TENDENS 1 - UNGE VOKSNE GIFTER SEG
– Den store, romantiske, monogame kjærligheten er blitt et ideal igjen. For seks–sju år siden sa trendforskerne at det var åpne forhold som var det store. Men den tiden er definitivt forbi. Nå ønsker unge voksne å leve i monogame forhold og stifte familie. Det er foreløpig ingen offisielle tall på dette, men det er ikke lenge til vi vil se en tendens til at folk i storbyene gifter seg tidligere enn før, sier livsstilsekspert Julia Lahme til KK og fortsetter:
– Vi kommer til å se at unge mennesker helt nede i 20-årsalderen ønsker å formalisere forholdet. De går ned på kne og frir foran hele familien og arrangerer store bryllup. Dette kommer til å bli et stort bryllupsår. Generasjon Z har sett mamma og pappa skille seg, de har en skokk med halvsøsken og ørten besteforeldre, og nå er de lei av alt rotet. De gifter seg i 2020 fordi det er et fint rundt tall som appellerer til de ordentlige, pliktoppfyllende ungdommene som liker å ha ting på stell.

Åpent forhold: Hvem kan det funke for?
TENDENS 2 - MANGE SEXPARTNERE VIA TINDER
– Dette er mottrenden til alle giftermålene blant 20-åringene. Det er skjedd noe nytt i utelivet. Mens man før i tiden gikk på byen for å finne noen å ta med seg hjem, går unge mennesker nå på byen for å ha det gøy sammen med vennene sine. One-nightstand-ene finner man via Tinder; man avtaler det digitalt før man møtes. Sånn er det med de romantiske forholdene også. Vi tester den potensielle kjærligheten digitalt før vi tester den i virkeligheten. Før i tiden var det jo sånn at man etter en tur på byen ikke torde forlate fasttelefonen for å gå ut og kjøpe røyk, fordi man var redd han skulle ringe i mellomtiden. Hvis han gjorde det, fikk man jo aldri vite det. Dermed kunne man bli sittende ved siden av telefonen i dagevis. I dag er det helt omvendt ‒ i og med at vi har konstant tilgang på hverandre.

- Mange bruker Tinder som ren underholdning eller en måte å styrke sitt eget selvbilde


8 steg til evig kjærlighet
TENDENS 3 - KJÆRESTER UTEN Å BO SAMMEN
– Det er i ferd med å skje noe nytt med hensyn til hvordan vi velger å leve sammen. Vi ønsker oss et monogamt forhold, men vi er mer åpen for at man kan dyrke kjærligheten uten å bo under samme tak.
– De siste fire-fem årene har vi hatt trenden som kalles «living together apart». Det er del av en stor individualiseringstrend på tvers av alle aldersgrupper, der man ønsker å være individualister sammen. Vi vil gjerne ha fellesskap og felles måltider og gjøre frivillig arbeid, men ikke nødvendigvis i foreninger med styrer og offentlig støtte. Vi vil heller opprette et hønseoppdrettslaug sammen med fire naboer. Vi er fellesskapsorientert, men på en individualistisk måte. Slik er det med kjærligheten også. Vi ønsker oss kjærlighet, men vil samtidig bo hver for oss, slik at det er plass til å være den man er. Ikke av egoistiske grunner, men for å verne om kjærligheten. Det er en erkjennelse av at kjærligheten krever vilje og ikke kommer av seg selv. At man ønsker seg romantikk og et godt sexliv, men ikke hverandres skitne undertøy og oppvask.

Heidi og Per ble skilt etter 22 år. Nå er de kjærester og bor hver for seg
TENDENS 4 - FLYTENDE KJØNN
– Hele kjønnsdefinisjonen er oppe til debatt for øyeblikket. Vi som er midt i livet nå, og generasjonen over oss, er de siste generasjonene som synes det er forvirrende med flytende kjønnsidentitet. Dette er helt ukomplisert for de yngre generasjonene å forholde seg til, for de er født inn i dette tankesettet. Det betyr også at kjærlighetsforholdene deres blir påvirket. Å tenke på kjønn på en ny måte åpner for at kjærligheten kan handle om mennesker og ikke om kjønn. Det er første gang i historien at vi ser den tendensen, og det gjør den veldig spennende. I USA, som er et svært konservativt samfunn, viser undersøkelser at hele 35 prosent blant de unge er komfortable med å bruke kjønnsnøytrale begreper. Våre barn kommer til å flekse inn og ut av forskjellige seksualiteter og kjønnsoppfatninger. Det er den ultimate form for individualisering.
TENDENS 5 - ALDER INGEN HINDRING
– I 10 år har vi gått rundt og ledd litt av cougar-trenden og tenkt at det er litt sprøtt med eldre damer som dater yngre menn. Men vi blir nok nødt til å venne oss til at kvinner har både seksuell og økonomisk makt til å velge akkurat den mannen de vil ha, spesielt etter første ekteskap. Vi vil i økende grad se at kvinner holder seg flotte lenger enn de har gjort noen gang. Vi har brukt tre–fire årtusener på å dele kvinnelivet inn i tre stadier: jomfru, mor og gammel kjerring. Nå kommer den fjerde: den ville, heksa, forførersken, den opprørske, ustyrlige. Kvinnen som ikke er gammel, men som heller ikke lenger kan bli gravid. Kvinnens overgangsalder er oppe til reforhandling. Ungdommen er ikke lenger kvinnens mest attraktive alder. Hun er attraktiv når karrieren hennes er godt etablert, barna er store, og libidoen er på høyde med Eiffeltårnet. Barnebarna må bare venne seg til at mormor har 30-åringen Jeppe med seg i konfirmasjonen.

Judith er 70 år og dater fremdeles:
– Kjærlighet er meningen med livet
Judith Rothenborg har hatt mange menn i sitt liv, og hun er langt fra ferdig med dem. Som 70-åring leter hun fremdeles etter kjærligheten. Noen ganger er mennene yngre, andre ganger er de eldre.
– Hele livet har jeg vært opptatt av kjærlighetens vesen, sier Judith Rothenborg.
Ifølge eget utsagn er hun en person som har hatt veldig mange opplevelser med menn gjennom årenes løp. Og dem har det vært mange av – årene, altså. 70 så langt. Antallet menn har hun mindre oversikt over. For:
– Jeg har en brennende lengsel inni meg som er vanskelig å slukke. Jeg er veldig glad i menn. Mannen er helt fantastisk, synes jeg.
Judith Rothenborg er skuespiller, men på sine eldre dager er hun blitt spesielt kjent gjennom medvirkningen i det danske tv-programmet «Mormor på mannejakt». Serien ble til fordi Judith har sin egen videoblogg på nettet, «Livssceneriet», der hun forteller om sitt eget liv. Et liv som i stor grad også handler om å finne kjærligheten.
– Fra jeg var veldig ung, har jeg lett etter kjærligheten. Jeg har også funnet den fra tid til annen. Og jeg har ikke sluttet å lete etter den. Det er en beslutning jeg har tatt. Jeg vil møte kjærligheten igjen før jeg dør, og helst ikke fem minutter før jeg dør. I tillegg til kunsten min, skuespill, så synes jeg det er meningen med livet mitt: å oppleve kjærligheten igjen, med alt hva det innebærer av lidenskap, trygghet og forhåpentligvis gjensidig respekt, forteller Judith Rothenborg.
For henne finnes det imidlertid en enda større kjærlighet enn den hun har til menn, nemlig kjærligheten til datteren og gleden ved å oppleve hennes kjærlighet til sin mann og sine barn.
Da hun var ung, hadde Judith flere kjærlighetsforhold. De varte et par år, og så ble det slutt. En av mennene fikk hun en datter sammen med. Hun har hatt et aktivt sex- og kjærlighetsliv, særlig som ung kvinne, noe hun forklarer med skuespillerjobben i en bransje full av karismatiske mennesker og mye fest og moro. I tillegg forteller hun at hun hadde en barndom uten kjærlighet, så hun søkte den gjennom intimitet med menn, særlig da hun var ung. Da hun kom i 40-årene, var hun i sitt lengste forhold. Det varte i sju år. Det er 25 år siden, og etter det har hun hatt tre–fire faste forhold. Så man skulle tro at hun er en slags ekspert på menn. Men:
– Jeg fatter ikke mannen. Jeg forstår ham bare ikke. Han er så merkelig. Han har noen besynderlige reaksjonsmønstre. Jeg finner bare ikke ut av ham. Det er veldig fascinerende, forklarer hun.
Og tilføyer:
– Men det er også det som gjør det problematisk.
For selv om Judith har hatt et langt liv på å øve seg på å være sammen med menn, så er det ikke blitt lettere å finne dem med årene. Hun opplever det som et paradoks, fordi hun nettopp på grunn av et langt, erfaringsrikt liv trolig «aldri har vært en bedre kjæreste» enn nå.
– Kanskje jeg gjør noe galt. Kanskje jeg leter på feil måte. Kanskje det ville være bedre hvis jeg gikk enda mer ut på byen enn jeg allerede gjør, og hørte på masse musikk, for eksempel. Men det er sårbart, det også, for hvis du går ut med det formålet, er det ekstra vanskelig å ta imot en avvisning. Det er lettere å håndtere på nettet, forklarer hun.

7 råd for å bryte ut av dårlige kjærlighetsmønstre
– Det er personligheten som teller
Og nettet har hun en del erfaring med. Både Tinder og datingsider, men:
– Det er så mange som oppfører seg så grusomt på nettet. Til og med eldre menn som ikke dukker opp til avtaler, eller avlyser i siste øyeblikk og sletter profilen. Det er utrolig tenåringsaktig og respektløst, synes hun.
Det å bli tenåringsaktig er imidlertid noe Judith selv har opplevd i sin egen 70 år gamle kropp. Bare på en mer positiv måte. Selv om man har levd i sju tiår, kan man fremdeles bli boblende forelsket – og forferdelig såret.
– Jeg kan fremdeles oppføre meg som en ulykkelig tenåring som ikke skjønner noen ting. Jeg kan fremdeles ha de følelsene. Jeg trodde nok at de ville forsvinne med alderen, at det var noe man ble ferdig med, at man ville bli roligere. Det gjør man jo også på mange områder, men når du åpner opp de indre slusene, er det akkurat den samme kjernen som ligger inni der. Det forandrer seg ikke, forteller hun.
Når det gjelder alder, har hun gått bredt ut. Hun har nylig hatt kontakt med en fyr på 45 år. «Men det var for ungt.» Hun har også truffet en mann på 82 år.
– Det var litt for gammelt. Jeg er rett og slett redd for at en mann på den alderen skal dø mellom hendene på meg. Den perfekte alderen for en kjæreste ligger ifølge Judith på 55 år eller over. Men i virkeligheten spiller alderen ikke så stor rolle.
– Der er personligheten som teller for meg. Du kan støte på både en pen, ung mann som viser seg å være kjempekonservativ, og en gammel mann som er en karismatisk, herlig røver, forklarer hun.
Nå kommer Judith Rothenborg fra en verden full av kreative, kunstneriske mennesker som kanskje skiller seg litt ut fra gjennomsnittet, men hun opplever både i sin egen omgangskrets og på de mange henvendelsene hun har fått etter å ha vært med på «Mormor på mannejakt», at det virker som om mange av hennes jevnaldrende har lagt kjærligheten på hyllen.
– Dessverre opplever jeg at det kommer en slags trøtthet over eldre mennesker når de blir alene. Kjærlighet består jo av et virvar av følelser, og det tror jeg mange eldre opplever som anstrengende. Det er fort gjort å bli litt matt. Dessuten er det kanskje en motvilje mot å kle av seg foran en annen. Men man kan jo slukke lyset første gangen, sier Judith ut fra egen erfaring.
Folk som har sett Judith på tv, skriver til henne og forteller om kjærlighetslivet sitt, for eksempel at de skal skille seg etter å ha tilbrakt 30 år med ektefellen. Det er vanskelig, og det gjør vondt for dem, og det skjønner hun godt.
Men:
– Hva er det som er galt med å ønske å oppleve noe annet i livet enn den samme mannen? Et langt ekteskap er ikke det eneste saliggjørende i livet. Kanskje du kan få oppleve nye herlige 20‒30 år før du dør. Jeg tror fremdeles på at jeg kommer til å finne kjærligheten i en mann igjen. Og det kan gjerne skje nå!


Rikkes ektemann bor med en annen kvinne
Luisa og Jonas er 20 år og skal gifte seg:
– Vi merker at vi gjør noe utenom det vanlige.
De har kjent hverandre siden de var 10 år, og har aldri hatt andre kjærester enn hverandre. Likevel er 20 år gamle Luisa og Jonas sikre på at de er ment for hverandre. I oktober gifter de seg.
Begge to er 20 år. De har kjent hverandre siden de var 10, da Luisa begynte på karate i klubben der Jonas gikk. De påfølgende årene var de gode venner og ble også assistenttrenere sammen på de minste barnelagene. Samtidig hadde de til felles at de begge var toppidrettsutøvere. Jonas i håndball, og Luisa i dans.
– Derfor kjente vi begge til det å prioritere idretten over for eksempel bursdagsselskap hos klassekamerater, som Luisa Sofia Eliasen uttrykker det.
Rundt konfirmasjonsalderen begynte de å få et godt øye til hverandre, og i 2013 spurte Jonas Luisa om de skulle være kjærester.
– Og så har vi faktisk vært sammen siden, forteller Luisa.
Noen måneder før de fylte 18 år, begynte de å se etter leilighet sammen, og skaffet seg en. På femårsdagen for forholdet, noen uker før de ble studenter, fridde Jonas til Luisa.
De valgte imidlertid å flytte til Færøyene, der halvparten av Luisas opphav kommer fra, for å spare penger til en stor reise som de dro ut på i fjor, en tur rundt i LatinAmerika i tre måneder for å oppleve den andre halvparten av Luisas opphav, Peru. Nå er de tilbake i Danmark, der de etter sommeren skal begynne på hvert sitt studie: nanoteknologi og medisin. Og 10.10.2020 gifter de seg.
– For oss har det vært helt naturlig at vi skal gifte oss nå, siden vi har vært sammen så lenge. Og det er nå vi har økonomi til å arrangere et bryllup, før vi begynner å studere, forteller Luisa Sofia Eliasen.
Det å forelske seg og holde på et forhold fra så ung alder har imidlertid ikke alltid vært like enkelt, innrømmer begge to. De har vært kjærester siden de bokstavelig talt var barn. Så de er fullt klar over at de begge har utviklet seg mye, som man gjør i den perioden i livet hvor man går fra barn til voksen.
– Vi kan veldig tydelig merke at vi har utviklet oss når vi tenker tilbake på hvordan vi var som kjærester i 14-årsalderen. Vi er jo mye mer modne nå. Men i den prosessen er vi også blitt helt utrolig godt kjent med hverandre, sier Jonas Svane.
– Vi har utviklet våre egne holdninger til ting og hver vår måte å gjøre ting på. Men vi er også veldig bevisst på å gi hverandre plass, så vi ikke er sammen døgnet rundt. Hvis Jonas har lyst til å ta en spillekveld to ganger på en uke, så gjør han det, sier Luisa.
Men det er ikke bare paret selv som har utviklet seg. Omgivelsene har også måttet venne seg til det svært målrettede kjærlighetsforholdet. Blant vennene var Jonas og Luisa de første som fikk seg en ordentlig kjæreste. Og spesielt på videregående brukte vennene tid på å venne seg til at Jonas og Luisa mente alvor med hverandre.
– Vi merket jo at vi ikke var som alle andre, fordi vi ikke gikk på byen for å finne noen å bli med hjem, men for å ha det gøy. Det var mange som ikke kunne skjønne at vi alltid hadde hatt kjæreste og ikke hadde behov for en pause, sier Jonas Svane.
– Vi går aldri og legger oss som uvenner
Familiene deres presset også på og lurte på om ikke de to ungdommene burde prøve å bo alene, hver for seg, før de flyttet hjemmefra og sammen med hverandre.
– Både familie og venner syntes at det var altfor tidlig. Men vi visste selv at dette var det rette å gjøre for oss, forteller Luisa.
Begge to har også gjennom sitt 20 år lange liv vist at de er svært målrettede. Først med idretten, så med kjærligheten, og nå med de kommende studiene.
– Vi er begge typen som går all in. Det gjorde vi da vi var toppidrettsutøvere også, så vi vet at hvis man vil noe, så må man jobbe for det. En av styrkene våre er at hvis vi er uvenner, så ønsker begge to å finne ut av det og ordne opp. Det er altfor mange som gir opp altfor raskt når de får en seriøs kjæreste. Det synes vi er dumt, sier Luisa.
– Vi går aldri og legger oss som uvenner. Vi passer alltid på å finne ut av alle følelsene før vi slukker lyset, tilføyer Jonas.
Barn skal de også ha. De gleder seg, begge to, men er enige om at de først skal begynne på studiene. De vil gjerne ha barn mens de er studenter og er mer fleksible enn når man får en åtte-til-fire-jobb. Men akkurat når det blir, får tiden vise.
Før det skal de gifte seg, og det blir ikke et tradisjonelt dansk bryllup, men en blanding av de tre kulturene deres ‒ noe som blant annet kommer til å vise seg i maten. Utover det har de valgt å utvide etterfesten, så de får den akkurat slik de vil ha den.
– Vi har ikke råd til å invitere alle 140 til middag. Derfor starter vi middagen veldig tidlig, og så åpner vi opp for festen for alle vennene våre etterpå, forteller Luisa.
