KJÆRESTE I FENGSEL: Marta Alises kjæreste Audun sitter i fengsel. Hun får kun besøke han én time i uken.  Foto: Privat
KJÆRESTE I FENGSEL: Marta Alises kjæreste Audun sitter i fengsel. Hun får kun besøke han én time i uken. Foto: Privat Vis mer

Kjæreste I Fengsel

Kjæresten til Marta Alise (25) sitter i fengsel

Marta Alise får besøke kjæresten i én time, og snakke med han på telefonen i 20 minutter. Det er all tid de har sammen i løpet av en hel uke.

Marta Alise Johansen (25) og Audun Garthe (35) møttes da begge to studerte i Oslo. Det Marta Alise ikke visste da, var at Audun satt i fengsel – samtidig som han studerte.

– Han var så fin, ordentlig og snill. Man har ofte en slags oppfatning av hvordan visse personer er, men jeg hadde aldri gjettet at han satt i fengsel da jeg så han. Det kom som et sjokk! Han var så «vanlig» på alle måter.

Forholdet til Marta Alise og Audun startet som et vennskap, og etter to år ble de et par. De hadde mange krangler i begynnelsen; Marta klarte ikke å forstå hvorfor Audun hadde handlet slik han gjorde. 

– Jeg lærte raskt hva som motiverer til å gjøre noe ulovlig. Trusler, spenning, penger, gjøre opp gammel gjeld, og så videre. Jeg ville se personen bak dette. Audun har hatt det tøft, noe han har vært åpen om fra da vi ble sammen. En vanskelig barndom er mye av grunnen til at han tok dårlige valg.

MØTTES PÅ SKOLEN: Marta Alise og Audun møttes da begge to studerte i Oslo. Da visste hun ikke at han satt i fengsel.  Foto: Privat
MØTTES PÅ SKOLEN: Marta Alise og Audun møttes da begge to studerte i Oslo. Da visste hun ikke at han satt i fengsel. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Lara mistet storesøsteren på Utøya: - Det hadde vært bedre om det var jeg som døde, så hadde ikke folk blitt så lei seg

Ble tatt i en av de største narkosakene i Norge

Audun ble tatt for å ha smuglet store mengder hasj til Norge i 2006. Han satt i fengsel i syv år, og slapp ut igjen i 2013. Det kriminelle miljøet oppsøkte han, og sendte trusler. Audun hevder at han så ingen annen utvei enn å ta imot nok en stor mengde hasj – og han ble tatt.

– Rettssaken kom halvannet år etter at vi ble sammen. Det var en en lang og vanskelig rettssak – den psykiske påkjenningen var verst. Det var tøft å ha kjæresten sin på tiltalebenken. 

Audun ble dømt til fem år i fengsel, men etter å ha anket dommen fikk han tre år. Paret kunne endelig se lyset i enden av tunnelen. Nå har han sittet inne i litt over en måned. 

– Vi har det veldig bra. Noen dager er tyngre enn andre, men vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi har ventet på dette veldig lenge – det er nesten fire år siden han ble tatt, og først nå nylig fikk han startet soningen. Det er altfor lenge!

LES OGSÅ: Ett år siden skribent Thea Steen gikk bort: - Det hender jeg tenker på fremtiden Thea ikke fikk

– Venninnene mine sier at vi er Romeo og Julie

Marta Alise får besøke Audun én gang i uken, i én time. Å gå fra å være sammen hver dag i tre år, til å se hverandre en liten time av gangen, i tillegg til en telefonsamtale på 20 minutter per uke, er tøft.

– Besøkene er helt fantastiske, jeg blir så lykkelig av å se han! Jeg går med sommerfugler i magen dagen jeg skal besøke han, fordi jeg gleder meg sånn. Det er disse besøkene som får meg til å holde motet oppe.

24-åringen har funnet en topp hun kan gå opp på for å se Audun når han har lufting. Vanligvis spiller han volleyball eller basketball med de andre innsatte. 

– Vi vinker og kaster slengkyss til hverandre. Venninnene mine sier at vi er Romeo og Julie – vi får jo knapt vært med hverandre, også har vi den muren som skiller oss, ler hun. 

– Jeg har alltid fulgt hjertet mitt 100 prosent, og det er jeg glad for. Kjærlighet er superviktig, og det er det som får meg til å holde ut. Vi har gjort det beste ut av situasjonen, og holdt sammen. 

Til tross for utfordringene har det å trekke seg unna aldri vært et tema. Marta Alise ser hvordan kjæresten har kjempet for å komme seg vekk fra det kriminelle miljøet han ble dratt inn i som tenåring.

– For meg er det viktigste hvordan han behandler meg og alle rundt seg. Han er verdens skjønneste, og jeg elsker han over alt på jord. Livet er ikke svart-hvitt, og man må ikke dømme når man ikke vet. 

LITE TID MED HVERANDRE: Marta Alise får besøke Audun én gang i uken, i én time.  Foto: Privat
LITE TID MED HVERANDRE: Marta Alise får besøke Audun én gang i uken, i én time. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Carine (34) er bestevenninne med svigermor

Har fått flere stygge kommentarer

Savnet etter kjæresten er enormt, men takket være støtten fra familie og venner, kommer 24-åringen seg igjennom hverdagen. Hun bruker også bloggen til å lufte tankene sine. Mange roser paret for åpenheten, mens andre kritiserer dem.

– Audun rister de negative kommentarene av seg i løpet av ett minutt, og sier at man må regne med det ettersom han har tatt de valgene han har tatt. Men han blir sint hvis folk er stygge mot meg.

En gang fikk Marta Alise en kommentar fra en mann som mente at hun sikkert ville finne seg en annen kjæreste så fort Audun fikk dommen og havnet i fengsel – det kommentaren husker hun godt.

– Slike kommentarer sårer, men det skal mer til for å skremme meg vekk. Det at Audun sitter i fengsel har ikke noe å si for forholdet vårt – om jeg skulle forlatt han, ville det ha vært fordi han ikke var grei mot meg. 

Marta Alise vet at det finnes en sjanse for at Audun faller tilbake til det gamle miljøet, men han har holdt seg unna i tre år, noe som gjør at hun stoler på ham.

– Han opplever mye press fra alle kanter – jeg tror ikke folk vet hvor hardt det kan være. Men jeg har troen på at en dose disiplin og mye kjærlighet fra alle rundt kan ha en stor innvirkning på han. Heldigvis har vi en hel hær som passer på oss, og virkelig vil oss vel.

Til info: Audun Garthe har lest gjennom teksten og godkjent det som står skrevet om han. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: