Kultur

Klart for Oscar

Filmene «No Country for Old Men» og «There Will Be Blood» leder listen over årets Oscar-nominasjoner.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Både «No Country for Old Men» og «There Will Be Blood» er nominert i klassene for beste film og beste mannlige hovedrolle.

«No Country for Old Men» er et drama om en narkotikahandel som går forferdelig galt, med Daniel Day-Lewis i hovedrollen. Den ser nå ut til å få «There Will Be Blood» som sin viktigste motstander under Oscar-utdelingen i Hollywood i februar.

Åtte nominasjoner

De to filmene sikret seg tirsdag begge åtte nominasjoner. Den britiske «Om forlatelse», et drama om løgner og om kjærlighet som ikke ble gjengjeldt, og den juridiske thrilleren «Michael Clayton», fikk sju nominasjoner hver.

Blanchett

Den britiske veteranen Julie Christie toppet nominasjonene til prisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats i «Away from Her». Christie må regne med skarp konkurranse fra Cate Blanchett, som tirsdag kunne notere seg for en dobbelt nominasjon.
Australske Blanchett ble nemlig ikke bare nominert for sin innsats som britisk dronning i «Elizabeth: The Golden Age». Hun vant også en nominasjon for sitt portrett av Bob Dylan i «I’m Not There».

Tilda Swinton ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle og Tom Wilkinson til den tilsvarende mannlige prisen, begge for roller i «Michael Clayton».

Den store overraskelsen


Komedien «Juno» om en gravid tenåring fikk kanskje de mest overraskende nominasjonene. Den ble nominert i kategorien beste film og beste kvinnelige skuespiller – den canadiske nykommeren Ellen Page.

Trøbbel

Årets Oscar-utdeling, den 80. i rekken av disse forestillingene, skal etter planen holdes 24. februar. Men streiken blant manusforfatterne i Hollywood, som nå er inne i sin tolvte uke, kan tvinge arrangørene til å endre format for utdelingsshowet, hvis ikke konflikten lar seg løse i tiden fram til da.

Protester mot showet

Manusforfatternes forening Writers Guild of America har varslet protester mot showet. Filmskuespillernes organisasjon Screen Actors’ Guild gjentok tidligere denne uken at dens medlemmer ikke vil gjøre seg til streikebrytere for å ta imot Oscar-statuetter.
Arrangørene mener på sin side at showet må gå sin gang, uansett hva skuespillere og manusforfattere måtte mene. Og det vil bli holdt, selv om ingen skuespiller møter fram for å motta sin pris, sier showregissør Gil Cates. (©NTB)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer