Angstanfall

Kjenner du angsten komme snikende på?

Hvis du vet hvilke situasjoner og hendelser som utløser angstanfallene, kan du også lettere forberede deg til neste gang.

PANIKK: Det kan føles skummelt, men et angstanfall er bare en falsk alarm der kroppen reagerer som om den er i stor fare.  Foto: Shutterstock / Ataka
PANIKK: Det kan føles skummelt, men et angstanfall er bare en falsk alarm der kroppen reagerer som om den er i stor fare. Foto: Shutterstock / Ataka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hendene skjelver, det strammer seg i brystet og hjertet løper løpsk – angstanfallet har slått inn igjen, og du skulle så inderlig ønske at du bare kunne stanse det ved et trylleslag. Du har hørt at det hjelper å stresse ned. Du har hørt at yoga og meditasjon kan hjelpe. Men hva kan du egentlig gjøre her og nå?

Undersøkelser viser at tre til fire prosent av befolkningen sliter med en panikklidelse, men det kan være mange flere som opplever et angstanfall i løpet av livet. Angst kan oppleves svært forskjellig hos ulike mennesker, men når et panikkanfall først slår inn er det naturlig å bli redd.

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

– Et angstanfall er en falsk alarm - kroppen reagerer som om den er i stor fare. Da begynner hjertet å pumpe blod til de store muskelgruppene og forbereder seg til å angripe eller å rømme, sier Pål-Ørjan Johansen, forsker og psykolog ved EmmaSofia Klinikk, til KK.no. 

De vanligste kroppslige symptomene er blant annet økt hjerterate, raskere pust, skjelvinger, samt uvirkelighetsfølelse fordi hjernen får for mye luft, og munntørrhet. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer