Klage:

Klag mer - få det bedre!

Er du en sånn som klager og bærer deg med jevne mellomrom? Det bør du i så fall fortsette med!

KLAGE: Det skal visst ikke være så ille å klage som vi kanskje tror. FOTO: NTB scanpix
KLAGE: Det skal visst ikke være så ille å klage som vi kanskje tror. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Klager og syter du innimellom, og får det deg til å føle deg som et dårligere menneske?

Ta det rolig, det er faktisk helt motsatt.

Livet er aldri helt ok. Noen ganger er det bare litt mindre ikke-ok. Det betyr at det faktisk alltid er ett eller annet man kan beklage seg over. Det egentlige problemet er at vi blir presset til å late som om livet ikke kan være vanskelig. Vi forventes å svare «Det går bra» når noen spør hvordan det går, ifølge den amerikanske psykologen Barbara Held i boken «Stop Smiling, Start Kvetching».

LES OGSÅ: Dette har du krav på dersom ting går skeis hos frisøren

Det finnes faktisk dårlig vær

- Vi må ta tilbake retten til å klage, selv om det ikke fører til positive forandringer, fastslår den svenske hjerneforskeren og forfatteren Katarina Gospic, som blant annet har påvist at mennesker ser ut til å ha en medfødt evne til å reagere på urettferdighet.

Gir du deg selv lov til også å ha fokus på det negative, og å klage over det, kan du faktisk hjelpe deg selv med å takle livet når det går i oppoverbakke. Friheten til å klage kommer fra evnen til å se at livet faktisk er vanskelig innimellom. Det skaper ifølge Barbara Held en verdighet som står i kontrast til den konstante kravet til positivitet som går ut på at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær.

KLAGE: Gir du deg selv lov til også å ha fokus på det negative, og å klage over det, kan du faktisk hjelpe deg selv med å takle livet når det går i oppoverbakke. FOTO: NTB scanpix
KLAGE: Gir du deg selv lov til også å ha fokus på det negative, og å klage over det, kan du faktisk hjelpe deg selv med å takle livet når det går i oppoverbakke. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Men været er faktisk elendig noen ganger! Og når det skjer, er det befriende å få lov til å akke seg over regn og storm mens man sitter inne med en varm kopp te og ild på peisen.

- Alt kan ikke fikses

Det virker godt og avstressende å gi seg selv lov til å klage innimellom. Og det er langt fra slik at det alltid er du selv som må endre deg hvis noe ikke fungerer. Det er ikke alt som dreier seg om din egen motivasjon og innstilling. Det er minst like mye de ytre omstendighetene rundt deg som kan føre til at du har for høy arbeidsbelastning på jobben, er arbeidsløs, urolig, syk eller trøtt. Da blir det å oppfordre til mindre klaging som et dobbelt slag i ansiktet. (Psst: Slik kan du tenke deg lykkeligere!)

Det er mye i livet du ikke har makt til å påvirke og forandre. Hvis du kan akseptere at livet er tøft i perioder og gi deg selv lov til å klage over tingenes tilstand, trenger du ikke å legge masse energi i å være påtatt positiv. Og det roer deg ned.

- Alt kan ikke fikses, og alt kan ikke omsettes til positiv lykke. Det finnes andre holdninger, som verdighet og realitetssans, som er verdt å strebe etter. En del kan du kanskje forandre på når du har akseptert det, men en del av det negative er kommet for å bli – i det minste i en periode. Godta det. Og det er helt ok å klage og kritisere, sier Gospic.

Å klage kan gjøre deg sterk

Av og til kan klaging føre til virkelig positive forandringer av dårlige forhold – på jobben, i par- og familieforhold, i samfunnet. Du kan også føle deg mindre utsatt og sårbar når du har fortalt andre om ting som ikke fungerer, og får støtte for det tilbake. Det skaper trygghet, styrke og fellesskap. (Psst: 9 smarte måter lykkelige par «krangler» på!)

Husk også på at klaging er utadrettet: Vi klager over politikerne, været, maten. Men selvfølgelig påvirkes du negativt hvis du i lang tid dveler ved ting som har skjedd for mange år siden, eller konstant fokuserer på noe som ikke fungerer godt nok, og ting du savner.

POSITIVE FORANDRINGER: Av og til kan klaging føre til virkelig positive forandringer av dårlige forhold. FOTO: NTB scanpix
POSITIVE FORANDRINGER: Av og til kan klaging føre til virkelig positive forandringer av dårlige forhold. FOTO: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

Legg det bak deg

En del ting må man legge bak seg for å kunne gå videre. Det du ofte tenker på har en tendens til å bli uforholdsmessig stort; det blir som motorveier. Jo mer oppmerksom du er på det negative, jo mer negativt føles det. Det bidrar til å øke stressnivået i hjernen og kroppen, og kan gjøre relasjonene dine dårligere. For det er ingen som orker å høre på konstant klaging.

Men det er stor forskjell på å klage på konkrete ting i en gitt situasjon, og å klage konstant over ting som er vanskelige for deg.

LES OGSÅ: Negativitet er «the new black»

Til info: Denne saken står publisert i magasinet Søndag, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer