kålen og la det trekke i 30 minutter. Bland inn rødløk i skiver, hakkede mandler, og olivenolje. Smak til med salt
    og pepper.

    Kikertsalat med fetaost

    Til 4 personer

    1 rødløk, finhakket
    400 g kikerter, ferdig kokte
    200 g feta
    1 grønn chili, finhakket
    4 ts olje
    2 ts sitronsaft
    ½ ts chilipulver
    1 håndfull koriander

    Bland rødløk, kikerter, feta, og chili i en bolle. Visp sammen dressingen og server med frisk koriander.

    Coleslaw (kålsalat)

    Til 4 personer
    1 hodekål
    1 løk
    2 dl eddik
    3 gulrøtter
    1 ts malt muskatnøtt
    majones
    salt
    pepper

    Finkutt kålen. Kok opp eddiken, hell over kålen og la det trekke i 30 minutter. Bland løk i skiver og gulrøtter i kålen. Bland inn 4 ss majones og muskatnøtt. Smak til.

    Baba Channuj (aubergine-dipp)

    Til 4 personer
    2 store auberginer
    3 fedd hvitløk, finhakket
    1 ¼ dl tahini (sesamfrøpasta)
    saften av 2 sitroner
    4 ss vann
    3 ss bladpersille, finhakket
    1 rød chilipepper, finhakket
    2 ss extra virgin olivenolje
    salt

    Varm stekeovnen til 200 °C. Legg auberginene i en langpanne og stek til skinnet er svart og kjøttet mykt. Avkjøl og skrap ut kjøttet. Mos sammen med hvitløk, tahini, sitronsaft, vann og salt. Bland godt og avkjøl i 1 time. Dryss over persille, chili og olivenolje før
    servering.

    Ønsker du julemat på vanlig vis?
  • Her finner du oppskriften på alle tradisjonsrettene, fra ribbe til pinnekjøtt.
  • ANANAS: Er rik på mangan, som blant annet hjelper kroppen med å syntetisere fettsyrer og fremme en sunn skjoldbruskkjertel.
    ANANAS: Er rik på mangan, som blant annet hjelper kroppen med å syntetisere fettsyrer og fremme en sunn skjoldbruskkjertel. Vis mer
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Foto: Thinkstock
    Foto: Thinkstock Vis mer
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Julemat på ny måte
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer