Angioødem:

Karina (20) ble akutt syk over natten

- Jeg klarte ikke å puste, noe som var veldig skummelt, og det førte til at jeg fikk panikk.

ANGIOØDEM: Karina har aldri slitt med sykdom før, men over natten ble hun alvorlig syk og ble liggende på sykehuset i seks uker. FOTO: Privat
ANGIOØDEM: Karina har aldri slitt med sykdom før, men over natten ble hun alvorlig syk og ble liggende på sykehuset i seks uker. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor våknet Karina Trondsen (20) midt på natten av at noe var galt. Hun var svært tungpustet, og klarte ikke å sove videre. For ikke å vekke samboeren, listet hun seg inn på badet for å finne ut hva hun skulle gjøre.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Da jeg så meg selv i speilet var underleppen min ekstremt hoven. Da bestemte jeg meg for å ringe til legevakten.

Karina fikk beskjed om at en ambulanse var på vei, men ventetiden føltes som en evighet. Hun ble bedt om å vekke samboeren, slik at han kunne ta imot ambulansen, mens hun selv skulle sette seg ned og ta det med ro.

– Tilstanden forverret seg raskt, og jeg ble utrolig redd. Jeg klarte nesten ikke å puste, noe som var veldig skummelt, og det førte til at jeg fikk panikk. Samboeren min ble også veldig bekymret, og han prøvde å gjøre det han kunne for at jeg skulle holde meg i ro.

Da ambulansen kom, fikk Karina adrenalin tilført gjennom en maske, mens hun ble kjørt til akuttmottaket.

– Da vi kom frem, så jeg at det sto fem leger og ventet på meg. Det førte ikke til at jeg ble noe mindre bekymret, forteller hun.

BLE BEKYMRET: Da Karina vekket samboeren midt på natten ble han veldig bekymret. FOTO: Privat
BLE BEKYMRET: Da Karina vekket samboeren midt på natten ble han veldig bekymret. FOTO: Privat Vis mer

Ingen vet hva som utløser anfallene

Karina fikk medisiner som skulle roe ned hevelsen, før hun ble flyttet til intensivavdelingen. Legene foretok ulike undersøkelser, i et håp om å finne ut av hva som var galt. På morgenen ble Karina fortalt at hun hadde histaminutløst angioødem.

– Under disse anfallene får jeg hovne slimhinner, utslett på brystet og nedover armene, og jeg blir ildrød i ansiktet. Det er en veldig ubehagelig, brennende følelse, i tillegg til at jeg knapt får puste, sier hun, og fortsetter:

– Ingen vet hva som utløser anfallene, det bare kommer helt uprovosert, som en kroppslig reaksjon på noe. Ingen av legene visste så mye om tilstanden, så jeg måtte søke etter informasjon på nettet for å finne ut mer.

I utgangspunktet skulle Karina sendes hjem, men hun fikk hyppige anfall, og måtte bli på sykehuset i seks uker.

– Det var veldig tungt. Jeg kunne ikke gå noe sted, og følte meg veldig innesperret. Heldigvis hadde jeg familie og venner som støttet meg, så jeg slapp å være alene hele tiden.

LES OGSÅ: Sanja (25) har en sjelden hudsykdom som gir blemmer og sår

Kan ikke reise noe sted på grunn av sykdommen

Sykdommen har ført til at Karina måtte slutte på jobben. Hun kan ikke reise noe sted, fordi hun alltid må være i nærheten av sykehuset, i tilfelle hun får et anfall. Siden november har hun hatt over 100 anfall.

– Det har ødelagt ganske mye for meg, og det påvirker det sosiale livet mitt i stor grad. Samboeren min jobber mye, så jeg er ofte hos mamma. Der føler jeg meg trygg. Men det vanskeligste er at jeg ikke kan planlegge fremtiden min.

Dersom Karina ikke får hjelp tidsnok, kan luftveiene tettes fullstendig på grunn av de kraftige hevelsene. Legene har forklart at de er forberedt på å måtte intubere henne dersom det skulle skje.

– Håpet mitt er at det skal komme en medisin som jeg kan bruke hjemme, slik at jeg ikke er avhengig av å måtte dra på sykehuset hver gang jeg får anfall.

LES OGSÅ: Fem hudsykdommer du kan få «der nede»

HEVELSE I UNDERLEPPA: Det første Karina la merke til da hun våknet med pustevansker, var den hovne underleppa. Den blir hoven hver gang hun får anfall. FOTO: Privat
HEVELSE I UNDERLEPPA: Det første Karina la merke til da hun våknet med pustevansker, var den hovne underleppa. Den blir hoven hver gang hun får anfall. FOTO: Privat Vis mer

To hovedtyper angioødem

Det er vanlig å dele angioødem i to hovedgrupper: Vanlig angioødem og en sjelden form som kalles hereditært angioødem. Sistnevnte er det kun cirka 100 nordmenn som har. Vanlig angioødem er langt mer utbredt; omtrent 15 prosent av befolkningen vil oppleve angioødem og/eller elveblest i løpet av livet.

– Vanlig angioødem er en allergisk reaksjon i hud og slimhinner. Det er flere typer av angioødem som utløses av forskjellige ting, og det kan være både akutt og kronisk, sier Olaf Antonsen.

Antonsen jobber som hudlege og allergolog ved Aleris Colosseum-Nobel i Oslo, og Aleris Bodø.

– Det er vanlig at de som har angioødem også har urticaria (elveblest) som kan utløses på samme måte som angioødem. Elveblest affiserer øvre lag av huden, mens angioødem går lengre ned i vevet, og dermed kan symptomene bli mer alvorlige.

Symptomer oppstår vanligvis hos barn og ungdom, men noen utvikler ikke symptomer før senere i livet.

– Angioødem oppstår ved at kroppens immunsystem reagerer på noe, og skaper en betennelseslignende reaksjon. Det kan være noe personen er allergisk mot, eller en reaksjon på medisiner. Men ofte finner man ikke ut hva som utløser anfallene, sier Antonsen.

LES OGSÅ: Hudsykdommen perioral dermatitt ligner på akne og rammer nesten kun kvinner

I visse tilfeller kan situasjonen bli livstruende

Ved et anfall vil hud eller slimhinner hovne opp i varierende grad. Dersom det er en kraftig reaksjon, kan hevelsene blir så store at personen kan få problemer med å puste, og tarmfunksjon kan bli påvirket, slik at personen får kraftige magesmerter.

– I visse tilfeller kan situasjonen bli livstruende. Det finnes mange eksempler på at pasienter med angioødem i tarmslimhinner er blitt hasteoperert fordi man trodde det var blindtarmbetennelse eller andre alvorlige tilstander som krever kirurgi, sier Antonsen, og fortsetter:

– Noen få pasienter må behandles med respirator. De som har mindre alvorlige anfall kan få påvirket livskvalitet og funksjonsevne dersom de har hyppige anfall. De som har affeksjon av munn og svelg opplever naturlig nok anfall som ekstra alvorlig, da det påvirker pustefunksjonen.

De som har kombinasjon av angioødem og elveblest får også et rødt og kløende utslett. Dette kan variere fra anfall til anfall.

– For å forhindre anfall må man unngå det man reagerer på, dersom anfallene utløses av allergi. Mange må bruke allergimedisiner fast, eller andre typer medisiner, avhengig av alvorlighetsgrad, sier Antonsen.

LES OGSÅ: - Jeg ble lagt på isolat, og undersøkt for både kreft og hjernehinnebetennelse. De fant ikke ut hva som var galt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer