Rolf

Kalde hender og føtter?

Brrr … Den kalde årstiden får flere av oss til å hutre, men noen blir ekstra kalde. Bruker du ullsokker på beina selv under dyna? Det er hjelp å få!

Publisert
Sist oppdatert
NOEN HAR så kalde hender og fingre at de får diagnosen Raynaud syndrom. Men ved dette syndromet varierer hudtemperaturen og sirkulasjonen mye – fra kalde, bleke, stive fingre til det motsatte med varme, røde, hovne fingre og perioder med normal temperatur og sirkulasjon. De fleste har ikke disse variasjonene og får derfor ingen diagnose.KALDE HENDER OG FØTTER behøver ikke å bety at man fryser over hele kroppen, for de fleste er varme ellers. Dette fenomenet medfører at noen også lettere blir syke på andre måter. Forkjølelser, halsonde, urinveisinfeksjoner, søvnforstyrrelser er ofte vanlige tilleggsplager.Innen medisinen vet vi at hovedårsaken til fenomenet er dårlig, perifer sirkulasjon i de minste blodårene, som særlig forsyner fingre og tær med tilførende blod. Dette kan skyldes en krampetilstand i blodåreveggenes muskler som da får årene til å trekke seg sammen. Det gir dårligere sirkulasjon og temperaturfall. GJENNOM FORSKNINGEN innen både medisin og ortomolekylær medisin har man oppdaget at fenomenet svært ofte skyldes en eller flere av følgende årsaker:1. En kalsiumdominans i blodåreveggenes muskulatur. Det medfører for mye og nærmest konstante sammentrekninger i blodårene, slik at sirkulasjonen i de minste årene blir dårlig.2. Et magnesiumunderskudd i muskelcellene i blodåreveggene. Dette medfører at blodårene ikke klarer å slappe godt nok av, men holder seg sammentrukne.3. Et salt-/natriumoverskudd i kroppen vil ofte stresse opp binyrene som da produserer for mye stresshormoner, bl.a. adrenalin. Dette fører til en sammentrekning av de minste blodårene i hender og føtter. Dette forklarer hvorfor stressbelastninger kan utløse dette fenomenet.4. Forstyrrelser i kroppens kobbermengde kan også påvirke blodårene og sirkulasjonen. For mye kobber kan føre til økt irritabilitet i nervene som igjen fører til økte muskelspenninger i blodåreveggene. For lite kobber vil kunne føre til betennelsesprosesser innvendig i åreveggene og gjøre disse stivere og sammentrukne.Varmende råd1. Unngå å ta kalsiumtilskudd. Reduser på melk og melkeprodukter i noen måneder.2. Unngå mye salt mat og salte produkter, samt kaffe, lakris, Coca-Cola, Farris og annet som inneholder mye salt/natrium.3. Ta et tilskudd av magnesium, gjerne 200 mg sammen med et B-vitaminkompleks 1–2 tabletter etter måltid morgen og kveld i minst 3–4 måneder.4. Dersom du røyker bør du slutte, fordi røyking forverrer denne tilstanden.5. Kosttilskuddet Ginkgo Biloba produkt kan bedre sirkulasjonen i de små blodårene.6. Dersom du er ille plaget, kan evt. et legemiddel, en såkalt kalsiumblokker prøves i noen uker for å se om det hjelper.7. Dersom ingen av rådene over hjelper i løpet av 3–4 måneder, bør du ta en mineralanalyse av håret for å oppdage hvilke mineralforstyrrelser som kan ligge bak dine sirkulasjonsplager.Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer