Podcast:

Kaisa og Mirjam lager omstridt podkast på Sørlandet

De oppfordrer andre som drømmer om å lage podkast til å snakke om noe de brenner for, og drite i om andre ikke liker det.

PODCAST: Kaisa Augusta Hansen (26) og Mirjam Storm (32) driver feministpodkasten «Vaya Con Vulva» midt i bibelbeltet på Sørlandet. FOTO: Mirjam Storm
PODCAST: Kaisa Augusta Hansen (26) og Mirjam Storm (32) driver feministpodkasten «Vaya Con Vulva» midt i bibelbeltet på Sørlandet. FOTO: Mirjam Storm Vis mer
Publisert

Podkast er i vinden som aldri før, og kjendiser som Ida Fladen, Sigrid Tusvik og Lisa Tønne gjør suksess med egne podkaster. I tillegg er det et hav av ukjente nordmenn som lager egne program.

Kaisa Augusta Hansen (26) og Mirjam Storm (32) driver feministpodkasten «Vaya Con Vulva» midt i bibelbeltet på Sørlandet. Det har ført til sterke reaksjoner, sinte mail fra provoserte lyttere og kritiske tilbakemeldinger fra folk som føler seg støtt. Men det bryr de seg ikke om.

- Vi er to unge damer som deler samme frustrasjon når det gjelder bibelbeltet, mannskultur, kroppshysteri og flinke piker. Vi ble kjent med hverandre for to år siden og fant ut at vi ville lage en podkast. Håpet er at vi kan gjøre en forskjell, forteller Kaisa.

LES OGSÅ: Get Inspired-gründer Silje: - Jeg jobbet i to år uten en eneste krone i lønn

Ble tatt av lufta i Lindesnes

Den ukentlige podkasten til Kaisa og Mirjam lastes opp på Soundcloud og på ulike podkast-apper, i tillegg til at den sendes på lufta hver uke på Radio Sør.

Podkasten handler om dagsaktuelle tema og nyheter, og de prøver å ufarliggjøre psykisk helse og hverdagsfeminisme. Den beskrives som «et skamløst, humoristisk skråblikk på hverdagen som unge-voksne, i denne jungelen av bedehus, hvite menn, joviale sørlendinger og flinke piker».

I Lindesnes i Vest-Agder ble podkasten så provoserende at den ble tatt av lufta.

- Det er ikke alle i bibelbeltet som liker det vi snakker om, og vi får noen sinte mail. Vi får sterke reaksjoner og ble tatt av lufta i Lindesnes fordi folk ble støtt av innholdet. Men vi vil heller bli tatt av lufta enn å sensurere oss selv. Vi kan aldri gjøre alle til lags, og vi står for det vi mener. Budskapet er viktigere enn hvor mye vi tjener eller hvor mange som liker oss, sier Kaisa.

På lufta har damene tusenvis av lyttere, og de har en fast lytterskare som sender etterlysning dersom de ikke laster opp podkasten til vanlig tidspunkt. De har også hatt livearrangementer og spilt inn podkast med publikum til stede.

- Det er kult at folk liker det vi lager, og det er lett å glemme det når vi sitter i studio og prater. Vi er begge mødre i Kristiansand, og snakker mye om å sjonglere feminisme og politisk engasjement med å være mamma, sier hun.

LES OGSÅ: Tale ofret vennskap, kjærlighet, jobben og all fritiden sin for å satse på Snapchat-kontoen «Helsesista»

STERKE REAKSJONER: - Det er ikke alle i bibelbeltet som liker det vi snakker om, og vi får noen sinte mail. Vi får sterke reaksjoner og ble tatt av lufta i Lindesnes fordi folk ble støtt av innholdet. Men vi vil heller bli tatt av lufta enn å sensurere oss selv, sier Kaisa. FOTO: Mirjam Storm
STERKE REAKSJONER: - Det er ikke alle i bibelbeltet som liker det vi snakker om, og vi får noen sinte mail. Vi får sterke reaksjoner og ble tatt av lufta i Lindesnes fordi folk ble støtt av innholdet. Men vi vil heller bli tatt av lufta enn å sensurere oss selv, sier Kaisa. FOTO: Mirjam Storm Vis mer

Slik lager du egen podkast

En podkast er enkelt og greit et radioprogram som lastes opp på internett, og som andre kan abonnere på. Hvem som helst kan lage sin egen podkast.

- For å lage en podkast trenger du en mikrofon. Innspilling og redigering kan gjøres ved hjelp av gratisprogrammet Audacity og publisering kan gjøres via Soundcloud, sier Espen Faugstad, som er kursutvikler, forfatter, medieprodusent og gründer av nettkursportalen utdannet.no. Han driver også et nettkurs i podkast-produksjon.

Faugstad sier at for bare noen få år siden var det både dyrt og vanskelig å komme i gang, men det er det ikke nå lenger.

- Det er ingen tid å miste. Podkast-bølgen er så vidt i gang, og kanskje er det nettopp din podkast som blir den neste store. Tiden hvor podkasting er forbundet med dårlig lyd og amatørmessig gjennomføring er forbi. Nå er det alvor, sier han.

LES OGSÅ: Har du hørt om begrepet «fuck you money»?

SNAKK OM DET DU INTERESSERER DEG FOR: Mitt beste tips til alle som vil starte podkast er å snakke om noe de brenner for, sier Kaisa. FOTO: Mirjam Storm
SNAKK OM DET DU INTERESSERER DEG FOR: Mitt beste tips til alle som vil starte podkast er å snakke om noe de brenner for, sier Kaisa. FOTO: Mirjam Storm Vis mer

- Snakk om noe du virkelig brenner for

Kaisa oppfordrer andre som drømmer om å lage podkast til å snakke om noe de virkelig interesserer seg for, og ikke kaste seg på en trend for å bli populær.

- Vi har snakket om hverdagsfeminisme i to år, og det hadde vi ikke klart dersom vi ikke genuint interesserte oss for det. Det skinner igjennom hvis noen snakker om noe de ikke synes er interessant selv. Mitt beste tips til alle som vil starte podkast er å snakke om noe de brenner for, sier hun.

Kaisa og Mirjam har et hårete mål om å bli kvitt syndromet «flink pike» og «generasjon perfekt».

- Vi håper at de som finner podkasten vår kan senke skuldrene, kjenne seg igjen i det vi snakker om og få seg en latter, forklarer hun.

Podkast har kommet for å bli

Allerede i 2009 var det mange som kastet seg på podkast-bølgen, også her i Norge. - Det året lanserte jeg min første podkast, som i en kort periode var blant Norges mest populære. I 2015 startet det som er blitt kalt for podkastens renessanse, og podkasten «Serial» tok verden med storm, sier Faugstad.

For å forstå hvorfor podkasting er blitt så populært, må vi tilbake til 2001 da Apple lanserte sin første iPod. Det var et innovativt og grensesprengende produkt som banet vei for podkasting (som fikk sitt navn fra produktet). Da kunne man abonnere på radioprogrammer via iTunes, og synkronisering skjedde automatisk hver gang man koblet iPod-en til iTunes.

- Så hvorfor har podkasting blitt så populært?

- Det er populært på samme grunnlag som Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV2 Sumo. Det er noe du kan se på når du vil, eller i podkastens tilfelle, høre på når du vil. I tillegg er utvalget enormt, det gratis og det er råbra. Det har kommet for å bli, sier Faugstad.

LES OGSÅ: - En ung, blond kvinne som skal redde verden? Jo, jeg har absolutt møtt på fordommer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer