I dag skal du ifølge hollwoodsk tradisjon motta og sende kjærlighetserklæringer til din kjære. Butikkene bugner av forslag til gaver du kan kjøpe og stadig flere avfeier Alle hjerters dag som et rent kommersielt påfunn. Bakgrunnen for feiringen av St. Valentins-dag var imidlertid en ganske annen.
14. februar æret romerne Juno, som var dronningen over de romerske gudene. Hun representerte kvinner og ekteskap. Dette var den offisielle starten på våren i antikkens Roma, og avsparket for Lupercalia-festivalen, som var en fruktbarhetsfeiring av Faunus. Festivalen startet med at romerske prester ofret en geit for fruktbarhet, og en hund for renselse.
Videre fortelles det at romerne arrangerte et stort elskovslotteri, hvor byens kvinner ble loddet ut til forlystelse for byens menn. Ikke overraskende førte tradisjoner av denne typen til at kristenfolket smått om senn reagerte og bestemte at 14. februar fra nå av skulle stå i presten og martyren Valentins navn.
Valentin var prest, og levde i Roma på 200-tallet. På den tiden var det av krigshensyn forbudt å vie folk, men den modige Valentin tok saken i egne hender og viet par i skjul. Da han ble avslørt, ble han kastet i fengsel og senere henrettet - en martyr i kjærlighetens navn.
Fra fengselet sendte den kommende martyren brev til fangevokterens datter, som besøkte ham. Brevene undertegnet han Din Valentin, noe som ble opphavet til skikken med å sende kjærlighetsbrev 14. februar.
Valentindagens kommersielle slagside kom inn i bildet da amerikanske Esther Howland startet masseproduksjon av valentinkort allerede i 1847. Tre år senere omsatte Esther for 100 000 dollar, og på 1930-tallet klatret valentinsdagen opp på andreplass når det gjaldt shopping, kun slått av julen.
Og mens menn i USA kjøper blomster, konfekt og sexy undertøy til sine utkårede, sender kvinner kort i lange baner. På 1990-tallet tok skikken med å sende kort av her i Norge også. Rundt halvannen millioner kort sendes land og strand rundt 14. februar.
LES MER OM VALENTINSDAGEN PÅ KK.NO:
