(Til 6 personer)
2,5 dl melk
2,5 dl kremfløte
frø av 1 vaniljestang
4 egg
3 ss sukker
Karamell til formen
100 g sukker
1. Start med karamellen: Ha sukkeret i en kald stekepanne og varm på middels varme til sukkeret smelter. Ikke rør i massen. Øk varmen og rør i sukkeret til det er delikat karamellbrunt. Hell karamellen i en form som rommer ca 1,5 l og drei på formen så den blir
jevnt glasert. Eller glaser 6 porsjonsformer. Bruk tykke grytekluter og drei formen fra deg så du ikke søler karamell på deg.
2. Visp alle ingrediensene til puddingen lett sammen.
3.–4. Sil blandingen over i formen. La puddingen stivne i vannbad midt i ovnen ved 1250 i ca 40 minutter for porsjonsformer. Beregn 2 timer i stor form.
5. Avkjøl i formen, gjerne til neste dag, og hvelv karamellpuddingen på serveringsfat eller porsjonstallerkener og pass på å få med all karamellen fra formen.
KARAMELLPUDDINGGRUNNOPPSKRIFT
(Til 4 porsjoner)
Den klassiske karamellpuddingen lages av 4 egg og 6 dl melk, samt 4 ss sukker/1 ts vaniljesukker. Formen glaseres med sukker – det gir puddingen dens navn. Andre varianter er den franske crème brûlée. Ingrediensene er de samme, men i tillegg glaseres toppen med sukker. I Spania lages karamellpuddingen smakt til med appelsinsaft, mens andre oppskrifter igjen er tilsatt kaffe for en pikant smak. TIPS! Karamellpudding kan stivnes i én stor form eller i porsjonsformer. Crème brûlée lages alltid i porsjonsformer. Har du ikke ildfaste porsjonsformer, kan puddingen stivnes i kaffekopper i vannbad.
SMAKSTILSETTINGER: Prøv deg gjerne fram med nye smakstilsettinger i karamellpuddingen, som kardemomme, kanel, stjerneanis eller revet appelsinskall.
SJEFREDAKTØRENS ANDRE FAVORITTOPPSKRIFTER:
