True crime:

Karlas ektemann drepte og voldtok lillesøsteren

Det beryktede ekteparet fikk kallenavnet «The Ken and Barbie killers».

TRUE CRIME: Karla Homolka var delaktig i det brutale drapet på sin 15 år gamle søster Tammy i 1990. De to påfølgende årene ble to andre tenåringsjenter drept av Karla og ektemannen Paul Bernardo. FOTO: NTB
TRUE CRIME: Karla Homolka var delaktig i det brutale drapet på sin 15 år gamle søster Tammy i 1990. De to påfølgende årene ble to andre tenåringsjenter drept av Karla og ektemannen Paul Bernardo. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Julaften 1990 skulle vise seg å bli en tragisk dag for foreldrene til tenåringsjenta Tammy Homolka (15) bosatt i St. Catharines i Canada. Midt på natten våkner de opp av at eldstedatteren Karla (19) og kjæresten hennes Paul Bernardo (25) ringer 911. De forteller at 15-åringen er blitt kvalt av sitt eget spy. Da ambulansen ankommer familiens hus er Tammy død.

Undersøkelser som ble gjort av rettsmedisinere kort tid etter dødsfallet slo fast at det var en ulykke. Dorothy og Karel Homolka, foreldrene til Tammy, slo seg til ro med dette, og prøvde å gå videre med livet sitt.

Lite visste de at det var datteren Karla og deres tilkommende svigersønn Paul som hadde dopet yngstedatteren med en dødelig kombinasjon av alkohol og et bedøvelsesmiddel Karla hadde stjålet fra veterinærklinikken hun jobbet på. Da den 15 år gamle jenta var blitt bevisstløs voldtok både Paul og Karla henne, og det sadistiske kjæresteparet filmet den grove ugjerningen.

Bakgrunnen for overgrepet på Tammy skal ha vært at Paul ønsket seg jomfrudommen til 15-åringen i julegave. Han skal nemlig ha vært svært frustrert over at Karla ikke var jomfru da de ble sammen to år før hendelsen, og som «et plaster på såret» fikset Karla det slik at kjæresten nå skulle få oppfylt ønsket sitt - å ha sex med en jomfru. Hennes egen 15 år gamle søster.

Inviterte til familiemiddag med den drepte 14-åringen i kjelleren

Livet gikk tilsynelatende videre for familien Homolka fra Ontario i Canada etter yngstedatterens dødsfall, men det tok ikke lang tid før kjæresteparet Karla og Paul - som av mange ble sett på som det perfekte par, hovedsakelig basert på deres plettfrie ytre - slo til igjen.

15. juni 1991, halvannet år etter drapet på Tammy, kidnapper Paul den 14 år gamle jenta Leslie Mahaffy bare en kort biltur unna hjemmet han deler med forloveden Karla i Port Dalhousie.

Når han kommer hjem med offeret er Karla allerede klar med videokameraet. I likhet med hendelsen med søsteren Tammy filmes overgrepet på Leslie. Nok en gang er både Paul og Karla delaktige i de seksuelle overgrepene og torturen som utspiller seg i parets hjem.

Kjæresteparet, som med tiden skal bli kjent under kallenavnet «The Ken and Barbie killers», holder 14-åringen fanget og har bundet hendene fast ved hjelp av tau. I tillegg har de satt bind for øyne hennes. De doper henne ned med det samme bedøvelsesmiddelet som de brukte på Tammy, og dreper henne.

Kort tid etter drapet inviterer de Karlas foreldre og gjenlevende søster Lori på middag. Familien aner ingen ting om den døde 14-åringen som ligger i kjelleren. Etter familiemiddagen bestemmer Karla og Paul seg for å kvitte seg med liket av den unge jenta, og kommer frem til at den beste måten å gjøre det på er å partere kroppen hennes. Paul kjører til nærmeste jernvarehandel og kjøper flere pakker med sement. Kvitteringen for kjøpet tar han tilfeldigvis vare på, og dette kommer til å bli et avgjørende bevis under rettssaken mot Bernardo. Men det er ennå langt frem i tid.

Kroppsdelene støper de i sementblandingen og sammen kjører paret ut til innsjøen Lake Gibson, rundt 18 kilometer unna hjemmet deres i Port Dalhousie. De dumper sementblokkene i innsjøen og kjører hjem igjen. Den 29. juni, samme dag som Karla og Paul gifter seg foran 100 gjester, oppdager en fisker og hans sønn sementblokkene med levningene og tilkaller politiet. Ved hjelp av tennene de finner støpt inn i sementen klarer de å identifisere offeret; 14 år gamle Leslie Mahaffy.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Alice ble beskyldt for å ha drept barna Eddie (5) og Missy (4) - men var det egentlig hun som hadde gjort det?

Kidnappet tenåringsjente fra parkeringsplass ved kirke

I april året etter, altså 10 måneder etter at de drepte den uskyldige 14-åringen, ble et nytt offer valgt ut av ekteparet. På en parkeringsplass ved den lokale Grace Lutheran-kirken i St. Catharines møtte de tilfeldigvis på den 15 år gamle jenta Kristen French. Hun var på vei hjem fra skolen. Karla gikk mot henne med et kart i hånden som hun brukte for å lure 15-åringen til bilen. Paul Bernardo tok så frem en kniv og truet Kristen inn i bilen.

Da hun ikke hadde dukket opp hjemme tilkalte foreldrene politiet, og det ble satt igang en massiv leteaksjon. På parkeringsplassen fant de en av skoene til 15-åringen, og det var flere vitner som hadde sett kidnappingen. Men vitnebeskrivelsene var til liten nytte. 15 år gamle Kristen var og ble borte.

I løpet av de rundt to ukene hun ble holdt fanget torturerte ekteparet den unge jenta på samme måte som de hadde gjort med de to tidligere ofrene. De tvang henne til å drikke store mengder alkohol og dopet henne med det bedøvelsesmiddelet de hadde brukt på Tammy og Leslie. Nok en gang filmet de ugjerningene.

Det skulle gå 14 dager fra hun ble kidnappet til hun ble funnet. Den 30. april ble politiet tilkalt til en grøft ved Burlington, rundt 45 kilometer unna der hun ble kidnappet. I grøften fant de den døde 15-åringen.

Bernardos venner reagerer på fantomtegning av «The Scarborough Rapist»

Til nå hadde politiet stått uten ledetråder. Våren 1988, altså to år før Tammy Homolka ble drept, hadde en ukjent gjerningsmann overfalt flere kvinner i Scarborough ved Toronto. Overfallene skjedde om kvelden, og på grunn av mørket klarte ikke kvinnene som ble overfalt å få et ordentlig inntrykk av gjerningsmannen. Han ble likevel beskrevet som høy, lyshåret og som en kjekk mann.

FBI ble koblet inn i jakten på gjerningsmannen, og FBI-agent Gregg McCrary ble hyret inn for å lage en profil på mannen som de kalte «The Scarborough Rapist». I mai 1990, syv måneder før Tammy ble drept, gikk politiet ut med en fantomtegning av «The Scarborough Rapist» i pressen basert på de beskrivelsene de hadde fått av kvinnene som hadde blitt overfalt. Det fikk flere av Paul Bernardos nærmeste venner til å reagere. De tok kontakt med politiet i Toronto og påpekte at det muligens kunne være ham.

BLE FRARØVET LIVET: De tre tenåringsjentene Leslie Mahaffy (t.v.), Kristen French (midten) og Tammy Homolka ble drept av seriemorder-paret Karla Homolka og Paul Bernardo. FOTO: Skjermdump fra The Scarborough Rapist : Crime Documentary // YouTube
BLE FRARØVET LIVET: De tre tenåringsjentene Leslie Mahaffy (t.v.), Kristen French (midten) og Tammy Homolka ble drept av seriemorder-paret Karla Homolka og Paul Bernardo. FOTO: Skjermdump fra The Scarborough Rapist : Crime Documentary // YouTube Vis mer

I november 1990 blir Paul Bernardo tatt inn til avhør, og politiet tar også en DNA-test av ham.

- Vi må huske på at på den tiden så var DNA-testing en relativt ny prosess. Det er ikke slik det er i dag. Nå kan vi få DNA-resultatene veldig kjapt etter at de at tatt, det kunne man ikke den gangen, forklarer FBI-agent Gregg McCrary i dokumentaren The Scarborough Rapist : Crime Documentary (se dokumentaren nederst i saken).

Dette førte til at det tok tid før resultatene ble registrert og loggført. I mellomtiden flyttet det daværende kjæresteparet Paul og Karla fra Scarborough, Toronto til hennes foreldre i St. Catharines, Ontario, som er en halvannen times biltur fra hverandre.

Dermed opphører overfallsvoldtektene i Scarborough. Men det går ikke lang tid før grufulle hendelser inntreffer i St. Catharines. 24. desember 1990 ender 15 år gamle Tammy Homolkas liv, og dette blir begynnelsen på et nytt kapittel for «The Scarborough Rapist».

- I denne spesifikke saken har vi en serievoldtektsmann, som møter en kvinne som til slutt ender opp med å delta i de grove seksuelle overgrepene. Det er tydelig at forholdet mellom Paul og Karla var veldig destruktivt. Dette er snakk om to mennesker som oppmuntret og oppfordret hverandre til å gjøre avskyelige ting, sier Dr. Fred Berlin, som er spesialist på seksuell dysfunksjon ved John Hopkins University, i dokumentaren.

I tillegg til at prosessen rundt DNA-prøver i 1990 ikke var like godt utarbeidet som det er i dag, hadde de ulike lokale politistasjonene heller ikke på denne tiden et spesielt godt samarbeid. Dette førte til at verdifull informasjon forble værende på de lokale politistasjonene.

Dermed fikk seriemorder-ekteparet fritt spillerom til å fortsette å utføre overgrepene. De inviterer flere av avdøde Tammys venninner hjem til seg, doper dem ned og voldtar dem. Når de kommer til seg selv igjen har de ingen erindring av hva de har vært gjennom, og dette er trolig grunnen til at livene deres blir spart. Også ved disse grove overgrepene filmer ekteparet det som foregår.

- Han var helt besatt av å gjøre seg selv til en stjerne. Det var viktig for ham å lage trofeer eller ha fysiske minner som kunne bekrefte hvor suksessfull han hadde vært, sier Frank Davy, forfatter bak boken Karla's web: A Cultural Investigation of the Mahaffy-French Murders, i dokumentaren om hvorfor Paul Bernardo og kona filmet overgrepene.

Karla hevdet at hun ble fysisk og psykisk mishandlet av Paul

I forbindelse med etterforskningen av drapet på 15 år gamle Kristen French i 1992 blir FBI-agent Gregg McCrary, som etterforsket «The Scarborough Rapist»-saken, hyret inn av politiet i St. Catharines, Ontario. Samtidig med dette er resultatene av DNA-prøven tatt av Bernardo over tre år tidligere endelig klare. De viser at han er «The Scarborough Rapist».

- Da jeg fikk vite det ble jeg både håpefull og frustrert over at de hadde identifisert overgrepsmannen som Paul Bernardo. Han ble dermed hovedmistenkt for drapet på Kirsten French. Jeg tror han var mer aggressiv enn noensinne, og følte at han hadde slått systemet på et vis, forklarer Gregg McCrary i dokumentaren.

På samme tidspunkt blir Karla lagt inn på sykehuset etter at hun og ektemannen Paul har havnet i slagsmål. Han har blant annet slått henne med en lommelykt, som har før til store skader i ansiktet hennes. Hun bestemmer seg for å gjøre det slutt med ektemannen.

Etterforskerne i Green Ribbon Task Force, en gruppe som etterforsker drapene på Leslie Mahaffy og Kirsten French, benytter anledningen til å forhøre Karla om Paul Bernardo, og via advokaten sin forklarer hun at hun kan hjelpe politiet med å vitne mot sin kommende eksmann dersom hun får immunitet.

Hun legger alle kortene på bordet og sier at hun og Paul Bernardo står bak drapene på tenåringsjentene, samt søsteren Tammy. Karla hevder at hun er blitt fysisk og psykisk mishandlet i forholdet med Paul, og prøver å bruke dette som argument for at hun har handlet som hun har gjort. Men når politiet etter hvert oppdager videotape-samlingen i hjemmet til Karla og Paul forstår de at hun har vært mer delaktig enn hun har gitt uttrykk for.

DØMT: Paul Bernardo ble ikke vist noen nåde, og ble dømt til livstid i fengsel for sine grove ugjerninger. Disse bildene er tatt i 1995. FOTO: NTB
DØMT: Paul Bernardo ble ikke vist noen nåde, og ble dømt til livstid i fengsel for sine grove ugjerninger. Disse bildene er tatt i 1995. FOTO: NTB Vis mer

I februar 1993 arresterer politiet Paul Bernardo, og i mai samme år blir det inngått en avtale mellom Karla Homolka og aktor i saken. Hun går med på en dom på 12 års fengsel, for å vitne mot Paul Bernardo. Den kanadiske pressen kaller denne avtalen for «The Deal with the Devil». Denne avtalen satte sinnet i kok blant det kanadiske folket, og helt frem til Karla Homolka ble løslatt i 2005 var det flere som markerte motstanden med offentlige demonstrasjoner.

- De ga Karla Hamolka en deal rett og slett fordi at de ikke hadde noe valg. De hadde ingen andre direkte beviser som knyttet han til drapene, forklarer Alain Cairns, forfatter av boken Deadly Innocence i dokumentaren.

Rømte landet

I 1995 ble rettssaken mot Bernardo avholdt i Canada, og her ble både videotapene og vitnemålet fra Karla Homolka brukt. Bernardo forklarte på sin side at det var ekskona som sto bak drapene. Han hevdet også at dødsfallene hadde skjedd som følge av ulykker. Han ble ikke trodd, og 1. september 1995 kom dommen. Han fikk livstid, og ikke mulighet for prøveløslatelse før det minst har gått 25 år.

Den 4. juli 2005 ble Karla Homolka sluppet ut av fengselet. Hun flyttet til Quebec i Canada, endret navnet sitt til Leanne Teale, giftet seg på nytt og to år senere ble hun mor til en liten gutt.

Saken hadde fått massiv oppmerksomhet i kanadisk presse over det siste tiåret, og hvor enn Karla gikk ble hun gjenkjent. Dette førte til at hun til slutt valgte å rømme landet, og å bosette seg i Karibia med ektemannen Thierry Bordelais og sønnen. Etter hvert fikk ekteparet Bordelais to barn til, og i 2014 ble det kjent at de hadde flyttet tilbake til Canada.

I mai 2017 ble det rapportert i kanadisk presse at Karla hadde meldt seg til frivilligarbeid på en barneskole i Montreal. Dette fikk flere til å reagere, og spesielt foreldrene ved barneskolen.

- Vi ønsker ikke at hun skal være her. Hvordan hadde du følt det om du visste at barnet ditt omgikk en person som er seriemorder? Det er ikke riktig, sa en mor ved skolen, som ønsket å være anonym, til den kanadiske lokalavisen City News i 2017.

På Discovery+ ligger dokumentaren Ken and Barbie Killers: The Lost Murder Tapes, som tar for seg den grufulle historien.

Kilder: Reddit, Crime Online, The Globe and Mail, UPI og Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer