Historier

Kjærlighet ved første blikk - er det mulig?

Nina og Richard opplevde det og forskerne sier JA!

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Nina Elisabeth Solheim tok umiddelbart affære etter å ha møtt den ualminnelig trivelige konduktøren Richard Normann på togstasjonen. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Nina Elisabeth Solheim tok umiddelbart affære etter å ha møtt den ualminnelig trivelige konduktøren Richard Normann på togstasjonen. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er en historie om de gangene det bare sier pang. I gryotta på Sarpsborg togstasjon står Nina Elisabeth Norheim og kjenner fortvilelsen komme.

Hun skal besøke en venninne på Lillehammer, har bestilt billetten på nettet, men nå finner hun ingen automat å skrive ut den ut på.

Det er da en blid og sjarmerende konduktør kommer henne til unnsetning — i et sånt type møte som man ofte lar passere og bli til et hyggelig minne. I busslomma, på vei til jobb, i kassakøen. Du kjenner noe, at dette mennesket gjør noe med deg, men du foretar deg ingenting.

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Er det en myte? Foto: RFsole - Fotolia
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Er det en myte? Foto: RFsole - Fotolia Vis mer

Nina derimot, finner Richard på Facebook, via en felles venn som er konduktør. Hun sender en melding på Facebook. Ingen svar. Hun sender en sms. «Jeg er hun lyse fra toget». Og foreslo at de kunne dra på sykkeltur. Responsen kom. En tur ble til flere...

LES OGSÅ: -Jeg glemmer ikke første gang vi kysset

Det tar bare tre minutter å forelske seg

Til dere som blir kalt håpløse romantikere eller svermere fordi dere tror på kjærlighet ved første blikk: Det er vitenskapelig bevist at det er mulig.

Forskerne har slått fast at det kan ta kun tre minutter å forelske seg. En studie gjort ved universitetet i Ohio viser at oppfatningen av en annen person blir dannet i løpet av tre minutter, og den vurderingen viste seg å være ganske samsvarende med førsteinntrykket.

– Par velger ofte å stole på førsteinntrykket når de faller for hverandre ved første blikk, fordi det utløses sterke følelser i slike øyeblikk, forteller spesialist i klinisk psykologi, Anne Marie Fosse Teigen.

Og hun legger til:

– Fordelen ved å treffe noen brått og plutselig er at man får en «flying start». Hele forelskelsessystemet vårt slås på.

MØTTES PÅ TOGSTASJONEN: For Nina Elisabeth og Richard er det viktig med tid hver for seg for at et forhold skal fungere – og vare. – Vi trenger ikke gjøre alt sammen. Men vi koser oss veldig når vi er sammen, og reiser en del. Å få input fra turer sammen krydrer forholdet, er de skjønt enige om. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
MØTTES PÅ TOGSTASJONEN: For Nina Elisabeth og Richard er det viktig med tid hver for seg for at et forhold skal fungere – og vare. – Vi trenger ikke gjøre alt sammen. Men vi koser oss veldig når vi er sammen, og reiser en del. Å få input fra turer sammen krydrer forholdet, er de skjønt enige om. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Det betyr at man mister den objektive dømmekraften for en stund (opptil et par år, sier forskerne), og man tolker alt partneren gjør i beste mening.

Og sexlysten er på høygir, ifølge Teigen.

I KK 34: Hele saken finner du i ukens KK.
I KK 34: Hele saken finner du i ukens KK. Vis mer

LES OGSÅ: Slik endret hun livet hans

«Kjærlighet ved først blikk»- forhold er ofte langvarige

Men hva med tiden etterpå? Når forelskelsen har sluttet å storme, når den berømte hverdagen skal deles? Hvilke forutsetninger har disse parene som har latt seg rive med av plutselige følelser?

Familieterapeut og forfatter bak bøkene «Parterapi» og «Si at vi har hele dagen», Anne Øfsti, har lang erfaring med parterapi.

Hun viser til en studie som sier at kjærlighet ved første blikk faktisk har noe for seg hvis man er opptatt av at kjærligheten skal vare. Et amerikansk forskningsprosjekt fulgte en rekke par fra begynnelsen av 20-årene og oppover.

Tror du på kjærlighet ved første blikk? (Avsluttet)

– De parene som hadde oppgitt at de så på forholdet sitt som skjebne, og som visste fra første sekund at de var «meant to be», hadde høyere score for å holde sammen enn de som ikke så på forholdet som sin skjebne.

Hva så med vår heltinne Nina og hennes møte med Richard? I dag er de småbarnsforeldre, huseiere — og ser for seg å bli gamle sammen.

redaksjonen@kk.no

Saken kan leses i sin helhet i KK34, som er i salg fra fredag 22. august.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer