Gjenbruk:

Karina har tjent 55 000 kroner på å selge småting

Da hun oppdaget at hun hadde 200 par solbriller, innså Karina at samboeren hadde rett da han sa at hun eide for mange ting.

ENDRING: - Jeg er i ferd med å gå fra maksimalist til minimalist, sier Karina. FOTO: Privat
ENDRING: - Jeg er i ferd med å gå fra maksimalist til minimalist, sier Karina. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Karina Mari Olsen Einarsen (30) i Hommelvik har også en svakhet for spesielle pynteting, og det var ganske fullt både med det som sto fremme og alt som sto stablet i skapene. For ikke å snakke om klær og sko.

– Helt fra jeg flyttet hjemmefra, har jeg hatt ting lagret hos mamma i Bodø, selv om jeg også tok med meg mye, sier Karina.

– Etter at kjæresten og jeg flyttet sammen i 2018, har han kjørt fire turer med full bil for å hente alt sammen. Da merket jeg at jeg ikke hadde savnet halvparten av det jeg eide. Nå er mye av det solgt. Men jeg selger ikke ting jeg virkelig er glad i.

Begynte med opprydning

Som barn og ungdom samlet Karina på ting som frimerker og solbriller, og det hopet seg opp, selv om hun ikke led av samlemani. Karina forteller at hun begynte opprydningen i egne ting i midten av 2019. Siden har hun tatt for seg skap for skap, rom for rom. Og hun ble ganske overrasket over hvor mye hun faktisk hadde, men sjelden eller aldri brukte.

– Jeg har brukt ganske mye penger på å skaffe meg disse tingene og klærne, så jeg ville ikke bare kaste dem. Dessuten er det meste like fint, sier Karina.

– Jeg begynte forsiktig med en annonse på Finn.no i midten av 2019, og siden har det ballet på seg. Det aller første jeg solgte var noen gule Converse til 50 kroner.

Senere har Karina solgt nesten alt mellom himmel og jord; klær, sko, slips, kjøkkenutstyr, bøker, pynteting, smykker og en kiste. Det billigste hun har solgt var en bok til 15 kroner, det dyreste var en mobiltelefon til 2500 kroner.

Smykkene har vært det vanskeligste å kvitte seg med, men Karina er fast bestemt på at hun kun vil beholde de hun faktisk bruker. Hun har blitt en rutinert selger som har full kontroll over hvert eneste salg. Hver måned deler hun hva hun har solgt og hvor mye hun har tjent på Instagramkontoen @maxtominimalist. Hun synes det er fantastisk med en hobby hun tjener penger på og som samtidig er bra for miljøet.

– En skikkelig vinn-vinn-situasjon. Det er også hyggelig at kjøperne blir så fornøyde, sier Karina.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Mye pakkepost

Til vanlig jobber Karina som doktorgradsstipendiat ved Handelshøgskolen NTNU. Hobbyen driver hun med i ledige stunder, og hun selger for det meste gjennom Finn, Tise og Bookis. Karina erfarer at tiden salgsprosessen tar varierer veldig. Nylig ble samboerens dress, som hadde ligget ute i to år, solgt.

– Jeg passer på å fornye annonsene før de utløper, og setter kanskje ned prisen litt. Det pleier å gjøre susen, sier Karina, som vanligvis legger prisen på halvparten av ny pris for tilsvarende ting. Dersom gjenstanden har steget i verdi, blir Karinas pris også høyere.

– Dessuten selger jeg sjelden noe under 50 kroner. Jeg har opplevd at det som er gratis ofte ikke hentes som avtalt. Jeg har også lært at det er lurt å sjekke litt hva andre selger ting for. Jeg la ut en GHD slettetang til 100 kroner, og ble spammet av folk som ønsket å kjøpe den. Da skjønte jeg at prisen var altfor lav.

Karina samler gjerne tingene hun ikke trenger i en kasse. Det kan bli mange ting bare fra ett skap. Hun går så nøye gjennom alt, og bestemmer hva hun vil selge. Hun tar tre bilder, helst i dagslys, av hver ting. Når hun har tid, lager hun annonsene og legger dem ut. Hun oppgir aldri telefonnummer, får alle henvendelser skriftlig. Noen ganger får hun napp med en gang, det er nesten umulig å vite på forhånd hva som selger best.

– Da jeg begynte, regnet jeg med at det meste ville bli hentet her. Jeg ble derfor overrasket over at 80-90 prosent av alt jeg selger skal sendes, sier Karina.

– Jeg har laget en pakkeeske, der jeg har alt utstyret klart. Emballasje som gråpapir og bobleplast pleier jeg å gjenbruke fra andre ting, tape er stort sett det eneste jeg kjøper nytt.

De kjenner Karina godt på «post i butikk» bare 400 meter unna. Hun er god kunde hos Posten og PostNord, og sender pakker minst én gang i uken, i noen perioder hver dag.

Karina forteller at hun veier det som skal sendes og bruker rimeligste sendingsalternativ etter pakkens størrelse og vekt.

– Ofte velger jeg postens pakketilbud til 70 kroner. Den er med sporing og tar opptil fem kilo. Vanligvis er det kjøper som betaler portoen og jeg sender sjelden noe før jeg har mottatt pengene for både gjenstanden og porto, sier Karina, som til tross for svært mange salg aldri har blitt lurt.

Påvirker livsstilen

I 2020 hadde Karina 183 salg, i 2021 ble det 125 salg, og hun er godt i gang med salg i 2022. Til sammen har hun tjent 55 000 kroner siden hun begynte i 2019.

– Meningen var å lage en reisekonto, men så kom koronaen. Da vi kjøpte ny leilighet på 90 kvadratmeter, hadde vi plutselig penger til å kjøpe sofa og litt annet vi trengte, sier Karina fornøyd.

Samboeren har hele tiden vært opptatt av å ha minst mulig ting, og Karina kjenner nå på en større frihet ved ikke å eie så mye. Hun sjekker alltid bruktmarkedet før hun kjøper noe, og kjenner etter om hun virkelig trenger det hun har tenkt å kjøpe.

– Det er slutt på impulskjøpene og jeg er på vei fra å være maksimalist til å bli i nærheten av minimalist. Og jeg blir mer og mer opptatt av å tenke langsiktig og på klimaet, sier Karina.

Hun forteller at hun tydeligvis inspirerer familie og venner. Flere og flere av venninnene har fått sansen for å kjøpe brukt. En lillesøster ble henrykt over julegaven Karina hadde kjøpt på Tise. Karina opplever at besteforeldrene ikke er så opptatt av å samle på alt lenger. Hun har fått mange ting av dem, nettopp for å selge videre.

– For en stund siden kom mamma med en vinkelsliper hun hadde kjøpt på Biltema, helt flunka ny. Hun kjøpte den til oss, men sa at om vi ikke ønsket den lengre, ville hun ha den, i stedet for at jeg solgte den. Mamma var nok redd for at vinkelsliperen kjapt ville havne på bruktmarkedet, hvis hun ikke ga klar beskjed, sier Karina og ler.

RUTINERT: Karina har fått gode rutiner for sending av varer rundt i Norges land. FOTO: Privat
RUTINERT: Karina har fått gode rutiner for sending av varer rundt i Norges land. FOTO: Privat Vis mer

Råd fra sikkerhetssjefen i Finn.no

Både når du kjøper og selger noe på FINN, er det smart å være litt på vakt og følge noen regler for trygg netthandel. Sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsens gir følgende råd til deg som skal selge noe til noen andre på Finn.no:

1. Ikke gi fra deg varen uten å være sikker på at du har fått penger

Vær helt sikker på at du har fått pengene før du gir fra deg varen. Svindlere kan prøve å overbevise deg om at de har satt inn penger ved hjelp av falske kvitteringer eller utnyttelse av systemer som VIPPS, så vær helt sikker på at pengene har kommet inn på kontoen din før du gir fra deg varen.

Ikke la deg lure av en mail fra «Kundeservice» som sier det er problemer med systemet, eller bare et skjermbilde av at en betaling er lagt til forfall. Det eneste sikre er penger som faktisk er på kontoen din. Vi har sett en del tilfeller der svindlerne har forfalsket kvittering fra «FINN betalingsgaranti», men denne løsningen ble lagt ned i begynnelsen av 2018.

2. Ikke ta dialogen ut fra FINN sine systemer

Vær skeptisk dersom du får en SMS om å ta kontakt på mail. Svindlere ønsker ofte å ta dialogen ut fra systemene til FINN, slik at de ikke blir avslørt.

Unnskyldninger, som at man jobber offshore eller er utenlands og derfor må ta dialogen på mail, er vanlig metode for de med uærlige hensikter.

3. Vær forsiktig med personlige opplysninger

Gi aldri kredittkortnummer, personnummer, innloggingsinformasjon eller annen sensitiv informasjon til fremmede.

Dersom man selger dyre gjenstander kan det være lurt å tenke gjennom om det er fornuftig å skjule opplysninger som navn og/eller adresse, slik at man ikke får uønsket besøk hjemme som er ute etter å ta med seg gjenstanden som selges.

4. Er tilbudet for godt til å være sant?

Om man stikker fingeren litt i jorda og tenker seg om er det lite trolig at noen er villig til å kjøpe en sofa på FINN i Norge og få den fraktet til Storbritannia, eller at noen i Nigeria er villige til å kjøpe en bunad. Norge er et forholdsvis dyrt land i utgangspunktet, så sjansen er ganske liten for at noen utenfor Norge skal kjøpe en gjenstand og få den fraktet ut av landet.

En vanlig svindelmetode er at noen tar kontakt med selger og viser interesse for gjenstanden. Svindlerne overbeviser selger om at de har betalt inn penger for gjenstanden som selges, inkludert frakt, og deretter prøver de å overbevise deg om at du må betale fraktkostnadene til fraktselskapet (som i virkeligheten er svindlerne).

5. Vær skeptisk til SMS eller mail fra «FINN» som ber deg logge på med brukernavn og passord

En vanlig svindelmetode er å sende ut SMS eller mail som utgir seg for å være fra FINN, med en lenke til en falsk innloggingsside. Hensikten med dette er at svindlerne ønsker at du skal fylle inn brukernavn og passord slik at de får tilgang til brukerkontoen din, også kalt SMishing eller phishing. Eksempler på budskap vi har sett i slike SMS’er eller eposter kan være at du har penger til gode, at annonsen din er stoppet, eller at du har to like annonser ute.

Hvis du vil være helt sikker på at du er på FINN.no, kan du skrive www.finn.no inn i nettleseren din manuelt og logge inn med brukernavn og passord.

Vi oppfordrer alle som opplever noe uønsket på FINN om å si ifra til oss, og dersom det har skjedd noe straffbart oppfordrer vi til å anmelde forholdet til politiet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer