Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud:

Kjærlighet ved første blikk

Det første kysset var foran en festivaldo under Pride i 2016. Nå er «Farmen»-paret Tonje og Lene klare for bryllup og barn.

– Jeg tror vi bryter litt med en del av de forestillingene mange har om lesbiske par, sier Lene Sleperud om henne og kjæresten Tonje Frøystad Garvik. FOTO: Janne Rugland
– Jeg tror vi bryter litt med en del av de forestillingene mange har om lesbiske par, sier Lene Sleperud om henne og kjæresten Tonje Frøystad Garvik. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De entret offentligheten med et brak, som det første lesbiske kjæresteparet i tv-programmet «Farmen». Tonje Frøystad Garvik (30) og Lene Sleperud (30) var paret som holdt forholdet hemmelig for de andre deltakerne, mens vi hjemme i sofaen fikk vite. Sånt blir det engasjerende tv av. Forholdet ville skapt skandale om det hadde blitt oppdaget tidlig på 1900-tallet, slik serien imiterer. Men det gikk ikke upåaktet hen i vår egen tid heller.

– Det var en stor opplevelse, herlighet! Tonje smiler. Vi har akkurat satt oss ned i stua hjemme hos de to på Storo i Oslo. Lyst, ryddig, men med et visst preg av at de har vært mye på farten den siste tiden.

– Vi er på hytta så mye som mulig, forklarer Lene og skyver unna noen bager med klær.

Og ja, det er DEN hytta. Premiehytta som endelig er ferdig. Tonje gikk nemlig seirende ut av Farmen. Og for dem som mot formodning ikke husker, så ble de to jentene medieyndlinger over natta. Smilende, kyssende, klemmende og lykkelige over seieren, ble de med ett paret alle følte de kjente. Og da Tonje gikk ned på kne på Gullruten-utdelingen våren etter, og fridde på direkten, seilte de opp som Norges desidert mest profilerte jentepar, med alt det innebar av oppmerksomhet fra fjern og nær, lykkønskninger og heiing, men selvsagt også ispedd det de begge visste fantes der ute: fordømmelse og avsky.

– Vi sluttet å lese kommentarfelt. Det er nok en del som tøffer seg litt ekstra der, sier Tonje og påpeker at alt i alt har begge opplevd oppmerksomheten rundt de to som par, som positiv. Og begge var forberedt på at folk ville mene noe. Det var litt av poenget med å være på tv i utgangspunktet.

Vi tenkte jo at vi kunne bidra med å normalisere homofili ytterligere. Man sier at kjennskap øker empati. Det tror jeg på. Også tror jeg særlig en del lesbiske jenter mangler noen å identifisere seg med, sier Tonje.

Denne saken er hentet fra KK nr 13 som er i salg fra fredag 19. juni.
Denne saken er hentet fra KK nr 13 som er i salg fra fredag 19. juni. Vis mer

– Jeg tror vi bryter litt med en del av de forestillingene mange har om lesbiske par

I tiden etter tv-oppmerksomheten har de vært opptatt av å være åpne og tilgjengelig for særlig unge som har spørsmål. De har stilt opp i intervjuer, vært med i diverse nettprater og svarer på meldinger som tikker inn via sosiale medier. For slik de ser det, er det fortsatt mange spørsmål og stor usikkerhet rundt det å velge en partner av samme kjønn.

– Jeg er lesbisk, men på min egen måte. Jeg syns det er viktig å vise at det å være homofil ikke en slags mal man må passe inn i. Min seksualitet er en del av meg, men det er ikke alt jeg er, sier Tonje.

– Jeg tror vi bryter litt med en del av de forestillingene mange har om lesbiske par. Og det er mange myter der ute, sier Lene og påpeker at mange tror det er sånn at en alltid må være «mannen» i forholdet.

– Lesbiske er kvinner på sin egen måte. Du ser ikke på to spisepinner og lurer på hvilken som er kniven og hvilken som er gaffelen. I et lesbisk forhold er det alltid to kvinner, det er ingen mann der, presiserer Lene og tror at trangen til å sortere og putte i bås kan være sterk for mange.

– Er du lesbisk eller bifil? spør mange meg om, ettersom jeg har vært sammen med gutter tidligere. Hvorfor er det så viktig? Jeg elsker Tonje. Det er det som er viktig, forklarer Lene engasjert.

– Vi tenkte jo at vi kunne bidra med å normalisere homofili ytterligere, sier Tonje om det at de valgte å stå fram som kjærester i tv-programmet «Farmen». Smoking fra Envelope1976. FOTO: Janne Rugland
– Vi tenkte jo at vi kunne bidra med å normalisere homofili ytterligere, sier Tonje om det at de valgte å stå fram som kjærester i tv-programmet «Farmen». Smoking fra Envelope1976. FOTO: Janne Rugland Vis mer

– Kan dere føle dere forpliktet til å være et «godt eksempel» på et lesbisk par?

– Nei, ikke egentlig. Men det er en del forventninger om at vi skal være åpne, dersom folk lurer på noe, sier Lene og forteller at både unge og gamle har spørsmål om hvordan det er å leve sammen som to kvinner, hvordan det har vært å «komme ut» og eventuelle reaksjoner de har fått.

FOTO: Janne Rugland
FOTO: Janne Rugland Vis mer

Å være åpen har også en pris. Noen spørsmål er invaderende. For private. De er kanskje ikke vondt ment, men hvor ofte Tonje og Lene har sex er ikke noe andre har noe med.

– Jeg skjønner at folk er nysgjerrige, men jeg tror vi er ganske gode på å sette grenser også. Og henvise til andre, hvis det er aktuelt, sier Tonje.

Begge er opptatt av at deres erfaringer ikke er noen mal for hvordan det oppleves for andre. Noen av dem som tar kontakt har behov mer enn de kan gi. Både Tonje og Lene understreker at de ikke driver en hjelpetelefon. Det må profesjonelle ta seg av.

– Men jeg kjente også at jeg som ungdom hadde mange spørsmål og manglet noen å identifisere meg med, sier Tonje, og forklarer at hun trodde det å være lesbisk innebar en klesstil og et uttrykk hun ikke kjente at hun passet inn i.

– Jeg var redd for å skuffe foreldrene mine

Tonje fikk jentekjæreste første gang som 21-åring. Hvis vi ikke skal regne med den gangen i barnehagen. Da hun fikk høre at jentekjæreste var æsj, og noe man ikke skulle ha. Kanskje ble den skamfølelsen sittende? Det føltes i hvert fall ikke helt uproblematisk å skulle fortelle omverdenen at hun hadde blitt sammen med en jente.

– Jeg var redd for å skuffe foreldrene mine, og ønsket vel heller ikke å skille meg ut. Heldigvis tok de det kjempefint, understreker Tonje.

For Lene var det i møte med Tonje at hun fikk følelser for en jente for første gang. Det var på Pride-festivalen i 2016. Hun som bare var ute for å ha det gøy sammen med en homofil kompis, endte opp med å bli hodestups forelsket i en jente for første gang.

– Da jeg fikk øye på Tonje på dansegulvet, stoppet verden liksom opp, sier Lene.

– Du ser ikke på to spisepinner og lurer på hvilken som er kniven og hvilken som er 
 gaffelen. I et lesbisk forhold er det alltid to kvinner, det er ingen mann der, sier Lene. Svart kjole fra Envelope1976 og hvit kjole fra Jenny Packham. FOTO: Janne Rugland
– Du ser ikke på to spisepinner og lurer på hvilken som er kniven og hvilken som er gaffelen. I et lesbisk forhold er det alltid to kvinner, det er ingen mann der, sier Lene. Svart kjole fra Envelope1976 og hvit kjole fra Jenny Packham. FOTO: Janne Rugland Vis mer

Begge ler. Er tydeligvis klar over at det de beskriver er som det perfekte filmøyeblikket der alt går i sakte film og det eneste som eksisterer er blikket dem imellom. Et blikk ingen slipper.

– Da Tonje kom over dansegulvet for å snakke med meg, ble jeg helt skjelven, sier Lene.

– Men det du gikk i gang med var jo rene jobbintervjuet, ler Tonje og forteller at Lene fyrte av alle spørsmålene hun hadde på blokka om en framtidig partner før de omtrent hadde hilst.

Jeg hadde DEN sjekklista. Alt jeg lurte på ramlet ut av meg. Hvor gammel er du, hva jobber du med, eier eller leier du bolig?

Lene rister på hodet. Blir litt flau av å tenke tilbake på det.

– Jeg er ikke overrasket over om du spurte om jeg sparte i fond, sier Tonje og ler.

– Jeg ble nok litt satt ut av situasjonen. Den umiddelbare tiltrekningen. Det at du var jente. Det var mye nytt for meg, sier Lene og smiler.

Kvelden endte med et kyss i dokøen foran en rekke velduftende Hibas-doer. Begge ler godt av akkurat det minnet.

Det skulle gå litt tid før de møttes igjen, men begge kjente på en følelse av at dette var for bra, for spennende, for riktig til å la ligge.

– På første date sa Lene: «Jeg skal aldri gifte meg, aldri få barn, og ikke har jeg noen tro på langvarige forhold.» Jeg husker jeg svarte: «Jeg skal gifte meg, jeg skal ha fem barn, og jeg tror man må jobbe for å ha et langvarig forhold», ler Tonje.

Det kunne høres ut som en klassisk «takk for kaffen, vi prates sikkert»-date. Med lav sannsynlighet for å sees igjen.

– Det at Lene sa hun ikke ville ha barn, var i grunn en dealbreaker for meg Tonje Frøystad Garvik

– Det var en test da, sier Lene og humrer over at gikk fram som hun gjorde. Hun som for alt i verden ville ha fortgang i sakene. Som ville finne ut om dette faktisk var noe å satse på. For kunne hennes framtidige livspartner være denne sporty, rappkjeftede jenta fra Ulsteinvik?

– Jeg måtte jo revurdere hvordan livet mitt kom til å se ut på en rekke områder, forteller Lene som likevel opplevde at det var hun som måtte pushe Tonje litt.

Lene håper at Tonje får hjelp av noen venninner når tiden kommer for å velge antrekk til bryllupet. – Hvis ikke kan det gå helt galt, sier hun. Brudekjole fra Diin Brud & Selskap. FOTO: Janne Rugland
Lene håper at Tonje får hjelp av noen venninner når tiden kommer for å velge antrekk til bryllupet. – Hvis ikke kan det gå helt galt, sier hun. Brudekjole fra Diin Brud & Selskap. FOTO: Janne Rugland Vis mer

– Vi har vært heldige. Ikke alle har det sånn

For ettersom Tonje var relativt nysingel, tenkte hun at å gå inn i et nytt forhold var uaktuelt for øyeblikket. Og dersom det uansett ikke lå noen framtid i det, kunne de heller være treningspartnere og ha det moro sammen i stedet.

– Heldigvis fikk jeg kommunisert til Tonje at jeg var interessert i å satse. Og at jeg var åpen for å få barn i framtiden, dersom det skulle bli oss. Jeg ringte vel på julaften det året, og sa akkurat det der, sier Lene og smiler.

Så da Tonje fikk bekreftelse på at Lene var seriøs, at Lene også kunne tenke seg en familie i framtiden, vel da var det bare å kjøre på. Tonje og Lene ble kjærester. Begge familiene tok varmt imot den andres partner. Venner likeså. Så ble det «Farmen», frieri på direktesendt tv, leilighetskjøp og hyttebygging – i et forrykende tempo, etterfulgt av en koronakrise som la bryllupsplanene på is. Kanskje like greit når de fant ut at hvilepulsen uteble når de la seg for kvelden?

– Vi kjente vel begge to for en tid tilbake at livet vårt hadde blitt en slags sjekkliste. Det var en kveld vi ikke fikk sove noen av oss, og da ble vi enige om at vi måtte bremse litt, forteller Tonje.

– Det er jo meningen at et bryllup skal være noe å glede seg til, ikke bare nok en oppgave man må gjennomføre, supplerer Lene.

– Er det viktig for dere å gifte dere?

– Jeg ser på det som en fin markering og en mulighet til å samle alle man er glad i sier, Tonje.

Lene innrømmer at hun gjerne vil være gift før paret går i gang med å få barn. Og barn er definitivt noe begge ønsker seg. Viktigere enn noe annet.

– Og det er jo ikke akkurat noe som bare skjer av seg selv, sier Tonje og ler.

Begge forteller at de ønsker å gå gravide når den tid kommer. Og at de ønsker seg flere barn. Akkurat når de skal i gang med prosjektet, vet de ikke ennå, bare at det ikke blir altfor lenge til, og samtidig ikke akkurat nå.

Det perfekte hadde vært bryllup først. Men akkurat hvor og hvordan er ikke spikret. Er de enige om hva en slik dag skal være?

– Begge har lyst til at det skal bli en skikkelig fest, sier Tonje.

Hvis det hadde vært opp til Tonje, hadde det blitt et låvebryllup med shots og medbrakt mat, ler Lene. Selv ser hun for seg noe hakket mer sofistikert.

– Vi har snakket om å samle familie og venner på et sted som heter Skåtholmen ved Fosnavåg. Tett på naturen, men ikke for formelt. Det er noe vi har lyst til begge to, sier Tonje og får bekreftende nikk fra andre siden av bordet.

– Jeg syns det hadde vært fint å samle alle gjestene til feiring i nærheten av hvor Tonje er fra, ettersom vi bor og jobber her i Oslo, sier Lene og understreker at de ikke har landet en helt konkret plan.

– Er du lesbisk eller bifil? spør mange meg om, ettersom jeg har vært sammen med gutter tidligere, forteller Lene. Frakk og bukse fra Envelope1976. FOTO: Janne Rugland
– Er du lesbisk eller bifil? spør mange meg om, ettersom jeg har vært sammen med gutter tidligere, forteller Lene. Frakk og bukse fra Envelope1976. FOTO: Janne Rugland Vis mer

Begge håper på høy stemning, god mat og fine taler. Og ja, alkoholservering anses som et must, selv om runder med Fireball-shots muligens utgår.

– Antrekk har vi ikke snakket så mye om. Det blir vel kjole på begge to, sier Lene nærmest spørrende, og ser på Tonje som bryter ut i latter.

– Ja, for den ideen min om halvt dress, halvt kjole, den stemte du ned ganske kjapt, mener jeg å huske!

Lene himler med øynene.

– Å gi deg frie tøyler på antrekk, det kan gå helt galt, sier Lene og ler, og håper Tonje får hjelp av venninner og mor når den tid kommer.

Å se hverandres kjoler på forhånd er ikke aktuelt, Lene får leve i spenning over hva Tonje kan finne på.

– Jeg vil nok ha en klassisk prinsessekjole, sier Lene.

Tonje vet ikke helt. Om det blir vielse i kirke eller ikke, har de heller ikke bestemt seg for. Det handler også om hvor et eventuelt bryllup skal stå, hva som er praktisk.

Det de vet, er at dagen skal være fylt av glede, varme og kjærlighet. Og at de skal feire kjærligheten, danse, le og holde taler for hverandre der det første møtet på Pride-festivalen i 2016 helt sikkert vil bli beskrevet. En festival der retten til å forelske seg i nettopp den man vil, feires stort og høylytt, slik at det skal bli lettere å være den som skiller seg ut når festen er over.

– Vi har vært heldige med familie og venner som støtter oss i valget av hverandre. Ikke alle har det sånn, sier Tonje.

Jeg tror det går framover. Men hvis man ønsker å skape plass til alle varianter av kjærlighet, så kan man ikke gjemme seg bort, sier Lene og ser bort på livspartneren sin med et smil.

De har bestemt 
 seg for at de ikke får se hverandres kjoler før bryllupet. Brudekjoler fra 
 Diin Brud & Selskap. FOTO: Janne Rugland
De har bestemt seg for at de ikke får se hverandres kjoler før bryllupet. Brudekjoler fra Diin Brud & Selskap. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer