Matbudsjett

Karen Elene bruker bare 300-400 kroner på mat i uka

21-åringen deler de deiligste middagsretter med sine drøye 100 000 følgere på Instagram.

SPARER PENGER PÅ MAT: Fra august i fjor til februar i år har Karen Elene spart 10 000 kroner ved hjelp av en budsjettvennlig livsstil. Disse pengene skal gå til backpackingtur. FOTO: Silje Helgesen
SPARER PENGER PÅ MAT: Fra august i fjor til februar i år har Karen Elene spart 10 000 kroner ved hjelp av en budsjettvennlig livsstil. Disse pengene skal gå til backpackingtur. FOTO: Silje Helgesen Vis mer
Publisert

For omtrent ett og et halvt år siden hadde 21 år gamle Karen Elene Thorsen akkurat flyttet til Bergen fra Flekkefjord for å studere markedsføring. Ved siden av studiene hadde hun planer om å skaffe seg en deltidsjobb, mest for å kunne spare penger til å reise. Men etter mye jobbsøking fant hun ut at det var litt vanskeligere enn hun trodde, spesielt som student i ny by.

Da måtte hun prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, og spare det hun kunne - tross minimalt med inntekt. Hun satte seg ned en dag og så over alt av inntekt og utgifter, og fant ut at den eneste posten det var mulig å redusere, var matposten.

I dag er hun fortsatt student, lager deilige og fargerike middager hver eneste dag - og bruker kun 300-400 kroner på mat i løpet av en uke.

Viktig med basisvarer

- Jeg ville spare penger, men samtidig spise sunn og næringsrik mat. Jeg begynte å skrive grundige handlelister, og etter hvert ble jeg veldig god på å handle nok middager på færrest mulig ingredienser, sier Karen Elene.

- Hva er dine favorittmatvarer - som du må ha?

- Jeg er veldig glad i å ha basisvarer liggende. Havregryn spiser jeg til frokost hver eneste dag, så det er uten tvil et must. Ellers er melk, egg, hvetemel, tørrgjær, grovt mel også viktige ingredienser på mitt kjøkken. Bare ved å ha disse få matvarene stående til enhver tid kan man lage så utrolig mye godt - selv på et «tomt» kjøleskap.

Gjenbruk

Når Karen Elene lager handleliste starter hun alltid med en middag hun har lyst på, for eksempel lasagne. Da skriver hun ned det hun trenger, og i middag nummer to prøver hun å komme opp med en matrett der hun kan bruke opp restene hun hadde fra den første middagen.

- Handlekurven er en kabal som skal gå opp, men jeg gjenbruker alltid alle ingrediensene. I tillegg har jeg minst en dag i uka jeg kaller «middag på tomt kjøleskap»-dagen. Da samler jeg alt jeg har liggende til én middag - og det er faktisk ofte den beste, sier hun.

- Når begynte du å interessere deg for kosthold og matlaging?

- Jeg kommer fra en stor familie, og er oppvokst med en far som reiser mye. Vi barna har alltid blitt satt i gang på kjøkkenet da vi var yngre, så etter skolen i stedet for å vente på at mamma kom hjem fra jobb, tok vi del i matlagingen og hadde en dag i uka hver hvor vi briljerte med egne middager. Det var i alle fall sånn jeg lærte å lage mat.

Unngår matsvinn

Flere reagerer på at ukesmenyen Karen Elene legger ut på Instagram kun består av fire middager. Sulter hun de resterende tre dagene?

- Hehe, det gjør jeg da altså ikke. Jeg har funnet ut at jeg, som kun er én person, ikke trenger å handle inn til sju middager. Jeg prøvde det helt i starten, men det som skjedde var at det hopet seg opp så mange middagsrester at jeg i slutten av uka måtte kaste mye mat. Fire middager fungerer derimot bra, da rekker jeg å spise det opp og har rom for å dra på en spontan middag til en venninne om det skulle dukke opp.

Sløser mye på mat

- Hva tror du nordmenn sløser mest penger på?

- Jeg studerer jo livsstilsendring og folkehelse, så gjennom studiene har jeg lest meg litt opp på det. Jeg tror vi kaster rundt 43 kilo mat i året per nordmann - det er mye. Først tenker man kanskje at det er matbutikkene og restaurantene som er verstinger, men det er faktisk vanlig hushold som kaster mest.

Brød er en av de matvarene nordmenn er mest kresen på og kaster mest. Hver gang man skal skjære i et nytt brød kutter man gjerne av og kaster de par første skivene. Når brødet er nesten tomt er det fort gjort å kaste det siste som er igjen fordi det er blitt for tørt.

- Det er så dumt, fordi mange tenker seg ikke om en gang før det kastes i søpla. Av brød kan man lage brødkrutonger, riste det eller gjøre noe annet med det før søppelbøtta er neste stopp.

Heier på billigmerkene

Karen Elenes beste tips for en billigere hverdag er å planlegge, være nøye på å spise opp rester og ikke handle mat på tom mage.

- I starten av matprosjektet mitt fulgte jeg nøye med på matbutikk-apper hvor jeg fant de ulike tilbudene. Da handlet jeg det som var på tilbud på hver enkelt butikk - men det tar faktisk mer tid enn man sparer på det. Jeg anbefaler å velge den butikken man liker best, ta i bruk alle de gode billigmerkene og kjøpe frukt og grønt på grønnsakshandler om man har det tilgjengelig.

- Kjøper du aldri take away eller ferdigmat fra butikken?

- Jo, svarer Karen Elene fort og ler.

- Det skjer ofte at jeg går på en sushismell, som jeg kaller det. Eller kjøper nattmat. Det går selvfølgelig utover budsjettet, så da blir det «mat på tomt kjøleskap»-dag.

Vokst fort

Etter sommeren skal Karen Elene ta et pauseår fra studiene og satse fullt ut på Instagramkontoen @fattigstudent. Hun er hemmelighetsfull rundt videre planer, men sier dette er en mulighet hun må gripe når hun først får den.

- Når ble egentlig Instagramkontoen så populær?

- Det har gått så fort at jeg nesten ikke klarer å følge med selv. Da jeg hadde hatt kontoen i 1 år hadde jeg 10 000 følgere, så var jeg gjest i God Morgen Norge i november i fjor - etter det tok det helt av. På seks måneder har jeg gått fra 10 000 følgere til 100 000. Det er helt sykt, og jeg er veldig takknemlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer