Sløsing

Kassandra (29) var alltid blakk lenge før lønningsdag

– Jeg er egentlig litt usikker på hvor alle pengene dro.

SLØSING: – Jeg brukte alle pengene opp veldig fort. Jeg sparte ingenting, og brukte opp lønna før jeg fikk ny. Av og til måtte jeg be om å låne litt fra venninner, forteller Kassandra. FOTO: Privat
SLØSING: – Jeg brukte alle pengene opp veldig fort. Jeg sparte ingenting, og brukte opp lønna før jeg fikk ny. Av og til måtte jeg be om å låne litt fra venninner, forteller Kassandra. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

En kaffekopp på vei til jobb, en jentekveld på byen, abonnementstjenester du egentlig ikke bruker, klær du absolutt ikke trenger.

Pengene flyr når vi ikke er bevisste nok på økonomien vår, og selv om små beløp her og der virker ubetydelige, kan summene bli svært høye over tid.

Særlig nå som det er dyrtid er det mange av oss som har blitt tvunget til å bli mer bevisste på hva vi faktisk bruker penger på. Men det kan ta lang tid å endre vonde vaner - kanskje synes du det er skikkelig vanskelig å ha ordentlig oversikt over hvor pengene går? Kanskje er du en av mange som bruker opp lønna før måneden er over?

Heldigvis finnes det mange gode råd for hvordan vi kan løse en uoversiktlig økonomisk situasjon. I denne saken får du gode råd fra økonomieksperten, og ikke minst: fra 29-åringen Kassandra, som gikk fra å være en «sløser» til å bli «sparer».

Lånte penger av venninner

Da Kassandra Eleni Bredrup Petsa (29) gikk fra å være student til å få «en ordentlig lønn» i 2017, ble det en stor omveltning for henne.

– Og jeg brukte alle pengene opp veldig fort. Jeg sparte ingenting, og brukte opp lønna før jeg fikk ny. Av og til måtte jeg be om å låne litt fra venninner. Det burde det ikke være noen grunn til, for lønna var grei den, forteller Kassandra.

Men siden Kassandra endelig hadde en inntekt som ga henne mer frihet, skapte hun seg fort noen dyre uvaner. Det ble mye restaurantmat, forteller hun, og legger til:

– Jeg er egentlig litt usikker på hvor alle pengene dro.

Etter hvert var det flere av Kassandras venninner som la merke til pengebruken hennes. Og da Kassandra selv så at uvanene gikk utover økonomien hennes, bestemte hun seg for å ta grep.

Ble flink til å spare

Kassandra fulgte de fleste rådene som forbrukerøkonomer gjerne gir når vi skal få kontroll over økonomien vår. Hun lister opp:

  • Laget budsjett, per uke i starten
  • Kuttet kostnadene
  • Lagde mål
  • La om forbruket - ikke bruke penger som ikke finnes, ikke låne fra andre
  • Ble flinkere å selge ting hun ikke brukte
FLINK TIL Å SPARE: Kassandra snudde om vanene sine og innførte gode sparevaner - blant annet så hun kan reise. Her er hun på ferie i Japan. FOTO: Privat
FLINK TIL Å SPARE: Kassandra snudde om vanene sine og innførte gode sparevaner - blant annet så hun kan reise. Her er hun på ferie i Japan. FOTO: Privat Vis mer

Resultatet var at Kassandra gikk fra å sløse bort lønna til å rett og slett bli skikkelig flink til å spare. Noen år senere betalte hun ned både studielånet og billånet sitt.

– Det sier litt. Nå har jeg kun boliglån. Men jeg har fremdeles gode vaner, sier Kassandra, som sparer mye hvert år. Noe går til reiser, noe til ting hun ønsker seg, og noe til en solid bufferkonto.

Kassandra, som er lektor med tilleggsutdanning, understreker at hun har en god lønn - men de gode vanene har mye å si for hvor flink hun har blitt til å forvalte pengene hun har.

– Selv om jeg har en god lønn er jeg fornuftig likevel. Jeg har rett og slett lagt om helt på hvordan jeg lever. Tankemønsteret er endret.

– Jeg har helt andre vaner i dag

For å kunne spare mye har Kassandra nemlig innført en ganske så sparsommelig livsstil:

– Jeg leier ut bilen min for ti tusen kroner hvert år skattefritt. Jeg bruker aldri kredittkort eller nedbetalingsplaner. Jeg setter meg mål. Lager budsjett. Handler en mengde varer på 40 prosent avslag hver uke i matbutikken. Jeg planlegger handling på butikken ved å se gjennom alle tilbudsaviser først.

I tillegg til at hun jobber ekstra i eget enkeltpersonsforetak, selger Kassandra også ting hun ikke bruker.

– Jeg har helt andre vaner i dag. For eksempel går jeg ut og spiser mye, mye sjeldnere. Jeg panter flasker. Jeg diskuterer økonomi mye mer med andre, og følger med på grupper og diskusjonsforum rundt økonomi.

Økonomi har rett og slett blitt et interessefelt for Kassandra, og hun er stadig på utkikk etter nye måter å leve billigere på. Hun bytter mobilabonnement og forsikring når hun finner billigere tilbud og holder seg oppdatert på medlemsfordelene i kundeklubber og i fagforening.

Forbrukerøkonomens fem råd

Kanskje kjenner du deg igjen i Kassandras erfaringer. Kanskje bruker du penger på ting du egentlig ikke trenger, selv om du vet utmerket godt at du burde få mer kontroll over økonomien.

Vi hører med Cecilie Tvetenstrand, som er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand: Hvordan kan vi gå fra å være sløsere til å bli sparere?

– Med enkle grep og uten for mye innsats kan du gå fra å være sløser til å bli sparer. Det handler mye om bevissthet og vaner. Det tar tid å endre vaner, men det er lettere å endre dem om du samtidig øker bevisstheten.

Tvetenstrand deler sine beste tips med KKs lesere.

BLI FLINK TIL Å SPARE: Cecilie Tvetenstrand, spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. FOTO: Cathrine M. Eldorhagen
BLI FLINK TIL Å SPARE: Cecilie Tvetenstrand, spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. FOTO: Cathrine M. Eldorhagen Vis mer

1. Sett deg ned med kontoutskriften, og kredittkortutskriften, og se svart på hvitt hvor pengene blir av

– De fleste tenker at de er relativt fornuftige, men det er ofte et definisjonsspørsmål. Flere opplever å bli overrasket over hvor mye penger som brukes på ting de fint kunne klart seg uten, understreker forbrukerøkonomen.

Når du ser hvor mye som går på impulskjøp er det lettere å la være å dra kortet neste gang du er fristet, påpeker hun.

– Ha som vane at du skal vente til dagen etter. Da har du stort sett glemt det.

2. Tenk over hva som er viktig for deg, og hvorfor du ønsker å spare fremfor å sløse

Hvis du setter deg et sparemål så øker det motivasjonen din.

3. Skaff deg oversikt

De fleste vet godt hva som må til, påpeker Tvetenstrand. De vet at de bør sjekke renter på lån, mobilabonnement, forsikringer, strøm, strømmetjenester.

Men når sjekket du sist?

– Her kan det være mye å spare. Det samme med å gå over abonnement, ofte har du abonnement du ikke visste om, fordi det har kommet med en avtale du skulle prøve en gang.

– Ha en egen matkonto, da er det lettere å ha oversikt over hvor mye du bruker på matbutikken.

4. Bestem deg for at du ønsker en endring

– Du må egentlig bestemme deg for at du ønsker en endring. Hvis du gjør det sammen med en venninne, eller noen i familien, blir det lettere å gjennomføre. Da kan dere finne på ting sammen uten å nødvendigvis bruke penger, råder Tvetenstrand.

5. Rydd hjemme og selg det du ikke trenger

Hvis du har brukt mye på shopping, så har du antagelig mye hjemme du ikke bruker.

– Det kan være fint å rydde hjemme, selge ting du ikke bruker. Med færre ting får du bedre oversikt, og du kan tjene litt ekstra til sparemålet ditt, avslutter Tvetenstrand.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer