Kildesortering:

Kan du dette om kildesortering?

- Nordmenn er blant verdens beste til å produsere avfall, mener ekspertene.

KILDESORTERING: Kildesortering i hjemmet er ikke vanskelig, og har stor betydning for miljøet vårt. FOTO: NTB Scanpix
KILDESORTERING: Kildesortering i hjemmet er ikke vanskelig, og har stor betydning for miljøet vårt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn har definitivt blitt mer bevisste på hva vi kaster, men likevel presterte vi å kaste hele 2 227 000 tonn søppel i 2016, ifølge SSB. Det er hele 125 prosent mer husholdningsavfall enn vi kastet på starten av 90-tallet!

Når vi kaster så mye, er det viktig at vi også sorterer, slik at avfallet kan gjenvinnes. Men hvor flinke er vi på resirkulering, sånn egentlig?

- Å kildesortere avfallet sitt er kanskje det enkleste du kan gjøre for å bidra til å bekjempe et viktig miljøproblem. Når vi kildesorterer avfallet vårt, betyr det at verdifulle ressurser og råvarer kan benyttes flere ganger istedenfor at vi må ta ut nye naturressurser fra jordkloden, forklarer Linda Thorsteinsen, som er informasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten til KK.no.

Videre forteller hun at vi som nå lever på jorden, bruker ressurser som om vi hadde 1,7 jordkloder tilgjengelig. Hvert år regner man ut hvilken dato man begynner å overtrekke «naturkontoen», altså hva jorden naturlig klarer å produsere på ett år.

I fjor ble denne datoen, som kalles for Earth Overshoot Day, satt til allerede 2. august - mot at den 20 år tidligere har pleid å ligge i begynnelsen av oktober. Thorsteinsen beskriver dette som en veldig negativ trend.

- Jorda vår rommer bare en viss mengde av hver type metall og hvert grunnstoff, slik at når de lagrene er brukt opp, er det ikke mer å hente. Derfor er det viktig å gjenvinne og bruke metallet som befinner seg i ulike typer produkt, bygninger og lignende om igjen, forklarer hun.

Ettersom det tydeligvis er viktigere enn noen gang å ta vare på miljøet, tenkte vi det var på sin plass å friske opp i kunnskapen vår om resirkulering. Det krever tross alt veldig lite innsats!

LES OGSÅ: - Nesten alt her er gjenbruk

1. Pass på plasten

Plast er noe av det viktigste å resirkluere, for det går nemlig med hele to kilo olje for å produsere én kilo plast.

- Plast er laget av olje, så ved å gjenvinne plast, reduserer vi også oljeforbruket, forteller Thorsteinsen.

Likevel er det ikke all plast som skal kastes i plastsøpla under vasken. Det vi skal sortere hjemme er nemlig emballasjeplast, altså ting det har vært for eksempel mat eller såpe i. Og hvor flink er du egentlig til å rengjøre plasten før du kaster den?

- Plastemballasjen må være ren, det betyr at for eksempel et yoghurtbeger eller ketsjupflaska må skylles med litt kaldt vann før de kastes. Et tips er å ta et sveip med oppvaskbørsten eller riste godt for raskt å få ut restene, sier hun.

Er plastemballasjen så tilgriset at den vanskelig lar seg rengjøre med kaldt vann, kan du heller kaste den i restavfallet!

Visste du at plastemballasje kan gjenvinnes 10 ganger og fortsatt holde god kvalitet? Eller at for hver kilo med plast vi gjenvinner, sparer vi 2 kilo råolje og reduserer kilmautslipp med omlag 2,7 kilo?

2. Alle tekstiler gjenvinnes

Når favorittgenseren får et hull i seg, eller du bestemmer deg for å kvitte deg med klærne som ligger bakerst i skapet, hva gjør du? Flere av oss kan nok medgi at de kastes i restavfall, om de ikke selges. Dette bør vi slutte med!

- Tekstiler er en ressurs. Det kreves mye vann og kjemikalier for å produsere tekstiler, så ut ifra et miljøperspektiv bør de derfor ha en så lang levetid som mulig. Altså først til bruk og gjenbruk, deretter til gjenvinning, forteller Trine Gjermundbo, som er kommunikasjonssjef i Fretex Norge.

Fretex og andre lignende organisasjoner tar gjerne imot klær og andre tekstiler som sengetøy, gardiner, duker og så videre. Dersom produktene er i fin stand går de til gjenbruk, men dersom de er ødelagte, falmet, flekkete eller hullete går de til gjenvinning og blir til nye produkter. Det betyr at du kan levere inn tekstilene dine uansett tilstand! Ødelagte tekstiler leveres i separate poser for å lette sorteringen.

På tross av at veldig mange kaster tekstiler i restavfallet hjemme, tror Gjermundbo vi blir bedre.

- Når avfallsselskapene gjør plukkanalysene sine finner de dessverre store mengder tekstiler. Det tar nok litt tid å forandre vanene våre, men det er veldig viktig at vi gjenvinner mer tekstiler, sier hun.

LES MER: Fretex vil ha alt - bortsett fra våte klær

3. Hva er farlig avfall?

- Alle spraybokser, som for eksempel hårspray, leveres som farlig avfall, fordi de fortsatt kan inneholde gassrester. Ikke alle spraybokser er farlige, men ved å levere alle som farlig avfall, slipper du som forbruker å gjøre vurderingen, anbefaler Thorsteinsen.

EE-avfall, altså elektrisk og elektronisk avfall, leveres til din lokale gjenbruksstasjon eller gis tilbake til forhandler. Alle forhandlere av elektrisk utstyr har faktisk plikt til å ta imot denne typen avfall for gjenvinning!

4. Kun «resten» skal i restavfall!

I en travel hverdag kan være litt for lett å ty til restavfallsposen - men naturlig nok er det ikke alt som hører hjemme der. Restavfallet er nettopp «resten» av avfallet som ikke kan kildesorteres - og bare det.

- Restavfallet er hva som blir igjen etter at du har sortert ut i alle andre avfallstyper som er tilgjengelig i din kommune. Noen typiske ting som alltid er restavfall, uansett hvor du bor, er bleier, bind, bomullspinner og bomullsdotter, støvsugerposer, tyggegummi, plaster, snus og rester av stearinlys, sier hun.

Ifølge Fredrikke Friis Bertheussen, kommunikasjonsrådgiver i LOOP, er det spesielt viktig at panteflasker, farlig avfall og elektrisk avfall ikke kastes i restavfall.

- Kildesortering er et godt og enkelt miljøtiltak som alle kan gjøre. Dersom du kildesorterer og leverer til gjenvinning, kan du slanke bort over halvparten av restavfallet!

Visste du at en buss som går på biogass kan kjøre 0,5 km på 2 kg matavfall? Eller at verdens matproduksjon står for ca. 30 prosent av verdens klimagassutslipp?

KILDESORTERING: Når vi kildesorterer riktig, kan vi slanke vekk over halvparten av restavfallet. FOTO: NTB Scanpix
KILDESORTERING: Når vi kildesorterer riktig, kan vi slanke vekk over halvparten av restavfallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Vær forsiktig med porselen, knust glass og keramikk

Glass og metall kan nærmest smeltes om i det uendelige! Disse kastes i egne dunker, men visste du at for eksempel knuste kopper og glass ikke kan kastes i de samme dunkene? Dersom uhellet er ute, er det bedre om du pakker glassbitene godt inn og kaster det i restavfallet.

- Mange er ikke klar over at ildfast glass, keramikk og porselen ikke skal kastes sammen med glass- og metallemballasje, sier Bertheussen og forklare videre at dette er fordi disse produktene kan inneholde krystall, keramikk eller andre stoffer som ødelegger for gjenvinningsprosessen for glassemballasje.

Visste du at 100 kildesorterte syltetøyglass blir til syv meter isolasjon og 33 nye glass med syltetøy?

Fredrikke Friis Bertheussen, kommunikasjonsrådgiver i LOOP jobber med å få folk til å kildesortere mer og leve grønnere. Hun mener det haster at vi legger om til en grønnere livsstil der vi bruker mindre ressurser og gjenvinner mer. - Nordmenn har alt som skal til for å kunne gå foran som et godt eksempel for resten av verden, sier hun. FOTO: LOOP
Fredrikke Friis Bertheussen, kommunikasjonsrådgiver i LOOP jobber med å få folk til å kildesortere mer og leve grønnere. Hun mener det haster at vi legger om til en grønnere livsstil der vi bruker mindre ressurser og gjenvinner mer. - Nordmenn har alt som skal til for å kunne gå foran som et godt eksempel for resten av verden, sier hun. FOTO: LOOP Vis mer

En holdningsendring

Det er kanskje mye vi er gode på i Norge, men ifølge Bertheussen er ikke kildesortering en av dem. Livsstilen vår forbruker naturressurser og skaper forurensinger i høyt tempo.

- Vi liker kanskje å tro det, men nordmenn er dessverre ikke de flinkeste i klassen når det gjelder kildesortering. Vi er derimot blant verdens beste når det gjelder vår evne til å produsere avfall!

- Vi nordmenn er et folkeslag som har råd til å kaste. Vi er så rike at vi ikke trenger å reparere og gjenbruke. Hele to tredjedeler av restavfallet er ikke søppel, det er ressurser som burde vært spist opp, gjenbrukt eller gjenvunnet, forteller hun.

Likevel tror hun at flere og flere er i ferd med å få opp øyne for viktigheten av å se på eget forbruk, og gjenvinne ressursene i avfallet. Å se konsekvenser av forsøpling på natur og dyreliv skaper endringsvilje hos forbrukerne.

LOOP og sortere.no anbefaler at du ar et godt system hjemme, slik at alt avfall har sin plass. Dette gjør det lettere å kildesortere i en hektisk hverdag!

EMBALLASJE: Dette betyr glass- og gaffelsymbolet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer