(1 krans, 12-14 biter)
Grunndeig
50 g gjær
4 dl romtemperert melk
½ ts salt
½ ts kardemomme
¾ dl sukker
1 egg
1 eggeplomme
ca. 12 dl hvetemel
125 g mykt smør
1. Løs gjær opp i melken. Tilsett salt, kardemomme, sukker, egg og eggeplomme.
2. Bland i ca. ¾ av melet. Ha i det myke smøret i små porsjoner. Tilsett resten av melet, men gjem litt til utbakingen.
3. Arbeid deigen smidig og blank, gjerne i en maskin. La den heve lunt under plast i ca. 1 time.
Fyll:
75 g mykt smør
2 ½ dl sukker
¾ dl finhakkede nøtter
1 eple
Pensling og pynt:
sammenpisket egg
perlesukker
1. Lag deigen som anvist i grunnoppskriften.
2. Rør sammen smør, sukker og nøtter.
3. Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 50 x 15 cm. Smør blandingen utover og riv skrellet eple over. Rull sammen fra langsiden.
4. Form til en krans på bakepapir på stekeplate. Klipp dype snitt i kransen og brett til annenhver side. Sett kransen til etterheving i ca. 30-40 minutter.
5. Pensle med sammenpisket egg og strø på perlesukker.
6. Stek kransen ved 200° på nederste rille i ovnen i ca. 25 minutter til en er gyllen på farge og gjennomstekt. Avkjøl på rist.