Kvinnelig Omskjæring

- Kjolen min ble løftet opp, så begynte de å skjære i meg

Indisk-Amerikanske Mariya Taher ble utsatt for kjønnslemlesting i en alder av 7 år.

FORKJEMPER: Amerikanske Mariya Taher har selv gjennomgått kvinnelig omskjæring som barn, og har viet sitt liv til å bekjempe denne gamle tradisjonen. Foto: Privat
FORKJEMPER: Amerikanske Mariya Taher har selv gjennomgått kvinnelig omskjæring som barn, og har viet sitt liv til å bekjempe denne gamle tradisjonen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LNoen kjenner det som Female Genital Cutting (FGC), noen kjenner det som kvinnelig omskjæring, og noen kjenner det som kjønnslemlestelse, men uansett hva man kaller det, handler det om å fjerne deler av det kvinnelige kjønnsorgan. 

Selv kjente hun det under navnet «khatna» – men hun kjente det også på kroppen. Khatna var nemlig en tradisjon som ble praktisert i hennes egen familie. 

– Jeg husker at jeg tenkte det var en god ting å ha gjennomgått det. Det tok meg mange år å virkelig forstå at FGC var en form for kjønnsrelatert vold, og at uavhengig av årsakene til hvorfor FGC fortsetter, blir det gjort for å etablere makt og kontroll over en person, og det er forankret i kjønnsulikhet, sier Mariya Taher (33) til KK.no.

LES OGSÅ: - Jeg måtte innse at han var drept. Alt som var mitt liv forsvant

I dag jobber hun aktivt med å rette fokus mot kvinnelig kjønnslemlestelse, og prøver å få statlig lovgivning for å forby kjønnslemlestelse i Massachusetts.

Sammen med fire andre kvinner som også har sterke følelser rundt dette ritualet, startet Taher også Sahiyo – en organisasjon som arbeider for å stoppe kvinnelig omskjæring gjennom samfunnsengasjement og utdanning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer