Kultur & Underholdning

Klassisk juleservering

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Wenche Hoel-KnaiJulaftenCARPACCIO AV LAKS(Til 4 personer)400 g laksefilet med skinnruccola1 limekarse (kan sløyfes)salt (gjerne havsalt i flak)nykvernet pepperSkjær så tynne skiver du bare klarer av laksen og legg dem på et fat. Skvis lime over lakseskivene og la dem «koke» i saften i ca 10 minutter. Marineringen gjør laksen gråhvit.Finn fram fire tallerkener til servering og legg en liten neve ruccola på hver. Legg lakseskivene spredt utover på tallerkenen, strø på litt godt salt og nykvernet pepper. Hakk litt karse og legg på. Server med hvitvin.REINSDYRSTEIK, NESTEN PÅ MORMORS VIS(Til 4 personer)1 kg surret reinsdyrsteik2 ss godt smør0,5 l vann0,5 l melk1 buljongterning/viltkraft10–15 einerbærpepperSaus2 ss smør1 1/2 ss melsnøfrisk/geitost2 dl fløte2 ss rømme3 ss konjakk/MadeirasaltpepperTilbehørrosenkålpoteterrørte tyttebærkantarellerpersilleStart med å svi steika (får du ikke tak i så liten steik, kjøper du den minste du finner og bruker resten til frokost eller deilig restemiddag) i smør i en sort gryte. Ha deretter i vann, melk, buljong, einerbær og litt pepper. Nå skal steika ligge og putre så vidt uten å kokei 4–5 timer. Det som skjer når du langtidskoker et slikt stykke kjøtt, er at sener og fibrer bryter sammen. Det blir altså godt og mørt. Når du er tilbake fra skituren, tar du opp steika og reduser kraften som er igjen til ca 3/4. Sil av og hell kraften over i noe annet.Smelt smøret i gryta. Det neste du må gjøre, er å ha i mel. La det bli nøttebrunt mens du rører godt. Spe på med den silte kraften. Tilsett snøfrisk, fløte, rømme og konjakk/Madeira (eller hva du nå måtte ha). Smak til med salt og pepper. Nå kan du koke poteter og rosenkål. Rør tyttebærene med litt sukker hvis de er hele. Smørstek kantarellene og ha i litt persille. Server med rødvin.LETTVINT SJOKOLADEMOUSSE(Til 4 personer)1 beger kremfløte1/2 plate mørk sjokolade3 dl brente mandler fra pose/ i løsvektGrovhakk mandlene og smelt sjokoladen i vannbad. Pisk fløten slik at den er stiv, menikke for stiv. Ha i de hakkede mandlene og tilsett sjokoladen. Vend den inn slik at den lageret mønster i kremen. Det er ikke sikkert du trenger å bruke all sjokoladen, det kommer an på hvor sterk du vil ha smaken. Bruker du skikkelig mørk sjokolade, blir ikke moussen like søt. Ha eventuelt i litt sukker når du pisker kremen.KAFFE AVECkransekakerpepperkakerandre kaker du måtte hamelisvannliten plastposeKransekakebiter kan du kjøpe hos bakeren. Det samme med pepperkaker. Du kan jo pyntekakene selv ved hjelp av melis, vann og en liten plastpose med et bitte lite hull i. Er du i den heldige situasjonen at du har med sju sorter du bakte før du dro, kan du jo dele mednaboen.Julebrunsj:Vi lagde et deilig frokostbord med:ferske lefsergodt brød1 stykke kald ribbe1 glass sild1 grå ribberull1 god skånsk sennep1 geitost1 edamer1 rødløkrester fra dyresteikahjemmelagd syltetøyTilbehørøldrameplesiderkaffetemelk, vannBåde ribbe og ribberull kjøpte vi ferdig i ferskvaredisken. I tillegg delte vi rødløken i ringer og blandet oppi sildeglasset. Det er viktig at det er drikke for enhver smak på bordet.SILDESALATsildebiter fra 1/2 glass kryddersild1/2 løk4 kalde potetermasse dill3 ss kaviar fra tube3 ss rømme2 ss majonesHakk sildebitene i mindre biter. Finhakk løk og del potetene (rester fra julaften) i små terninger. Ha i en bolle og bland resten i en annen bolle før du mikser det med sild, poteter og løk. Dryss masse hakket dill oppå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer