Vaginisme og vestibulitt:

Karoline (18) levde med kroniske underlivssmerter

I en periode måtte Karoline kjøle ned underlivet med et kjøleelement for å holde ut med smertene. I dag er hun helt frisk, og ønsker å hjelpe andre som er i samme situasjon.

VAGINISME OG VESTIBULITT: Karoline (18) hadde både vaginisme og vestibulitt, og slet så mye med smerter, at hun måtte slutte på videregående. FOTO: Ida Bergersen
VAGINISME OG VESTIBULITT: Karoline (18) hadde både vaginisme og vestibulitt, og slet så mye med smerter, at hun måtte slutte på videregående. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Karoline Knapper (18) var bare 16 år gammel da hun fikk store smerter i underlivet. Hun oppsøkte legehjelp, men legene trodde at det bare var en urinveisinfeksjon eller soppinfeksjon. Det tok et halvt år før noen mistenkte at det kunne være noe annet.

– Jeg fant til slutt en gynekolog som endelig kom frem til riktig diagnose: Jeg hadde vaginisme. Senere fikk jeg også diagnosen vestibulitt. Jeg har hatt svie i underlivet helt fra starten av, så jeg tror egentlig at jeg har hatt begge tilstandene hele tiden.

Karoline fikk beskjed om å gjøre knipeøvelser, uten at det hjalp. Smertene ble etter hvert så intense at hun omtrent daglig måtte kjøle ned underlivet med et kjøleelement, eller sitte i badekaret for å døyve smertene.

– Det var så vondt hele tiden, at jeg trodde jeg skulle bli gæren. Jeg søkte etter råd på nettet, og pappa leste mye på amerikanske nettsider. Jeg var ganske desperat, og prøvde alle råd jeg kunne komme over.

Hva er vestibulitt og vaginisme?

Vestibulitt kjennetegnes ved smerter i underlivet, lokalisert i området mellom skjedeinngangen og urinrøret. Smertene kan oppleves ved berøring, om man går i stramme klær, og ved bruk av tampong. Vestibulitt oppleves som en brennende, sviende smerte, som om man får en piggtråd eller kniv i underlivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer