Utroskap

Kan et ekteskap overleve utroskap?

- Å gjenvinne tillit kan ta lang tid, sier samlivseksperten.

UTROSKAP: For noen er utroskap noe de kan leve med, og legge bak seg. For andre er det en dealbreaker, som gjør at forholdet er over, sier ekspert. Foto: Fotolia
UTROSKAP: For noen er utroskap noe de kan leve med, og legge bak seg. For andre er det en dealbreaker, som gjør at forholdet er over, sier ekspert. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Et hektisk jobb- og familieliv kan gå utover intimitet og nærhet.

Det vet ekteparet Eva (45) og Victor, som har fått hjelp av Allers' samlivsekspert og terapeut Solveig Vennesland, alt om.  

De har to barn og har vært gift i 15 år og kjærester enda lengre. Begge jobber fulltid, og de er enige om at de har klart å få til mye sammen: De har barn som klarer seg bra, de har kjøpt hus, de har bil og båt og en grei økonomi. 

Men, en dag skjer det noe i forholdet deres. 

Utro med en annen kvinnes mann 

Victor blir oppringt av en dame som spør om han vet hva kona hans holder på med, og kan fortelle at hun står i med hennes mann. Da faller alt sammen for Victor.

- Dagen etter ringer han meg og spør om han bør la Eva gå? Victor elsker fremdeles Eva og vil ikke miste henne, men begge har ansvaret for forfallet i samlivet, sier Vennesland. 

Eva bekrefter at hun har hatt et forhold til en kollega i ett år. Hun forklarer det med savn av nærhet og bekreftelser fra Victor hjemme og angriper Victor for hans prioriteringer. 

- Hvorfor gjorde han ikke mer hjemme? Hvorfor måtte han alltid sove når han kom fra jobb? 

Victor svarer først med selverkjennelse. Det meste Eva anklager ham for, stemmer, sier han. Men spør: Hvorfor sa du ikke ordentlig fra til meg før? Jeg har alltid trodd at jeg måtte sikre familien økonomisk. Derfor har jobben gått foran. 

- Begge er enige om at jobb og familieliv har tatt knekken på deres intime nærhet som par. De skjønner at de begge har ansvar for dette, sier Vennesland.

UTRO MED KOLLEGA: Å jobbe tett sammen med noen kan føre til at det blusser opp følelser. Flere og flere kvinner velger å ta steget til en affære på si. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Fotolia
UTRO MED KOLLEGA: Å jobbe tett sammen med noen kan føre til at det blusser opp følelser. Flere og flere kvinner velger å ta steget til en affære på si. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Forelsket i en annen enn partneren din?

Kjedelig og fraværende

Eva vil heller ikke bort fra tryggheten med Victor og barna, men hun synes han er for kjedelig og fraværende.

- Jeg ønsker mer lidenskap, og det fikk jeg fra kollegaen, som jeg fortsatt har varme følelser for,sier hun.

- Opprydding må til, sier Solveig Vennesland. Utroskap kan repareres, hvis begge er motiverte.

Eva og Victor har flere møter med samlivsterapeuten hvor de blant annet får hjemmeoppgaver med blant annet med disse spørsmålene: 

  • Hva betyr kjærlighet i praksis for deg?
  • Hva trenger du konkret mer og mindre av i parforholdet?
  • Hva kan du gjøre for å få til et bedre parforhold?


Eva forsto at hun måtte skifte jobb og komme seg unna kollegaen. Hun klarte å bli flyttet til en jobb i samme firma i nabokommunen. Victor la om arbeidstiden og var mer hjemme.

Men han slet med tilliten til Eva. Ville hun være utro igjen?

- Det vil bare framtiden vise. Å gjenvinne tillit kan ta lang tid, sier Vennesland

UTROSKAP KAN REPARERES: Men det krever mye jobbing fra begge parter, sier samlivsterapeut Solveig vennesland. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Fotolia
UTROSKAP KAN REPARERES: Men det krever mye jobbing fra begge parter, sier samlivsterapeut Solveig vennesland. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Utroskap er ikke noe nytt

I all tid er vi mennesker blitt fristet til erotiske forbindelser på siden av det etablerte forholdet hjemme. Før het det elskere og elskerinner, i dag kalles det blant annet «venner på si», eller «nære og tette kollegaer».

- Det nye er at stadig flere kvinner er utro, blant 25-åringer er like mange jenter som gutter. Voksne menn leder fortsatt an, men voksne kvinner er stadig mer utro.

- De er «modigere» enn sine bestemødre og finner seg «en venn på si» bak sin manns rygg, sier Vennesland.

Bruk mer tid!

Det er aldri for sent å reparere et forhold etter utroskap - hvis begge vil og engasjerer seg. 

Begge må ville snakke åpent ut. Begge må bruke mer tid på hverandre, og velge bort andre aktiviteter.

- Utroskap er ikke alltid det verste for par, likegyldighet er verre, sier terapeuten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer