Kjapt/20 Min

Kjapt og godt

Du kan lage mye mer enn frossenpizza og posemat på 20 minutter. Og godt smaker det også.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudDet viktigste først: Planlegging er hovedingrediensen i et kjapt måltid. Du vil bli imponert over hvor enkelt det er å variere fra dag til dag hele uka. Jeg vokste opp i en familie der middagsplanlegging, eller rettere sagt handlingsplan for innkjøp av dagligvarer, satte sitt preg på annonselesing i dagsaviser og fargesterke tilbudsbannere. Faren min er nærmest norgesmester i oversikt over hva han har, trenger og hvilke butikker som sitter på de beste tilbudene. Han går bare inn på pc-en, for der har han lagt inn oversikt over innholdet i de tre fryserne han har. Derfra kan han nesten leke seg fram til en deilig hverdagsmiddag. Det virker i hvert fall slik. Om du, forståelig nok, ikke er like omstendelig, planlegg innkjøpene så du har hovedråvarer for fem–seks dager framover. Rettene presenterer på de neste sidene skal ta maks 20 minutter å lage. Et par av dem er dårlig-tid-mat, mens andre er fullverdige god-og-mett-i-magen-retten. Noen er basert på halvfabrikata. Resten er lagd fra bunnen av. Som alltid, les oppskriftene før du setter i gang. Det er i de fleste tilfeller tidsbesparende.FISKEKAKER MED HJEMMELAGD POTETMOS(Til 4 personer)4 store fiskekaker8 poteter2 ss smør1 dl fløte1 pose frosne grønnsakersennep (kan sløyfes)Kok opp vann. Skrell potetene og del dem i mindre biter. Ha i kokevannet. Mens potetene koker, kan du steke fiskekaker. Etter at de har fått en fin stekeskorpe, heller du grønnsakblandingen (for eksempel fransk blanding) i pannen og steker til de blir varme. Blir det for mye væske i pannen underveis, kan du helle av litt. Når potetene er kokt,heller du av vannet og setter ned varmen. Ha i fløte og smør, og mos potetene med en gaffel. Smak til med salt, pepper og eventuelt sennep.KYLLINGSUPPE MED NUDLERHvis du ønsker en litt frisk og asiatisk vri på suppa, har du i et limeblad eller en bit sitrongress, som du banker litt på før du har den i buljongen når den koker opp.(Til 4 personer)1,2 liter kyllingbuljong100 g vermicelli pasta (rispasta/instant-nudler)4 kyllingbrystbladpersilleLag buljong etter henvisning på pakken. Husk å ha i limeblad eller sitrongress fra starten av, slik at smakene får satt seg. Mens buljongen koker opp, skjærer du filetene i strimler. Når buljongen når kokepunktet, kan du ha i nudlene. Kok i ca. 3 minutter, ha i kyllingen. Lasuppen syde i et par minutter slik at kyllingen blir gjennomkokt. Smak eventuelt til med salt. Dryss over hakket persille.PYNTET BURGER MED AVOCADOSALSAHar du tid og mulighet, kan du lage salsaen tidligere på dagen.(Til 4 personer)4 ustekte burgere8 ts cajunmarinade e.l.8 halvstekte ciabattaferdighakket salatposeSalsa1 moden avokado1 liten rødløk1 ss olivenoljezest og saft fra 1 lime2 store tomater1 neve koriandersalt og nykvernet pepperSett på ovnen og stek brødene. Gni inn burgerne med marinade og stek dem i panna, 5–6 minutter på hver side. I mellomtiden kan du finhakke løken. Del tomatene og fjern frøene.Hakk dem og ha de i en bolle sammen med resten av ingrediensene til salsaen. Server burgerne i ciabatta med salat ved siden av.BACON- OG MOZARELLAPASTA(Til 4 personer)400 g pasta, skjell, rør/skruer1 ss olivenolje1 finhakket løk8 remser med bacon i biter1 ss tomatpuré1 ts chilisaus1 boks hakkede tomater1,5 dl fløte1 pakker fersk mozzarella1 neve hakket, fersk basilikumsalt og nykvernet pepperKok pasta etter anvisning på pakken. I mellomtiden: Varm opp olje i en stekepanne. Hai løk og stek til den er myk og gyllen. Hakk bacon og ha i sammen med løken. Stek videre. Tilsett tomatpuré, chilisaus og hakkede tomater. Kok opp og la det putre i 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Riv osten i små biter og ha dem i sausen sammen med hakket basilikum. Sil vann fra pastaen hvis du ikke har gjort det allerede, og bland sausen inn.STEKT RISDette er en super rett hvis du har igjen rester av kokt ris. Har du ikke det, må du koke rismens du forbereder andre ingredienser.(Til 4 personer)400 g bacon, kyllingbiter/kokt skinke4 ss sesamoljelitt salt4 egg6 ss vegetabilsk olje4 tynne skiver fersk ingefær100 g dypfryste erter200 g pillede reker (gjerne fra lake)2 ss soyasaus2 ss sherry/sake800 g kokt ris/400 g ukokt1 bunt hakket vårløk/1 purreHakk kjøttet i små biter. Visp egg og sesamolje sammen med en klype salt. Ha 2 ss olje i panna på medium varme, og legg i ingefæren. Når den begynner å ta farge, etter ca. 2 min, ta dem ut av oljen. Ha i kjøttet og dypfryste erter og reker 1 minutt senere. Stek i ett minutt og tilsett soyasaus og sherry. Kok opp og ha blandingen i en bolle. Tørk av panna med kjøkkenpapir. Ha i 2 ss olje. Tilsett eggeblandingen og lag eggerøre. Når den er nesten ferdig, ha i den kokte risen. La den bli skikkelig varm før du har i baconblandingen og hakket vårløk.BØNNESALAT MED EGG OG CHORIZO(Til 4 personer)2 bokser hvite bønner (ev. bland med kikerter)15–20 cm chorizopølse i biter4 egg4 ss god olivenolje2 ss sherryeddik/presset sitron1 ts tørket oregano1/2 ts malt kumminSalat1 finhakket løk2 reddiker i tynne skiver10–12 olivener1 neve hakket persilleHa eggene i en kjele med kaldt vann. Kok opp, ta kjelen fra platen og la eggene ligge i vannet i 12 minutter. I mellomtiden kan du sile av bønnene. Ha dem i en bolle og tilsettresten av ingrediensene. Del de kokte eggene. Legg salat i en bolle og hell over bønneblandingen. Server gjerne med godt brød ved siden av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer