Vaginisme og vestibulitt:

Karoline (18) levde med kroniske underlivssmerter

I en periode måtte Karoline kjøle ned underlivet med et kjøleelement for å holde ut med smertene. I dag er hun helt frisk, og ønsker å hjelpe andre som er i samme situasjon.

VAGINISME OG VESTIBULITT: Karoline (18) hadde både vaginisme og vestibulitt, og slet så mye med smerter, at hun måtte slutte på videregående. FOTO: Ida Bergersen
VAGINISME OG VESTIBULITT: Karoline (18) hadde både vaginisme og vestibulitt, og slet så mye med smerter, at hun måtte slutte på videregående. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Karoline Knapper (18) var bare 16 år gammel da hun fikk store smerter i underlivet. Hun oppsøkte legehjelp, men legene trodde at det bare var en urinveisinfeksjon eller soppinfeksjon. Det tok et halvt år før noen mistenkte at det kunne være noe annet.

– Jeg fant til slutt en gynekolog som endelig kom frem til riktig diagnose: Jeg hadde vaginisme. Senere fikk jeg også diagnosen vestibulitt. Jeg har hatt svie i underlivet helt fra starten av, så jeg tror egentlig at jeg har hatt begge tilstandene hele tiden.

Karoline fikk beskjed om å gjøre knipeøvelser, uten at det hjalp. Smertene ble etter hvert så intense at hun omtrent daglig måtte kjøle ned underlivet med et kjøleelement, eller sitte i badekaret for å døyve smertene.

– Det var så vondt hele tiden, at jeg trodde jeg skulle bli gæren. Jeg søkte etter råd på nettet, og pappa leste mye på amerikanske nettsider. Jeg var ganske desperat, og prøvde alle råd jeg kunne komme over.

Hva er vestibulitt og vaginisme?

Vestibulitt kjennetegnes ved smerter i underlivet, lokalisert i området mellom skjedeinngangen og urinrøret. Smertene kan oppleves ved berøring, om man går i stramme klær, og ved bruk av tampong. Vestibulitt oppleves som en brennende, sviende smerte, som om man får en piggtråd eller kniv i underlivet.

– Ofte kan symptomene ligne en soppinfeksjon eller urinveisinfeksjon, men symptomene bedres ikke etter en antibiotikakur eller soppkur. Det kan imidlertid gi mer hudirritasjon, som kan forverre situasjonen, og føre til smerter ved samleie. Da kan det også utvikle seg til vaginisme, sier Katrine Kirial.

Kirial er spesialist i gynekologi og fødselssykdommer, og jobber ved Aleris i Stavanger.

– Vaginisme kjennetegnes ved smertefulle spenningstilstander eller ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen, som opptrer ved berøring eller forsøk på samleie. Det kan føles ut som at skjeden er for trang.

Mulige årsaker til vaginisme kan være tidligere vonde opplevelser som overgrep, tidligere infeksjoner eller psykiske lidelser. Kirial presiserer likevel at det ikke alltid er en grunn til at plagene oppstår.

– Vestibulitt og vaginisme kan også ofte ses sammen med tilstanden vulvodyni, som dekker over «smerter i underlivet». Mellom 10-18 prosent av den kvinnelige befolkning vil oppleve slike plager, sier Kirial.

LES OGSÅ: Seks underlivsplager du bør vite om

Mange undertrykker smertene

Kirial forklarer at kvinner ofte prøver å undertrykke smertene, og går lenge med plagene før de oppsøker hjelp. Det kan medfølge psykiske, sexologiske og sosiale problemer, og gi økt risiko for at det utvikler seg til et enda større problem. Det er derfor viktig å søke hjelp.

– Tilstandene diagnostiseres ved samtale med pasienten, hvor man får kartlagt smerteproblematikken. Det vil bli gjort en vanlig gynekologisk undersøkelse, for å utelukke andre tilstander.

Mange vil ha behov for behandling hvor fastlege, gynekolog, fysioterapeut og eventuelt sexolog samarbeider. Det er vanlig å få en smertestillende salve (xylocain-salve), for at nervene i underlivet skal venne seg til at det ikke er vondt, forklarer Kirial.

– Etter en stund (fire til åtte uker) kan man selv begynne å massere området ved skjedeinngangen, og få opplevelsen av at det ikke gir smerter. Det er viktig å vite at de fleste blir friske igjen, men det kan ta tid, så man må smøre seg med tålmodighet. God oppfølging er viktig. Husk at du ikke er alene, mange andre har opplevd det samme!

GIR HÅP TIL ANDRE: Karolines åpenhet har ført til at mange har kontaktet henne for å spørre om råd. FOTO: Ida Bergersen
GIR HÅP TIL ANDRE: Karolines åpenhet har ført til at mange har kontaktet henne for å spørre om råd. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Smerter i underlivet kan ha en tendens til å bli bagatellisert

Mange kvinner med smerter i underlivet blir ikke tatt på alvor av helsevesenet. Karoline føler at plagene hennes ble bagatellisert – spesielt i starten.

– Legene har en tendens til å konkludere med at det er psykisk; spesielt unge jenter får dette stempelet. De fortalte meg at jeg sikkert var stressa, det var mye som skjedde på skolen, så jeg måtte bare roe ned. Etter hvert begynte jeg å tvile på meg selv – var det fysiske smerter, eller var det psykisk? Det er jo legen som sitter der med makten – som en ung pasient føler man seg veldig liten.

18-åringen var plaget i så stor grad at hun måtte slutte på skolen. Ved siden av vaginisme og vestibulitt hadde hun også irritabel tarm syndrom, og et dårlig immunforsvar, som førte til at hun var mye syk.

– Jeg klarte ikke å gå på skolen, noe som førte til at jeg ble veldig isolert, og mistet flere venner. Svært få har hørt om vaginisme og vestibulitt – flere av venninnene mine skjønte ikke at jeg kunne ha så sterke smerter at jeg ikke kunne gå på skolen.

LES OGSÅ: Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig

Har blitt frisk, men er redd for å få tilbake symptomene

Noe av det som virkelig hjalp Karoline, var å massere underlivet med olje hver dag, i 10-15 minutter. Hun gikk også til osteopat, som trykket på områder ved bekkenet, for å gjøre henne mindre anspent.

– Det tok omtrent ett år fra jeg begynte med behandling, til jeg merket bedring. Etter hvert ble smertene mildere, og det kunne gå uker og måneder mellom hver gang jeg hadde vondt. Til slutt ble jeg helt bra, smiler hun.

I fjor høst begynte Karoline på folkehøgskole – hun skal gå der i ett år, før hun starter på videregående igjen. På folkehøgskolen møtte hun Casper Sørensen (19), som skulle vise seg å bli kjæresten hennes.

MØTTES PÅ FOLKEHØGSKOLEN: Karoline forteller at kjæresten Casper er veldig tålmodig og forståelsesfull, noe som er ekstra viktig i hennes situasjon. FOTO: Privat
MØTTES PÅ FOLKEHØGSKOLEN: Karoline forteller at kjæresten Casper er veldig tålmodig og forståelsesfull, noe som er ekstra viktig i hennes situasjon. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg var litt redd første gangen vi skulle ha sex, selv om vi hadde snakket mye om det på forhånd. Heldigvis gikk det helt fint. Casper er veldig tålmodig og forståelsesfull, og jeg stoler så mye på han at jeg klarer å slappe av helt. Det har mye å si. Men jeg kommer nok alltid til å være litt redd for å få tilbake symptomene.

Karoline har vært svært åpen om sin situasjon (hun har blant annet en blogg hvor hun skriver om temaet), og mange har kontaktet henne for å få hjelp. Noen har så store smerter etter sex, at de gråter eller til og med besvimer. Det er viktig å ha en partner som tar hensyn.

– Samfunnet vi lever i er veldig seksualisert, noe som kan gjøre det vanskelig for spesielt unge jenter. Man kan fort tenke at dersom man ikke kan ha sex, er man ikke bra nok. Men om du er med en fyr som ikke respekterer deg eller tar hensyn til smertene dine, er han ikke noe å spare på.

LES OGSÅ: Endometriose blir sjelden tatt på alvor og behandlingen er for dårlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer