Kim fra «Demenskoret» om syk pappa: - Han forandret personlighet, men husket alt

For kordirigent Kim Wigaard i NRKs «Demenskoret» har erfaringen med koret gitt store gleder, men opplevelsen har også vært retraumatiserende.

VIL ALLTID ELSKE FAREN: Kim Wigaards far Tor var hans store forbilde. I ung alder fikk faren frontallappdemens. - Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne tv-serien gjennom kaoset med pappa og gjennom fem år med frustrasjon. Om jeg bare hadde hatt noen å ringe til og snakke med. Det var så mange situasjoner jeg skulle ha vært foruten, sier han om «Demenskoret». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
VIL ALLTID ELSKE FAREN: Kim Wigaards far Tor var hans store forbilde. I ung alder fikk faren frontallappdemens. - Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne tv-serien gjennom kaoset med pappa og gjennom fem år med frustrasjon. Om jeg bare hadde hatt noen å ringe til og snakke med. Det var så mange situasjoner jeg skulle ha vært foruten, sier han om «Demenskoret». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er så utrolig kult å være med på noe som beveger hele nasjonen. Vi gjør noe bra for mennesker som er glemt av samfunnet. Folk ringer inn og bruker demenslinja. Det føles veldig riktig og meningsfylt, sier Kim Wigaard til Vi.no.

Korlederen har gjennom seks episoder av «Demenskoret» på NRK loset koristene som har en demenssykdom gjennom kjente og kjære sanger. Og vi som har fulgt dem gjennom tv-skjermen har ledd og grått med dem.

- Det er ingen tvil om at prosjektet har betydning for mange. Jeg har aldri fått så lange, hjerteskjærende og rosende meldinger før. Det er tusenvis. Jeg skal prøve å få svart på alle. Dette har vært noe helt spesielt, sier Wigaard.

I løpet av øvelsene ble koret et lag som sang sammen. De begynte å synge harmonier, og uten noter og tekst.

- De har virkelig utviklet sangglede og samhold. Koret gir dem glede og verdi. Jeg er kjempestolt av hele gjengen. De lærer også pusteteknikker som er kjempefint for å mestre stress. De blir gladere og får energi, sier Kim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.