Fugl

Kalkun med waldorfsalat

Resultatet er vel verdt det lille strevet.

Publisert
Sist oppdatert


1 kalkun
250 g usaltet smør
salt og pepper

De fleste kalkunoppskrifter sier at du skal steke fuglen i 30-40 minutter pr. kg. Husk at fuglen fort veier litt ekstra når du har fylt den med godsaker. Jeg satset på ca. 30 minutter pr. kg og lot den stå dekket til med folie i sin egen ettervarme.

Du kan også smelte en kvart kilo usaltet smør i langpannen, for så å øse smør og kraft over fuglen hver halvtime. Vil du steke fuglen i biter, for å ha mer kontroll over kjøttet, trenger brystet mindre tid, ca. 20 min pr. kg, med en kjernetemperatur på 70.

Fyll
100 g svisker
2 dl portvin
100 g valnøtter
4 stangselleri
1 løk
3 fedd hvitløk
1/2 potte salvie
1/2 potte timian
2 epler
1/4 brød

Ha svisker og portvin i en kjele og kok opp. La det småkoke i noen minutter og sett til side. Sett eventuelt sviskene i portvin over natten. Skjær brødet i terninger og rist den i ovnen til bitene er gylne, ha dem så i en bolle. Hakk løk, valnøtter, hvitløk, salvie, stangselleri. Skrell eplene og del i mindre biter. Ha alt sammen i bollen. Bland inn sviskene rett før du skal fylle kalkunen.

Når du har stappet kalkunen full med godsaker, tetter du igjen med et par tannstikkere og binder lårene sammen med litt hyssing. Legg den i langpanne, gni inn litt av smøret og dryss over med salt og pepper. Stek på 160 grader så lenge som vekten tilsier og øs over kraft hver halvtime. La den hvile en halvtime før du skjærer i den. Kjøper du frossen kalkun, la den tine i kjøleskapet i 2-3 dager. Poteter kan bli overflødig. Jeg kjøpte pommes noisettes. Svigermor bruker potetgull. Kokte fjellmandelpoteter er også en mulighet.

Saus
Kraft fra kalkunen
maisenna
fløte
evt 2 ss søt sherry

Etter steking av kalkunen, sitter du igjen med masse kraft i langpanna. Den bruker du som basis til sausen. Sil av kraften og ha den i en kjele sammen med sherryen. Rør inn 1 ss maisennajevning, la det koke opp og så putre i 5 minutter. Tilsett 2 dl fløte. Kok opp og smak til med salt og pepper.

Waldorfsalat
3 epler
3 stilker stangselleri
50 g valnøtter
saft fra 1 sitron
20 store blå druer
1 dl majones
1 dl pisket krem
1 dl crème fraîché

Skrell eplene og del dem i terninger. Press sitronen over bitene, slik at du unngår at de blir misfargede. Del stangselleri i biter, hakk valnøtter og del druene. Ha alt i en bolle og bland majones, pisket krem og crème fraîché. Ha det i bollen og smak til med salt og pepper.

ANNEN JULEMAT?
 • Gravlaks med sennepssaus
 • Pinnekjøtt
 • Karamellpudding
 • Ribbe og medisterkaker
 • Juletorsk
 • Riskrem
 • Fruktsalat
 • Sjefredaktørens bacalao
 • NAM NAM: Kalkun er herlig magert og utrolig smakfullt. Foto: Hanne Buxrud
  NAM NAM: Kalkun er herlig magert og utrolig smakfullt. Foto: Hanne Buxrud Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer