Shabana Rehman:

- Kjære Shabana, for meg er du uerstattelig

Tok farvel med Shabana Rehman i Oslo rådhus til stående applaus.

SHABANA REHMAN: Venn og kollega Zaid Ali taler i begravelsen til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Regjeringen besluttet å hedre samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning. FOTO: NTB
SHABANA REHMAN: Venn og kollega Zaid Ali taler i begravelsen til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Regjeringen besluttet å hedre samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter elleve måneders kamp, måtte samfunnsdebattant og komiker Shabana Rehman gi tapt mot bukspyttkjertelkreft 29. desember 2022.

Hun ble bare 46 år, men til tross for at hun ikke ble noen gammel kvinne, har hun og arbeidet hennes gjort seg bemerket blant mange.

Shabana Rehman er den første personen med innvandrerbakgrunn som får begravelse på statens regning i Norge.

Derfor var blant annet Erna Solberg, stortingspresident Masud Gharahkhani, kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kronprins Haakon blant de mange oppmøtte.

MØTTE OPP: Kronpris Haakon ankommer Oslo rådhus, som kongehuset represtentant, til Shabana Rehmans begravelse. FOTO: NTB
MØTTE OPP: Kronpris Haakon ankommer Oslo rådhus, som kongehuset represtentant, til Shabana Rehmans begravelse. FOTO: NTB Vis mer

Takk

Tidligere kulturminister, Abid Raja, sa på vei inn til seremonien til VG at hun var en raus dame med et stort hjerte.

Også Oslo kommune ønsket å markere Rehmans liv. Blant et hav av blomster, lå en vakker krans med tilhørende minneord på sløyfen:

«Takk for din modige og tydelige stemme
Du har gjort Oslo til en rausere og mer inkluderende by.
Oslo kommune v/ordfører Marianne Borgen
og byrådsleder Raymond Johansen.»

ÆRESBEGRAVELSE: Shabana Rehman begraves fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Regjeringen besluttet å hedre samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning. FOTO: NTB.
ÆRESBEGRAVELSE: Shabana Rehman begraves fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Regjeringen besluttet å hedre samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning. FOTO: NTB. Vis mer

- Hun snakket ikke om døden, hun snakket om livet, sa Christian Lomsdalen, styreleder i Human-Etisk Forbund, gravferdstaler og åpner av seremonien.

Den aller modigste

Stortingspresident Masud Gharahkhani holdt deretter en hederstale til Shabana hvor han refererte til henne som en løvinne.

- Du gav kampen mot negativ sosial kontroll et ansikt, sa stortingspresidenten. Han beskrev henne videre som en person som brukte humor som våpen i sin kamp for ytringsfriheten og som ga oss et Mullaløft for historien.

SISTE FARVEL: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sa sitt farvel til komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman og holdt en tale hvor hun hedret Shabana Rehmans samfunnsengasjement. FOTO: NTB
SISTE FARVEL: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sa sitt farvel til komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman og holdt en tale hvor hun hedret Shabana Rehmans samfunnsengasjement. FOTO: NTB Vis mer

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen holdt så tale til kvinnen som hun kalte for en av de aller, aller modigste i vår samtid. En som aldri vek fra sin drøm om frihet, som ikke gikk stille i dørene, men kjempet mot vold og undertrykkelse av kvinner.

- Hun gav oss et nytt syn på hva det vil si å være norsk.
for innsatsen ble hun tidvis hyllet, men ble også møtt med motstand og hets. Alt for mange ganger ble hun stående alene, det er beklagelig. Vi skal ta motet hennes og kampen hennes for frihet med oss videre. På vegne av regjeringen lyser vi fred over Shabanas minne, sa Trettebergstuen.

Stående applaus

En tydelig preget Zahid Ali holdt en gripende, men også humoristisk tale til sin venn og kollega. Gjennom et langt vennskap, som startet på barneskolen i 1984, hadde han mange kallenavn på henne, han nevnte flere av dem i talen sin: «Shabby chic», «Shiabatta», «Shampinjong».

Han fortalte om en kvinne som hadde mye mot, men som samtidig hadde en iboende usikkerhet i seg.

- Hun kunne være livredd for det hun skulle si og hadde sagt, men hun sa det likevel, sa han.

SISTE APPLAUS: Venn, komiker og kollega Zaid Ali ba alle gjestene om å gi en stående applaus til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus. FOTO: NTB.
SISTE APPLAUS: Venn, komiker og kollega Zaid Ali ba alle gjestene om å gi en stående applaus til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus. FOTO: NTB. Vis mer

Han avsluttet talen til vennen sin gjennom nesten 40 år med disse ordene:

- Kjære Shabana, jeg kommer til å savne deg. For meg er du uerstattelig. Jeg kommer til å savne ditt mot og din frykt, din bollywood-inspirerte humor, alle stundene våre sammen, ditt alvor. Din evne til å fascinere og provosere, dine mange, merkelige egenskaper. Og din helt unike evne til å gå fra bord til bord- til jentene, til guttene, til nerdene, til innvandrerne.

Han pekte til sist på at Shabana, som alle komikere, elsket applaus.

- Så jeg håper derfor alle vil være med på å gi Shabana hennes siste stående applaus. Takk for alt, Shabana, sa Zahid Ali gjennom lyden av utallige applauderende hender.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer