Stéphanie om dødsulykken

– Kanskje forvekslet mamma bremsen med gassen? Jeg vet ikke

Prinsesse Stéphanie satt i bilen da moren ble drept. I alle år har hun måttet leve med ryktene.

MOR OG DATTER: Hvem kjørte bilen da Grace døde? Prinsesse Stephanie lå fortsatt på sykehus da moren ble gravlagt og fikk aldri fulgt moren til hennes siste hvilested. FOTO: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Hvem kjørte bilen da Grace døde? Prinsesse Stephanie lå fortsatt på sykehus da moren ble gravlagt og fikk aldri fulgt moren til hennes siste hvilested. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Jeg vil bare være en helt vanlig jente». Ordene tilhørere prinsesse Stéphanie av Monaco (54), og hun skal ha uttalt dem ved flere anledninger.

Ønsket har noe litt vemodig over seg, med tanke på at Stéphanie har levd så langt fra vanlig man kan tenke seg. Ja, hun har levd høyst uvanlig, selv til kongelig å være.

For hvilken annen prinsesse har gitt ut popsingel som soloartist, sunget med Michael Jackson, vært fotomodell, designet egen badedraktkolleksjon, fått tre barn med to av livvaktene sine, rømt med et sirkus og bodd i campingvogn med sirkusdirektøren og sine tre barn?

SLOTTSLYKKE: Nyfødte Stéphanie i mammas armer hjemme i fyrstepalasset i Monaco. Ved siden av står storesøster Caroline, arveprins Albert og pappa Rainier. FOTO: NTB Scanpix
SLOTTSLYKKE: Nyfødte Stéphanie i mammas armer hjemme i fyrstepalasset i Monaco. Ved siden av står storesøster Caroline, arveprins Albert og pappa Rainier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Makt i arv

Historien hennes begynner 1. februar i 1965, da fyrsteparet av Monaco nettopp hadde fått sitt tredje barn, lille Stéphanie Marie Elisabeth Grimaldi.

Den nybakte moren var tidligere Hollywoodskuespiller Grace Kelly, med trekkene til Ingrid Bergman, Hitchcock-filmer på CV-en og en filmkarriere lagt på hylla.

HITCHCOCK-BLONDINE: Før Grace Kelly giftet seg med fyrst Rainier, hadde hun vunnet Golden Globe for beste kvinnelige birolle og blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle. Samt spilt i tre Hitchcock-filmer. FOTO: NTB Scanpix
HITCHCOCK-BLONDINE: Før Grace Kelly giftet seg med fyrst Rainier, hadde hun vunnet Golden Globe for beste kvinnelige birolle og blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle. Samt spilt i tre Hitchcock-filmer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Amerikanske Grace Kelly fikk fyrstinnetittelen da hun giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco i 1956, en mann med slående likhet med Omar Sharif, gedigen formue og storslagent palass i Monaco.

Rainier var regjerende fyrste i Grimaldi-familien, en slekt som har styrt Monaco som føydalherrer fra 1200-tallet, og siden som eneveldige fyrster fra det 17. århundre. Nå hadde fyrsten giftet seg - og slekter kunne følge slekters gang.

VAKKERT PAR: Monegaskerne elsket fyrsteparet, og det samme gjorde tabloidpressen. FOTO: NTB Scanpix
VAKKERT PAR: Monegaskerne elsket fyrsteparet, og det samme gjorde tabloidpressen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skandaler på løpende bånd

Lite visste de nybakte foreldrene denne vinterdagen i 1965 at mor og den nyfødte datteren 17 år senere skulle havne i en fryktelig bilulykke. At Grace skulle bli drept på en svingete fjellvei mellom La Turbie og Monaco, på vei fra feriehuset og hjem til fyrstepalasset.

Og at ryktene siden skulle begynne å svirre om at det var 17 år gamle Stéphanie hadde sittet bak rattet i hårnålsvingen.

Katolsk skandale

De lykkelige foreldrene var også uvitende om at Stéphanies storesøster Caroline i en alder av 21 år skulle gifte seg med den 17 år eldre playboyen Philip Junot, og bare to år senere få ekteskapet annullert av Vatikanet.

Angivelig fordi Junot hadde bedrevet det han var god på: å være playboy.

ANNULERT: Caroline og den 17 år eldre ektemannen Philippe Junot. Etter to år ble ekteskapet gransket og annulert av Vatikanet. FOTO: NTB Scanpix
ANNULERT: Caroline og den 17 år eldre ektemannen Philippe Junot. Etter to år ble ekteskapet gransket og annulert av Vatikanet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Uekte barn

Fyrsteparet visste på denne gledens dag heller ikke at arvingen til tronen, sønnen Albert, skulle få to barn utenfor ekteskap.

Hadde arveloven vært annerledes i lilleputtstaten ville en jente ved navn Jazmin Grace Rotolo, som Albert fikk etter en affære med en amerikansk servitrise i 1992, vært rettmessig arving til tronen.

Nummer to i arverekken ville vært Alexandre Coste, sønnen Albert fikk med sin tidligere kjæreste Nicole Coste, en flyvertinne fra Togo. Gutten ble født i 2003, og Albert skal ha vedkjent seg farskapet først to år senere.

ENDELIG FAR: Først i 2006 vedkjente prins Albert seg farskapet til amerikanske Jazmin Grace Rotolo. Hun var da 14 år. Siden Rotolo ble født utenfor ekteskap har hun ikke arverett til tronen i Monaco. FOTO: NTB Scanpix
ENDELIG FAR: Først i 2006 vedkjente prins Albert seg farskapet til amerikanske Jazmin Grace Rotolo. Hun var da 14 år. Siden Rotolo ble født utenfor ekteskap har hun ikke arverett til tronen i Monaco. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kanonene drønnet

Men denne vinterdagen i 1965 var det altså ingen skandaløse skyer på himmelen. Utenfor fyrstepalasset drønnet kanonene til ære for nyfødte Stéphanie og monegaskerne jublet over prinsessen. Tenk, først en datter, så en arving, og siden en datter igjen!

Stéphanie lignet på faren. Gnistrende blikk, firskårne trekk, og hun la seg fort til en aktiv livsstil. I et intervju med LA Times i 1986 sa Stéphanie:

– Jeg var alltid den egenrådige i familien. Foreldrene mine kalte meg en rebell fra jeg var to år.

VILLSTYRING: Stéphanie og mamma Grace hjemme på slottet i Monaco. FOTO: NTB Scanpix
VILLSTYRING: Stéphanie og mamma Grace hjemme på slottet i Monaco. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sirkus til folket

I 1974, da Stéphanie var ni år, opprettet fyrst Rainier Den internasjonale sirkusfestivalen i Monte Carlo, en årlig begivenhet som skulle hedre og promotere sirkusartister.

Kanskje var det her Stéphanies interesse for sirkuslivet ble født? Kanskje var det her en spire ble sådd til å en gang rømme med et sirkus, og leve som «en helt vanlig jente»?

Disney-bryllup

Stéphanies foreldre giftet seg i 1956 i et eventyrbryllup som manglet sidestykke.

EVENTYR: En amerikansk filmstjerne som ble prinsesse. Mer romantisk kunne det knapt bli. Bryllupet mellom fyrst Rainier III og Grace Kelly i 1956 vakte oppsikt verden over. FOTO: NTB Scanpix
EVENTYR: En amerikansk filmstjerne som ble prinsesse. Mer romantisk kunne det knapt bli. Bryllupet mellom fyrst Rainier III og Grace Kelly i 1956 vakte oppsikt verden over. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fyrstefamilien reiste riket rundt, og det var ikke langt, gitt lilleputt-statens begrensede omfang. Den royale radiusen strakte seg derfor videre til eksotiske jetsettsteder som Sevilla, Venezia, Mallorca og Alpene.

TIL FJELLS: Fystefamilien var stadig å se på eksotiske feriesteder. FOTO: NTB Scanpix
TIL FJELLS: Fystefamilien var stadig å se på eksotiske feriesteder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Grace var en av verdens mest glamorøse kvinne og hadde tatt farvel med en karriere i verdens største filmindustri, for å bli fyrstinne i et av verdens minste riker. I et intervjuet med People i 1982, bare fem måneder før hun døde, sa hun at livet som fyrstinne til stor del besto av å styre stiftelsen hennes, ballettskolen, bidra til Røde Kors og andre veldedige organisasjoner, og at hun var mye i Paris og konstant på farta.

– Jeg sitter ved skrivebordet flere timer daglig, og har kontakt med Monaco på telefonen.

Grace fortalte videre at hun og fyrsten stort sett var enige om barneoppdragelsen.

– Men i likhet med mange fedre er han noen ganger for ettergivende. Det er jeg som har tatt meg av problemer i hverdagen og det som handler om disiplin. Det er ikke alltid en drømmerolle, men noen må gjøre det.

Ikke knyttet til foreldrene

Stéphanies storesøster Caroline husker imidlertid en barndom der barna var mer knyttet til barnepiken sin Maureen enn til foreldrene, ifølge Hello Magazine, gjengitt av Dailymail.

– Frem til vi var 14 år spiste vi ikke med foreldrene våre. For broren min og meg var Maureen den viktigste personen i livet.

BARNDOMSMINNER: Fyrstefamilien i 1965. Caroline ( i midten) har siden sagt at barna følte seg nærmere knyttet til barnepiken enn til foreldrene. NTB Scanpix
BARNDOMSMINNER: Fyrstefamilien i 1965. Caroline ( i midten) har siden sagt at barna følte seg nærmere knyttet til barnepiken enn til foreldrene. NTB Scanpix Vis mer

Caroline fortalte videre at søsknene alltid var lei seg når barnepiken skulle på ferie:

– Albert og jeg ropte «Ikke dra, ikke dra!» og vi var lei oss i flere dager. Det var mer regelen enn unntaket at moren vår endte opp med å ringe og be henne komme hjem tidligere enn planlagt.

Heksejakt

Lillesøster Stéphanie viste talent for sport, inkludert ridning, og var kreativ og flink i håndarbeid. Men viktigst av alt, som moren sa i People-intervjuet, var alle barna hennes engasjerte, greie, bevisst sin posisjon og hensynsfulle overfor andre.

Grace gikk videre til å kritisere heksejakten pressen hadde satt i gang på døtrene. Stéphanie var på denne tiden tenåring, og Caroline var blitt skilt fra Junot.

– Vårt store problem som foreldre er dem som forfølger barna for å ta bilder, og dikter opp historier om dem. Jeg er sterkt imot at noen har gjort det til et yrke å forfølge en mindreårig på denne måte, noe som er tilfelle med Stéphanie for øyeblikket.

JAGET: Stéphanie og mamma Grace på Heathrow flyplass på vei til mammas hjemland USA. FOTO: NTB Scanpix
JAGET: Stéphanie og mamma Grace på Heathrow flyplass på vei til mammas hjemland USA. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kranglet om kjæresten?

Grimaldi-familien skulle imidlertid snart oppleve en langt større tragedie. Knapt et halvt år etter intervjuet kom dagen som forandret alt. Snart skulle flagget vaie på halv stang utenfor fyrstepalasset, og sorte slør dekke unge ansikter.

Mye har blitt skrevet om da Grace av Monaco omkom i bilulykken. Leger uttalte at Grace hadde fått hjerneslag bak rattet i forkant av ulykken, men ryktene har likevel hengt ved Stéphanie.

Var det hun som kjørte, selv om hun ikke hadde lappen? Hadde hun vært full? Hadde de begge vært fulle? Hadde mor og datter kranglet? Var de uvenner fordi Stéphanie ville gifte seg med kjæresten, racerbilføreren Paul Belmondo?

Det skulle gå mange år før Stéphanie tok bladet fra munnen.

VRAK: Prinsesse Stéphanie tok i 2002 til motmæle mot ryktene om at det var hun som kjørte bilen da moren ble drept. FOTO: NTB Scanpix
VRAK: Prinsesse Stéphanie tok i 2002 til motmæle mot ryktene om at det var hun som kjørte bilen da moren ble drept. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I sorg over moren

Da fyrstinne Grace ble gravlagt, strømmet sørgende til og celebriteter og kongelige fra hele verden kom for å ta farvel. Selv var Stéphanie fortsatt innlagt på sykehuset, hardt skadet, og 17-åringen fikk aldri tatt farvel med moren.

TO MANGLER: Caroline og Albert støtter faren foran kisten til hans kone og deres mor, fyrstinne Grace av Monaco. Lillesøster Stéphanie lå skadet på sykehuset, og fikk ikke følge moren til graven. FOTO: NTB Scanpix
TO MANGLER: Caroline og Albert støtter faren foran kisten til hans kone og deres mor, fyrstinne Grace av Monaco. Lillesøster Stéphanie lå skadet på sykehuset, og fikk ikke følge moren til graven. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
BILULYKKE: Prinsesse Diana var tilstede i begravelsen til fyrstinne Grace i 1982. 15 år senere skulle Diana selv omkomme i en bilulykke. FOTO: NTB Scanpix
BILULYKKE: Prinsesse Diana var tilstede i begravelsen til fyrstinne Grace i 1982. 15 år senere skulle Diana selv omkomme i en bilulykke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvem kjørte?

Flere vitner hadde sett fyrstinne Grace ved rattet tidligere på dagen for ulykken. Hjelpemannskap som kom først til ulykkesstedet skal imidlertid etter sigende ha sett fyrstinnen ligge i baksetet, og Stéphanie komme sterkt skadet ut av førerdøren. Ifølge The Guardian kommenterte Stéphanie ulykken i 2002, i et intervju med magasinet Paris Match:

– Jeg kjørte ikke. Det er sikkert. Jeg ble kastet rundt i bilen, akkurat som moren min ble slengt bak i baksetet. Passasjerdøra var knust og jeg kom meg ut gjennom den eneste mulige utgangen, på sjåførsiden.

Hun snakket ut nå, sa hun, etter å ha ventet på at familien skulle komme henne til unnsetning og stille opp for henne.

– Jeg orker ikke dette mer. Alle disse spaltene som har blitt skrevet opp og ned og har opprettholdt et ikke-eksisterende mysterium. Jeg vil bare si: «Stopp! La meg oppdra barna mine i fred og gå videre med livet mitt», sa Stéphanie ifølge The Guardian.

Også i et intervju med tyske Bunte i 2003 skal Stéphanie ha benektet at det var hun som kjørte. Hun hevdet at hun tvert imot skal ha gjort alt hun kunne for å forhindre at bilen kjørte av veien. Hun beskrev hvordan hun fra passasjersetet trakk i girspaken for å sette bilen parkeringsmodus og at hun trakk opp håndbrekket.

– Tok mamma feil av bremsen og gassen? Jeg vet ikke. Det var ikke jeg som kjørte, sa Stéphanie, ifølge Bunte, referert videre av Dagbladet.

Hun avviste at hun skal ha kranglet med moren, og sa videre at hun nå tok bladet fra munnen av hensyn til sine tre barn, Louis, Pauline og Camille.

– Skyldig? Aldri, for jeg har ingenting å klandre meg for. Det måtte i så fall være for at jeg fortsatt er her og overlevde, sa Stéphanie.

Vill og vakker

Som liten ble Stéphanie omtalt som en «enfant terrible», i betydningen villstyring.

NATURLIG POSØR: Prinsesse Stéphanie var modell på 80-tallet og kjent for sin atletiske fremtoning og gutteaktige look. FOTO: NTB Scanpix og Se og Hør4
NATURLIG POSØR: Prinsesse Stéphanie var modell på 80-tallet og kjent for sin atletiske fremtoning og gutteaktige look. FOTO: NTB Scanpix og Se og Hør4 Vis mer

Da fyrstinne Grace i People-intervjuet ble bedt om å beskrive Stéphanie, svarte hun at datteren var en «varm, gløgg, underholdende, intelligent og evnerik jente».

Stéphanie gikk videregående skole i Paris, og etter morens død studerte hun til motedesigner. Hun sluttet imidlertid etter ett år, og begynte som lærling i motehuset Dior. Etter et knapt år hos Dior sluttet hun for å starte eget, og først ut var badedraktkolleksjon «Pool Position» i nyvinningen Lycra.

DESIGNER: Stéphanie hoppet av designstudiene etter ett år, og ble lærling hos ingen ringere enn Dior. Etter et år begynte hun for seg selv og designet badedrakter. FOTO: NTB Scanpix
DESIGNER: Stéphanie hoppet av designstudiene etter ett år, og ble lærling hos ingen ringere enn Dior. Etter et år begynte hun for seg selv og designet badedrakter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Da Stéphanie lanserte kolleksjonen i USA sa hun til LA Times:

– Jeg har bodd ved kysten hele livet og har aldri funnet badetøy jeg liker, hvorpå hun rynket på nesen og med gru mintes badedraktene hun hadde måttet arve etter Caroline.

– Sånn er det når du har en eldre søster.

Star with stripes

Prinsessen var i tillegg noe så sjeldent som en royal fotomodell. Og en ettertraktet sådan. Bildene viser en sporty prinsesse med forkjærlighet for asymmetrisk badetøy.

MODELL: Få, om noen andre prinsesser har vært badedraktmodell. Og enda færre har klart kunststykket å faktisk kle en badehette. FOTO: NTB Scanpix
MODELL: Få, om noen andre prinsesser har vært badedraktmodell. Og enda færre har klart kunststykket å faktisk kle en badehette. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Uimotståelig

Da Stéphanie på omtrent samme tid prøvde seg som plateartist, fikk hun suksess med singlene «Irresistible» og «Flash/One love to give».

I 1987 flyttet hun til LA for å spille inn plate, men det tok hele fem år før albumet «Stéphanie» var ferdig.

– Hvem ville trodd at jeg kunne synge, med en stemme som denne? sa Stéphanie til LA Times, med hentydning til sin dype røst.

Musikk med Michael Jackson

Albumet fikk blandet mottagelse og Stéphanie vendte tilbake til Europa. I 1992 gjorde hun en musikalsk gjesteopptreden på Michael Jacksons «In the closet», på platen Dangerous.

På coveret er Stéphanie kreditert som Mystery Girl, og det skal ha tatt mange år før prinsessens bidrag til datidens største stjerne ble kjent.

FANT TONEN: Stéphanie og Michael Jackson hadde et musikalsk samarbeid på platen Dangerous på 90-tallet. FOTO: NTB Scanpix
FANT TONEN: Stéphanie og Michael Jackson hadde et musikalsk samarbeid på platen Dangerous på 90-tallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Barn med livvakten

Prinsessen var ettertraktet, og hun ble opp gjennom koblet til både racerkjøreren Paul Belmondo og skuespillerne Anthony Delon og Rob Lowe.

Verden måpte imidlertid da Stéphanie i 1992 ble sammen med livvakten sin. Daniel Ducruet var i tillegg fraskilt, og hadde et barn fra før, noe som ikke falt i god jord i fyrstefamilien.

– Første gang vi så hverandre møttes blikket vårt, og vi greide ikke å ta øynene fra hverandre, sa Daniel Ducruet i et intervju med People i 1992 om møtet med Stéphanie.

FØR SKANDALEN: Prinsesse Stéphanie og hennes tidligere livvakt Daniel Ducruet fikk to barn sammen, og de rakk å være gift ett år før nakenbildeskandalen med den belgiske stripperen ødela ekteskapet. FOTO: NTB Scanpix
FØR SKANDALEN: Prinsesse Stéphanie og hennes tidligere livvakt Daniel Ducruet fikk to barn sammen, og de rakk å være gift ett år før nakenbildeskandalen med den belgiske stripperen ødela ekteskapet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Barna Louis og Pauline kom til verden i henholdsvis 1992 og 1994, på Princess Grace Hospital Centre i Monte Carlo. De var født utenfor ekteskap og dermed ikke arvinger til tronen. Men i 1995 sa endelig fyrst Ranier ja til ekteskap, og Stéphanie kunne gifte seg med Daniel, i en seremoni på rådhuset i Monaco.

Sex-sjokk

Et drøy år senere slo paparazzibildene ned som en bombe:

Daniel i fri dressur på bassengkanten med toppløse Muriel «Fili» Mol-Houteman, som var blitt kåret til «Miss Bare Breasts» i Belgia 1995.

Bilden viste en Daniel som åpenbart var glad for å se Muriel i bare g-strengen, og da skandalen var et faktum og paparazzibildene prydet førstesiden, var det mange som ble overrasket over at en solseng kunne brukes til så mye forskjellig.

Ett drøyt år etter at de gifte seg var ekteskapet mellom Stéphanie og Daniel over.

Daniel på sin side mente seg lokket i honningfella av fotografen og toppløsmodellen, og i rettssaken som fulgte i 2000, ble Houteman, hennes forlovede og en belgisk fotograf dømt til fengselstraff, mens Daniel skal ha fått økonomisk oppreisning.

Enda en livvakt

Tre år etter de famøse bildene, i 1998 innledet Stéphanie et forhold til en ny livvakt, Jean Raymond Gottlieb, som var skiinstruktør og sikkerhetssjef hos fyrstefamilien.

Da romansen ble kjent sluttet Gottlieb som livvakt. Den 15. juli 1998 fødte Stéphanie datteren Camille, utenfor ekteskap, og til tross for at Camille ligner på Gottlieb og bærer hans etternavn, har prinsesse Stéphanie ikke innrømmet at han er faren.

Camille selv legger imidlertid stadig vekk ut far-datterbilder på Instagram.

Se dette innlegget på Instagram

The best part of me 👔

Et innlegg delt av Camilloush (@camillerosegottlieb)

Rømte med sirkuset

Da forholdet til Gottlieb tok sIutt, ble Stéphanie i 2001 sammen med den sveitsiske sirkusdirektøren og elefanttreneren Franco Knie, 16. generasjons sirkusfamilie. Hun hadde truffet Knie da hun delte ut prisen «Årets dyretemmer» til ham under sirkusfestivalen.

Det vakte furore da det kom for en dag at prinsessens nye kjærlighet var en gift mann, men det avskrekket ikke Stéphanie. Snart tok hun med seg sine tre barn, som nå var 9, 7 og 3 år, og flyttet inn Knies sirkusvogn.

KJÆRLIGHET PÅ HJUL: Stéphanie og den sveitsiske sirkusdirektør Franco Knie var samboere i ett år, og paret skal ha bodd i sirkusvognen hans sammen med Stephanies tre barn. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRLIGHET PÅ HJUL: Stéphanie og den sveitsiske sirkusdirektør Franco Knie var samboere i ett år, og paret skal ha bodd i sirkusvognen hans sammen med Stephanies tre barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tro om det var det fyrst Rainier hadde sett for seg da han startet sirkusfestivalen, at datteren og tre av hans barnebarn skulle bo i campingvogn, og leve side om side med elefanter og tigre?

SIRKUSPRINSESSEN: Stéphanie av Monaco poserer på elefantryggen under den 35. sirkusfestivalen i Monte Carlo. FOTO: NTB Scanpix
SIRKUSPRINSESSEN: Stéphanie av Monaco poserer på elefantryggen under den 35. sirkusfestivalen i Monte Carlo. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også barna hennes fikk sirkuset inn med morsmelka, og var å se i manesjen med de store dyrene. Lille Camille opptrådte blant annet med elefantene.

MINI I MANESJEN: Stéphanie yngste datter Camille, da 4 år, sammen med sirkusdirektør Franco Knie, som på den tiden var hennes stefar. FOTO: NTB Scanpix
MINI I MANESJEN: Stéphanie yngste datter Camille, da 4 år, sammen med sirkusdirektør Franco Knie, som på den tiden var hennes stefar. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Stéphanies yngstedatter synes ikke å ha tatt skade av å leve tett på de store dyrene. På Instagramkontoen, som har nærmere 70 tusen følgere, legger hun stadig ut bilder både av tigre og elefanter.

I 2002 tok forholdet mellom Stéphanie og sirkusdirektør Knie slutt, og Stéphanie og barna flyttet tilbake til Monaco.

Giftet seg med balansekunstner

Men hennes jakt på kjærligheten var ikke over, og i kjent stil var hun ikke redd for å gå sine egne veier. I 2003 giftet Stéphanie seg for andre gang, og den utvalgte var nok en gang en sirkusartist.

AKROBAT: Stéphanie sammen med sin ti år yngre ektemann Adans Lopez Peres. Ekteskapet tok slutt etter ett år. FOTO: NTB Scanpix
AKROBAT: Stéphanie sammen med sin ti år yngre ektemann Adans Lopez Peres. Ekteskapet tok slutt etter ett år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Portugisiske Adans Lopez Peres er etter sigende femte generasjons akrobat, med spesialfelt å balansere hånd mot hånd.

Akrobaten var ti år yngre enn Stéphanie, og paret giftet seg i hemmelighet i Sveits den 12. september 2003.

Knappe ti måneder senere gikk de hver til sitt.

TUNGT PÅ TOPP: Adans (øverst) var Stéphanie ektemann i kun ett år. FOTO: NTBScanpix.
TUNGT PÅ TOPP: Adans (øverst) var Stéphanie ektemann i kun ett år. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Ved pappas kiste

Da fyrst Rainier døde i 2005 sto hans tre barn sørgende ved kisten. Caroline og Stéphanie, med sine til sammen sju barn.

Og tronarvingen Albert, fortsatt singel, og uten en ektefødt arving.

Mange spurte seg: Hvordan skal gå med fyrstedømmet? Der Rainier var respektert og verdsatt, levde Albert det festglade ungkarslivet, til tross for at han nærmet seg 50 år.

FARVEL: De tre Grimaldi-søsknene Caroline, Albert og Stéphanie tar farvel med pappa fyrst Rainier i begravelsen i 2005. FOTO: NTB Scanpix
FARVEL: De tre Grimaldi-søsknene Caroline, Albert og Stéphanie tar farvel med pappa fyrst Rainier i begravelsen i 2005. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Monaco i gave

Allerede da fyrst Rainier ble syk et par år tidligere, ble det klart at det hastet å få enten en arving, eller å endre arveloven. For om Albert overtok tronen etter sin far, og siden døde før han fikk en legitim mannlig arving, ville det utløst paragraf 3 i den såkalte Franco-Monegask avtalen fra 1918, og resultert i at Monaco ble et protektorat under fransk herredømme.

Befruktning og storpolitikk gikk plutselig hånd i hånd. Den 2. april 2002 ble arveloven i Monaco endret: Dersom en prins dør uten å etterlate seg legitime arvinger, overlates tronen til hans legitime søsken og deres legitime etterkommere av begge kjønn, i henhold til prinsippet om mannlig preferanse.

Stéphanie inn i arverekken

Stéphanie med ett blitt en av arvingene til tronen. Hva slags tanker gjorde hun seg, tro? Hun som bare ville være «vanlig»?

Snart var uansett «faren» for en mulig plass på tronen avblåst:

I juli 2011 giftet prins Albert seg med den sørafrikanske svømmeren Charlène Wittstock, som han var blitt kjent med i OL-sammenheng.

Tvillingene Jacque og Gabriella ble født i 10. desember 2014, og Alberts kone, den nye fyrstinnen av Monaco, hadde dermed mestret det viktigste i jobben sin: å skaffe Monaco en arving.

TRONEN SIKRET: Da Albert giftet seg med den sørafrikanske svømmeren Charlène Wittstock kunne innbyggerne i fyrstedømmet puste lettet ut. FOTO: NTB Scanpix
TRONEN SIKRET: Da Albert giftet seg med den sørafrikanske svømmeren Charlène Wittstock kunne innbyggerne i fyrstedømmet puste lettet ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fredelig - og vanlig?

Prinsesse Stéphanie bor i dag med familien i Villa Clos Saint-Martin i Monaco, og skal visstnok være nabo med søsteren Caroline i det fasjonable strøket.

Stéphanie er fortsatt et yndet fotoobjekt, og hun er rykket ned til nummer 14. i arverekken. Mye tyder derfor på at hun kan puste lettet ut, og slippe å noengang måtte ta på seg den byrden.

Sånn sett er Stéphanie i hvert fall et lite skritt nærmere å leve som hun ønsker: som «En helt vanlig jente».

DU OG JEG: Stephanie sammen med en av elefantene under sirkusfestivalen i Monaco. Kanskje finner de felles trøst i å leve et liv på utstilling? FOTO: NTB Scanpix
DU OG JEG: Stephanie sammen med en av elefantene under sirkusfestivalen i Monaco. Kanskje finner de felles trøst i å leve et liv på utstilling? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer