Vetle Lid Larssen

- Klarer du å si disse tre ordene til barnet ditt, er 50 prosent av oppdragelsen gjort

Har en «magisk» effekt, ifølge forfatter Vetle Lid Larssen (55), som fikk høre dem av sin pappa - Lars Andreas Larssen.

ELSKET FAREN: Vetle Lid Larssen (55) er aktuell med romanen «Hvordan elske en far – og overleve», som er en kjærlighetserklæring til sin avdøde far.  Foto: Geir Dokken
ELSKET FAREN: Vetle Lid Larssen (55) er aktuell med romanen «Hvordan elske en far – og overleve», som er en kjærlighetserklæring til sin avdøde far. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Jeg elsker deg! Det er magi i de ordene. Men ordene må sies! Kanskje særlig mellom far og sønn.

- Klarer du å si de ordene til barnet ditt, er 50 prosent av barneoppdragelsen gjort, sier Vetle Lid Larssen til KK. 

– Min far klarte det.

Men nå er faren hans, Lars Andreas Larssen, død. 

Vetle bar selv kisten da hans far ble begravet i fjor. 800 mennesker fulgte den populære skuespilleren til graven. Men bare en håndfull, de aller nærmeste, besøkte ham i løpet av de åtte årene han lå på sykehjemmet med Alzheimer.  

For mange er muligens en slik diagnose vanskelig å takle. Lars Andreas Larssen selv ønsket ikke å gå til media med sykdommen. Som mange – kanskje spesielt menn – ville han holde sykdom og svakhet for seg selv.

– Å se en fars redsel. Å oppleve at han er svakere enn deg. Det er nesten ikke til å holde ut, sier Vetle.

– Alzheimer er en nådeløs sykdom. Den er uhyggelig og irreversibel. Samtidig er det viktig for meg å si at han var et menneske til siste slutt, selv lenge etter at sykdommen hadde overtatt ham. Det var gripende. Sykdommen brakte oss sammen. Vi fikk en annen type nærhet. Han var der på sitt vis helt til det siste, og merket nok kjærligheten han var omsluttet av, lenge etter at språket hans var vekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.