Miste Håret

Kari Mette (34) var bare 7 år da hun mistet håret for første gang

Har en sykdom som rammer 2 prosent av befolkningen, og oftest i ung alder.

MISTET HÅRET SOM 7-ÅRING: Kari Mette (34) har den autoimmune sykdommen Alopecia areata.  Foto: Amalie Solnørdal Nærø
MISTET HÅRET SOM 7-ÅRING: Kari Mette (34) har den autoimmune sykdommen Alopecia areata. Foto: Amalie Solnørdal Nærø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håret havner i maten, i dusjen og på klærne til barna. Flekkene i hodebunnen blir større, det samme blir håpet om å kjenne nytt hår der igjen. Fortvilelsen synker inn når hun forstår at det ikke skjer. Men så; en enorm glede når håret faktisk kommer tilbake. Og en ny sorg når det faller av – igjen. 

- Jeg kan fremdeles ha dager der jeg blir sint når jeg ordner meg om morgenen. Men jeg har akseptert det, sier Kari Mette Witzell (34).

Hun har sykdommen Alopecia areata. Nesten hele livet har hun hatt delvis eller fullt hårtap. Det har vært tøffe tider, men det har aldri fått henne til å føle seg annerledes.

Kan godt gå uten noe på hodet 

Kari Mette bruker parykk, skjerf og luer etter dagsformen. Men hun går også uten noen ting dersom hun føler for det, som når hun er hjemme i Drammen med mannen og deres to sønner.  

- Jeg går uten parykk hjemme om jeg føler for det. Og når jeg trener og bader. Jeg har funnet ut at det er så fryktelig mye annet å titte på på stranda enn mitt eget hode!

Å bli tittet på har hun opplevd flere ganger. Hun understreker at det er greit at folk gir henne et ekstra blikk. Det er hun vant til. Men noen ganger kan hun kjenne på irritasjonen dersom voksne mennesker glor og snur seg etter henne. Men hun mener det har blitt mindre av det i det siste. 

- Enten har folk sluttet å se, eller så er det jeg som har sluttet å se etter folk som ser på meg, sier hun.

LES OGSÅ: 1 av 3 kvinner vil oppleve «mannlig hårtap»

«Din flintskalla ku!»

Hun var bare syv år da hun mistet håret for første gang. Det var moren hennes som la merke til det da hun vasket håret til Kari Mette og satt igjen med hårdotter i hendene. Dagen etter fant hun også hår på puten til datteren. 

- Jeg tror det var tøft for mamma, som ikke ante hva som skjedde. Hun ringte fastlegen som skjønte hvilken sykdom dette var, forteller Kari Mette. 

Det ble starten på en tid med behandlinger og besøk på Rikshospitalet. Hun gikk alltid med hette, og ble aggressiv om noen tok den av.

- Da ble jeg sint, og sparka og slo. Det var noen slengbemerkninger også, jeg husker spesielt da en femteklassing ropte «flintskalla ku!» så det ljomet over hele skolegården, mimrer hun.

Men bortsett fra noen enkelthendelser hadde Kari Mette en fin klasse og ble godt tatt vare på. Det første hårtapet varte bare noen måneder. 

- Jeg fikk håret tilbake, og var så heldig at jeg fikk ha det gjennom ungdomsåra. Jeg hadde noen flekker, men de var enkle å skjule.

LES OGSÅ: Redd for å stresse på deg grått hår?

KAN GÅ UTEN NOE PÅ HODET: Kari Mette veksler mellom hodeplagg, parykk og barhodet.  Foto: Amalie Solnørdal Nærø
KAN GÅ UTEN NOE PÅ HODET: Kari Mette veksler mellom hodeplagg, parykk og barhodet. Foto: Amalie Solnørdal Nærø Vis mer

Uforutsigbar sykdom

 Sykdommen kan være svært uforutsigbar; da hun var 26 år mistet hun alt håret igjen, før det kom tilbake da hun gikk gravid for andre gang. Noen måneder senere datt det av enda en gang. Øyevippene og øyebrynene forsvant også. 

- Det var det tøffeste. Jeg mistet på en måte ansiktet mitt, sier Kari Mette, som var uten vipper i ett år.

34-åringen har alltid hatt et godt nettverk rundt seg, og ble overrasket av noen venninner som hadde samlet inn penger så hun kunne tatovere på eyeliner. 

- Det var veldig koselig. Men heldigvis har jeg fått tilbake vippene nå!

LES OGSÅ: Så lang tid tar det for øyenbryn å vokse ut 

Vendepunkt i Venezia

Kari Mette har slitt mye med å finne en parykk som passer henne perfekt. Hun har eksem, og det har gjort det vanskelig å bruke parykker uten at det klør. Under en parykkjakt for tre år siden kom hun til et vendepunkt. 

- Jeg slet med å finne parykker jeg tålte, og ble sliten av å alltid ha på skjerf rundt hodet. Da kjente jeg at jeg bare ville gå uten. Det var veldig skummelt første dag på jobb uten noe på hodet.

Men hun trosset frykten, og gikk uten noe på hodet hele den sommeren. Selv om hun alltid har vært åpen om sykdommen følte hun det løsnet enda mer. Til slutt fant hun også en parykk hun tålte, akkurat i tide til en ferietur til Italia. 

- Jeg hadde jo akkurat vendt meg til å gå uten, men jeg dro til Venezia med parykken og hadde tenkt at jeg skulle bruke den. Men, det var jo utrolig varmt! Så etter noen dager gikk jeg like gjerne uten den, forteller hun.

- Nå har vi Facebook og grupper med andre som sliter med det samme. Jeg tror det er viktig å kontakte noen i samme situasjon.

Nå er parykk, lue og skjerf blitt en vanesak. Kari Mette føler seg mer vel med noe på hodet, og ser på det som et klesplagg hun liker å gå med. 

LES OGSÅ: Hyller Gunhild Stordalen (36) for å vise seg skallet

Ta kontakt med andre i samme situasjon 

Alopecia er ingen sjelden sykdom. Å miste håret på ubestemt tid kan være svært tøft for mange. Kari Mette har gått gjennom perioder med både sorg over hårtapet og frustrasjon foran speilet, men har klart å holde hodet høyt. En av hennes måter å bearbeide følelsene på har vært å prate med andre som vet hvordan hun har det. 

- Nå har vi Facebook og grupper med andre som sliter med det samme. Jeg tror det er viktig å kontakte noen i samme situasjon, sier hun.

Selv har 34-åringen fått god hjelp gjennom Landsforeningen Alopecia areata. De arrangerer årlige møter for kvinner, menn og barn som har sykdommen. 

Støtte fra menneskene rundt henne har også vært viktig for Kari Mette. Hun mener det er viktig at familie og venner aksepterer at sykdommen kan være svært tøff, og at det er lov til å kjenne på de vonde følelsene. Hun har selv erfart at andre har prøvd å trøste henne med å si: «Det er bare håret, det er ikke noe alvorlig». 

- Det er lov til å sørge. Det er ikke de rundt deg som skal si at det går bra, det er du som skal fortelle dem at det går bra. Det er lov til å kjenne på følelsen av at det ikke er greit. Men ikke bli værende i den bobla, råder hun.

Og Kari Mette smiler når hun forteller om det hun kaller lyspunkter med sykdommen:

- Jeg slipper å vaske håret på hytteturer, for det blir jo ikke fett! Og jeg slipper å barbere leggene. Det er ganske mye jeg slipper å gjøre, sier hun.

Men det er selvfølgelig mye hun også savner med å ha hår. Hun savner å kunne sette håret opp i en hestehale, som kan være vanskelig med mange parykker. 

- Men, men. Det går bra! Jeg har blitt vant til å si det, at det går bra, sier hun.

- Selv om sykdommen ikke kan kureres, får mange pasienter spontan gjenvekst av håret. Omtrent halvparten får det tilbake innen et halvt år.

- dr. Guttorm Guleng, Østfold Hudlegeklinikk

LES OGSÅ: Slik kan du lære deg å leve med sorg

Kan ikke kureres

Kari Mette er bare én av mange kvinner og menn som opplever hårtap. Guttorm Guleng fra Østfold Hudlegeklinikk er spesialist i hud- og veneriske sykdommer. Han kan fortelle at sykdommen ikke er helt uvanlig. 

- Alopecia areata er en sykdom hvor man mister håret. Omfanget kan variere, fra mindre flekker til store områder, eller totalt hårtap. Man mistenker at det skyldes autoimmune mekanismer, og det er omtrent én prosent av befolkningen som rammes, sier han.

Sykdommen er hyppigere hos yngre pasienter, og er like vanlig hos begge kjønn. 

Mange forsøk har blitt gjort for å behandle Alopecia, men ingen har hatt hellet med seg enda. 

- Det er forsøkt en rekke behandlingsalternativer, men her er dokumentasjonen sprikende og svak. Det innes ingen måter å forebygge sykdommen på. Ved store og sosialt hemmende hårtap kan det bli aktuelt med parykk, og øyenbrynstatovering ved tap av øyenbryn, sier Guleng. 

Det er dermed ikke mulig å unngå Alopecia, men det finnes fremdeles håp for de som blir rammet; 

- Selv om sykdommen ikke kan kureres, får mange pasienter spontan gjenvekst av håret. Omtrent halvparten får det tilbake innen et halvt år. Er flekkene små er sjansen for gjenvekst innen et år omtrent 80 prosent, sier Guleng. 

Dette er Alopecia areata:

  • Ulike typer av en autoimmun hudsykdom. Symptomer er flekkvis tap av hår på hodet og/eller kropp. 
  • Både menn og kvinner kan få Alopecia Areata, og de fleste får sykdommen før de blir 30 år. 
  • Det sies at rundt to prosent av befolkningen rammes.
  • Det finnes flere varianter av sykdommen. Noen mister håret flekkvis, andre mister alt. Noen får tilbake håret etter en tid, mens andre ikke gjør det. 
  • Det er ikke påvist at Alopecia Areata er arvelig, men forskning viser at den kan ha en familiær sammenheng.
     

Mer info finner du på nettsidene til Landsforeningen Alopecia areata.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer