Foto: Wenche Hoel-Knai
Julaften
CARPACCIO AV LAKS
(Til 4 personer)
400 g laksefilet med skinn
ruccola
1 lime
karse (kan sløyfes)
salt (gjerne havsalt i flak)
nykvernet pepper
Skjær så tynne skiver du bare klarer av laksen og legg dem på et fat. Skvis lime over lakseskivene og la dem «koke» i saften i ca 10 minutter. Marineringen gjør laksen gråhvit.
Finn fram fire tallerkener til servering og legg en liten neve ruccola på hver. Legg lakseskivene spredt utover på tallerkenen, strø på litt godt salt og nykvernet pepper. Hakk litt karse og legg på. Server med hvitvin.
REINSDYRSTEIK, NESTEN PÅ MORMORS VIS
(Til 4 personer)
1 kg surret reinsdyrsteik
2 ss godt smør
0,5 l vann
0,5 l melk
1 buljongterning/viltkraft
10–15 einerbær
pepper
Saus
2 ss smør
1 1/2 ss mel
snøfrisk/geitost
2 dl fløte
2 ss rømme
3 ss konjakk/Madeira
salt
pepper
Tilbehør
rosenkål
poteter
rørte tyttebær
kantareller
persille
Start med å svi steika (får du ikke tak i så liten steik, kjøper du den minste du finner og bruker resten til frokost eller deilig restemiddag) i smør i en sort gryte. Ha deretter i vann, melk, buljong, einerbær og litt pepper. Nå skal steika ligge og putre så vidt uten å koke
i 4–5 timer. Det som skjer når du langtidskoker et slikt stykke kjøtt, er at sener og fibrer bryter sammen. Det blir altså godt og mørt. Når du er tilbake fra skituren, tar du opp steika og reduser kraften som er igjen til ca 3/4. Sil av og hell kraften over i noe annet.
Smelt smøret i gryta. Det neste du må gjøre, er å ha i mel. La det bli nøttebrunt mens du rører godt. Spe på med den silte kraften. Tilsett snøfrisk, fløte, rømme og konjakk/Madeira (eller hva du nå måtte ha). Smak til med salt og pepper. Nå kan du koke poteter og rosenkål. Rør tyttebærene med litt sukker hvis de er hele. Smørstek kantarellene og ha i litt persille. Server med rødvin.
LETTVINT SJOKOLADEMOUSSE
(Til 4 personer)
1 beger kremfløte
1/2 plate mørk sjokolade
3 dl brente mandler fra pose/ i løsvekt
Grovhakk mandlene og smelt sjokoladen i vannbad. Pisk fløten slik at den er stiv, men
ikke for stiv. Ha i de hakkede mandlene og tilsett sjokoladen. Vend den inn slik at den lager
et mønster i kremen. Det er ikke sikkert du trenger å bruke all sjokoladen, det kommer an på hvor sterk du vil ha smaken. Bruker du skikkelig mørk sjokolade, blir ikke moussen like søt. Ha eventuelt i litt sukker når du pisker kremen.
KAFFE AVEC
kransekaker
pepperkaker
andre kaker du måtte ha
melis
vann
liten plastpose
Kransekakebiter kan du kjøpe hos bakeren. Det samme med pepperkaker. Du kan jo pynte
kakene selv ved hjelp av melis, vann og en liten plastpose med et bitte lite hull i. Er du i den heldige situasjonen at du har med sju sorter du bakte før du dro, kan du jo dele med
naboen.
Julebrunsj:
Vi lagde et deilig frokostbord med:
ferske lefser
godt brød
1 stykke kald ribbe
1 glass sild
1 grå ribberull
1 god skånsk sennep
1 geitost
1 edamer
1 rødløk
rester fra dyresteika
hjemmelagd syltetøy
Tilbehør
øl
dram
eplesider
kaffe
te
melk, vann
Både ribbe og ribberull kjøpte vi ferdig i ferskvaredisken. I tillegg delte vi rødløken i ringer og blandet oppi sildeglasset. Det er viktig at det er drikke for enhver smak på bordet.
SILDESALAT
sildebiter fra 1/2 glass kryddersild
1/2 løk
4 kalde poteter
masse dill
3 ss kaviar fra tube
3 ss rømme
2 ss majones
Hakk sildebitene i mindre biter. Finhakk løk og del potetene (rester fra julaften) i små terninger. Ha i en bolle og bland resten i en annen bolle før du mikser det med sild, poteter og løk. Dryss masse hakket dill oppå.





