BESTEFORELDE: Savnet etter besteforeldre kan bli stort for en liten jente, denne historien handler om ei som tok saken i egne hender.   Foto: Shutterstock / Sarit Wuttisan
BESTEFORELDE: Savnet etter besteforeldre kan bli stort for en liten jente, denne historien handler om ei som tok saken i egne hender. Foto: Shutterstock / Sarit Wuttisan Vis mer

Bestemor

- Kan du være bestemoren min?

Et barn uten en bestemor og en bestemor uten et barnebarn. Det måtte bare bli match.

Publisert

«Kan du være bestemoren min?» Den lille jenta roper til Brith idet hun går forbi barnehagen med hundene sine. Jenta kikker opp på Brith med store øyne og smiler.

«Mine besteforeldre bor så langt unna», legger hun til.

«Ja, men da må vi snakke med foreldrene dine først», svarer Brith.

Femåringen har lenge visst hvem Unni og Brith er, da ekteparet bor i etasjen over den lille jenta. Med besteforeldre i Mosjøen og Danmark blir leiligheten over et sted der hun finner reservebesteforeldre. Hun banker på døra nesten hver dag og synes det er så koselig og gøy hos Unni og Brith.

Nært og tett forhold

Stadig flere småbarnsfamilier ønsker reservebesteforeldre. Familier flytter mer enn før på grunn av jobb, og mange mangler nære nettverk, besteforeldrene bor kanskje milevis unna. Noen steder finnes det egne ordninger for reservebesteforeldre, andre steder tyr man til annonser eller avisartikler. 

Det er fire år siden Mathilde Tungesvik Nielsen (9) tok saken i egne hender og skaffet seg reservebestemødre. Hun vet at hun kan banke på døren når hun vil, og noen ganger avtaler mamma eller pappa at hun skal komme.

Ekteparet Unni Sten og Brith Hiorth har aldri angret på at de har åpnet hjemmet sitt i Holmestrand for byens barn. To barn har de allerede rukket å være reservebesteforeldre for gjennom hele oppveksten, de er nå begge voksne.

– Vi ønsker å gjøre noe for dem som trenger det. Vi har overskudd til det, og det gir oss så mye. Barna får oss til å føle oss unge og viktige, sier Unni.

At de har vært reservebestemødre for Mathilde i flere år, er ekstra stas. Allerede før Mathilde tok kontakt, hadde de fulgt jentas utvikling. De husker godt da mamma og nabo Monica Tungesvik Wong fortalte at hun var gravid.

– Dette holder oss unge. Det er så fryktelig artig, og vi får et så godt forhold til både barna og foreldrene. Det blir en gjensidig god relasjon, sier de.

PUSLER: Brikkene faller på plass i puslespillet for (fra høyre) Mathilde (9), reservebestemor Brith og Kaia (12).   Foto: Sverre Jarild
PUSLER: Brikkene faller på plass i puslespillet for (fra høyre) Mathilde (9), reservebestemor Brith og Kaia (12). Foto: Sverre Jarild Vis mer

Ønsker besteforeldre

For ett år siden kom ønsket om flere barnebarn. De har tid og overskudd til flere, ble damene enige om. Tre sider i lokalavisen blir viet Unni og Brith, som ønsket seg barnebarn. Med tittelen «Bestemødre til låns» oppfordret de foreldre til å ta kontakt hvis de ønsket flere voksenpersoner i barnas liv.

Og responsen var stor.

– Stormen av henvendelser kom. Vi fikk haugevis av telefoner, og jeg ble nesten litt forskrekket over å se hvor stort behov det er for dette, forteller Unni.

Både hun og Brith har vært enige om å være nøye på hvilke barn og familier de skal forplikte seg til. De ønsker ikke å være en barnevakt, selv om de stiller opp hvis noe «skjer».

Mange må Unni og Brith si nei til, men én henvendelse skiller seg ut etter oppslaget i lokalavisen.

«Kan min datter være så snill å være hos dere når jeg er på jobb?» spør kvinnen.

Eline Ulvestad jobber sent én dag i uka, og datteren Kaia synes ikke det er noe kjekt å være alene hjemme etter skolen. Med lite nettverk i Holmestrand og besteforeldre i Oslo, har Unni og Brith kommet Kaia og Eline til unnsetning.

– Jeg føler vi har fått en bonusfamilie. Det betyr så uendelig mye. Det er bare Kaia og meg, og for henne betyr det mye å ha andre voksne i nærheten. Unni og Brith er så romslige og snille som gir av sin tid, forteller mamma Eline.

Utfyller hverandre

Unni og Brith har begge barn selv. Unni har tidligere vært gift med en mann som hun har to sønner sammen med. For 25 år siden ble hun bestemor til ei lita jente for første gang, og fire år senere kom gutten. Fordi barn og barnebarn har vært bosatt i Nord-Norge, er det i ferier og høytider Unni har sett barnebarna.

– Vi har god kontakt med dem. Og jeg er lovet oldebarn, smiler Unni.

Brith har også barn, og er den første ugifte kvinnen som adopterte i Norge.

UT PÅ TUR: Når Kaja og Mathilde er på besøk hos Unni og Brith, kan de blant annet lufte hunden Aisha.
UT PÅ TUR: Når Kaja og Mathilde er på besøk hos Unni og Brith, kan de blant annet lufte hunden Aisha. Vis mer

De to utfyller hverandre. Unni er bestemoren som er leken og morsom. Brith er rolig og hjelper til med lekser eller puslespill.

– Unni er litt barnslig, Brith er den seriøse, slår Kaia og Mathilde fast.

De er på besøk hos reservebestemødrene, eller som Mathilde sier:

– Det er noen eldre damer som bor over meg, som jeg har adoptert.

Kaia og Mathilde sitter i sofaen foran stuebordet. Foran dem ligger et halvferdig puslespill. 1500 brikker skal finne sin rette match. Noen brikker finner sin plass hver gang jentene er på besøk.

– Hvis vi finner noen biter, skal vi si hurra, oppfordrer Brith.

– Vi har allerede funnet to, svarer Kaia.

– Hurra, hurra, roper de i kor.

LES MER: -Jeg er nok mer leken enn min egen bestemor

Latter og glede

Nesten hver torsdag henter Unni Kaia på skolen. Unni lager middag og Brith hjelper til med lekser.

Kaia husker godt den første gangen hun var på besøk hos ekteparet.

– Jeg skulle bare være med Brith, og vi tok bussen hjem til henne. Vi skulle steke pizza, men det ble ikke helt vellykket, smiler Kaja.

Hun kikker lurt bort på Brith.

– Den ble svidd, ler Kaia, og forklarer at Brith ikke kan lage mat.

Hun synes det er kjempeflott at hun kan komme til Unni og Brith etter skolen når mamma må jobbe sent.

– Det er mye bedre enn å sitte hjemme og ikke gjøre noen ting. Jeg vil mye heller være her.

Når Kaia eller Mathilde er på besøk, fylles leiligheten med latter og glede. Uten jentene hadde Unni og Brith kjedet seg, slår de fast. Det er alltid mat, et puslespill eller noe annet gøy å gjøre, sier jentene.

– Man kan for eksempel stupe kråke, sier Kaia, og demonstrerer midt på stuegulvet.

Andre ganger tegner jentene. I en skuff ligger alle tegningene gjemt, dem skal jentene få i gave til konfirmasjonen.

Mathilde og Kaia vet at de kan komme til Unni og Brith hvis det er noe som plager dem.

– De kan komme med problemer de ikke kan snakke med mamma og pappa om. Og de kan spørre oss om alt. Vi stiller opp på samme måte som om det hadde vært våre biologiske barnebarn.

Stor betydning

– For Mathilde betyr det veldig mye at hun kan komme til Unni og Brith.

Det sier hennes mamma Monica Wong, som kjenner ekteparet godt.

– Det er viktig at hun lærer seg relasjoner til godt voksne mennesker, sier Monica. Pappaen til Mathilde er dansk, og hans familie er bosatt i utlandet. Monicas familie bor i Mosjøen. Dermed ser Mathilde besteforeldrene kun i ferier.

– Unni og Brith er der for henne hele tiden. De erstatter ikke biologiske besteforeldre, men de er like viktige for henne. Vi har ikke noe nettverk eller familie her, så det er så fint at vi har Unni og Brith, sier Monica.

I dag er det kun pappaen til Mathilde som bor i samme bygg som Unni og Brith, men Monica vet at hun kan kontakte reservebestemødrene når hun har behov for det.

BAMSEKLEM: Unni har et nært forhold til Kaia og Mathilde.   Foto: Sverre Jarild
BAMSEKLEM: Unni har et nært forhold til Kaia og Mathilde. Foto: Sverre Jarild Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer