Reneé Fagerhøi:

- Kokebøker med duse farger og cupcakes er min største skrekk

Reneé Fagerhøi vokste opp i en vegetarfamilie, men nå er hun kokk og opptatt av å spise HELE dyret.

RENEÉ FAGEHØY: Trondheimskokk og «Top Chef»-vinner Reneé Fagerhøi har akkurat gitt ut kokeboka «Fritter Shjiten», men understreker at det langt ifra er bare frittert shjit i boka. Hun håper folk tar den i bruk når de skal kose seg SKIKKELIG. FOTO: Geir Mogen
RENEÉ FAGEHØY: Trondheimskokk og «Top Chef»-vinner Reneé Fagerhøi har akkurat gitt ut kokeboka «Fritter Shjiten», men understreker at det langt ifra er bare frittert shjit i boka. Hun håper folk tar den i bruk når de skal kose seg SKIKKELIG. FOTO: Geir Mogen Vis mer
Publisert

På samme tid som at alkohol ble et faktum i gjengen på ungdomsskolen, ble også middag på vorspiel et faktum hjemme hos Trondheimsjenta Reneé Fagerhøi (31). Et håp om forventninger og reaksjoner hos folk etter å ha smakt det hun hadde laget snek seg tidlig inn på henne.

- Når folk tenker på meg så tror jeg de tenker at jeg er veldig ekte. Jeg er en uretusjert person med store ord og store fakter - og som flirer med dobbelthake. Og så er jeg lidenskapelig opptatt av faget mitt, nemlig ordentlig god mat med gode råvarer. Det sier Fagerhøi til KK.

I 2016 gikk hun rett til topps i TV 2-programmet «Top Chef», og kort tid etter realiserte hun drømmen om å åpne sin egen restaurant, Bula Bistro i Trondheim. I dag er hun altså eier og driver, kokk OG bokdebutant med kokeboka «Fritter Shjiten».

- Og jeg må bare spørre: hvor kommer den boktittelen fra?

- Det er mange ting som ligger bak «Fritter Shjiten». I Top Chef ble jeg nærmest kjent for det uttrykket, blant annet fra da jeg fikk i oppgave å jobbe med en råvare jeg aldri hadde jobbet med før. «Lag det beste i verden på 30 minutter» sa de, så tenkte jeg «jaja, da får æ bærre fritter shjiten da», forteller hun og ler.

Fagerhøi føler også at hun bør vise et slags ansvar overfor andre som drømmer om å bli kokk, og som trenger et forbilde å se opp til.

- Kokebøker generelt i 2018 forbinder man gjerne med duse farger, pene smil, leppestift og cupcakes, noe som er min største skrekk. Jeg jobber i en knallhard bransje med ekstremt mye jobb, og som til tider kan være drittøft. Når jeg først fikk muligheten til å tøffe meg, ville jeg virkelig vise både tatoveringer og muskler!

LES OGSÅ: Dette sunne brødet er uten mel, gjær og elting

Junkfood i ny innpakning
​«Ost i kopp», «Oboy og rotchips med salt og eddik», «Marmorkake og soletti-is» og for ikke å glemme «Chili cheese» servert på kongefat.
Det er ikke bare gjennom tittelen og det visuelle uttrykket som gjør at boka til Renèe skiller seg ut i butikkhylla. Blant oppskriftene hennes finner man en rekke matretter som er litt mer uvanlig å se i andre kokebøker i dag.

STIKK TIL BLOGGERE: I boka har Renee valgt å ta med et lite stikk til typiske bloggere i Norge, da hun mener det innimellom handler alt for mye om å bestille seg mat på restaurant kun fordi det vil se bra ut på bilder. Hun mener at selv om ting ikke alltid ser like pent ut, så kan det være «dritgodt!!». FOTO: Geir Mogen
STIKK TIL BLOGGERE: I boka har Renee valgt å ta med et lite stikk til typiske bloggere i Norge, da hun mener det innimellom handler alt for mye om å bestille seg mat på restaurant kun fordi det vil se bra ut på bilder. Hun mener at selv om ting ikke alltid ser like pent ut, så kan det være «dritgodt!!». FOTO: Geir Mogen Vis mer

- Jeg er veldig glad i å ta tak i «harry» retter og gi de en ny og fancy innpakning. Det gjør jeg faktisk veldig mye av, også i restauranten. Spesielt gøy er det å pakke junkfood-elementer inn i råvarer og forvandle det om til en restaurantrett. «Ost i kopp» er for eksempel basert på en klassisk fondue - det er kjempegodt men dessverre nesten helt glemt. Og så er det selvfølgelig viktig å få frem at selv om dette er kosemat, så er det liksom ikke 90-tallets Fjordlandpakke hvor du kun tilsetter kokende vann, det er ordentlig mat laget fra bunnen av, påpeker Fagerhøi.

Vi lever i et samfunn hvor alt fra lavkarbo, lavkalori, 5:2-dietten og juicedetoxer vaier i vinden. Hvor føyer stjernekokken Reneé​ seg i denne rekken av mattrender?

​- Jeg stiller meg helt på sidelinja når det kommer til alt som har med dette å gjøre, så får alle trenddietter gå som de vil. Den maten jeg fronter er ikke akkurat «100 frokosttips med granola og sukkerfri yoghurt». Jeg elsker snacksing, driver hovedsakelig med kos og lager spennende matretter for de som har lyst til å oppleve noe nytt, totalt uavhengig av dietter. Hvis jeg skulle ha bygget opp maten basert på diettrender som dette - ja, da ville jeg ha mistet meg selv totalt.

LES OGSÅ: Gateau Marcel-kake

NY DRAKT: Marmorkake med soletti-is er en av de utradisjonelle rettene Renee byr på i boken sin. Junkfood i ny innpakning, som hun kaller det. FOTO: Geir Mogen
NY DRAKT: Marmorkake med soletti-is er en av de utradisjonelle rettene Renee byr på i boken sin. Junkfood i ny innpakning, som hun kaller det. FOTO: Geir Mogen Vis mer

Tidligere vegetarianer

Men til tross unngåelse av dietter har 31-åringen vokst opp i en vegetarisk familie i Trondheim hvor det aldri har blitt servert kjøtt hjemme. I dag er hun likevel både kjøttspiser og opptatt av å utnytte hele dyret når hun lager mat.

- Hvorfor har du egentlig valgt å gjøre det motsatte av det du er oppvokst med?

​- Altså, da jeg var yngre var det ingenting jeg ville ha mer enn kjøtt. Jeg var på ingen måte tvunget til å være vegetarianer, og oppførte meg egentlig som en gæren unge som sniffet meg frem til det huset hvor det var kjøttmiddag. Det var bare det at det ikke fantes hjemme hos oss. Og når jeg ble litt eldre, kanskje i starten av ungdomsskolealder, reflekterte jeg mer over valgene mine og bestemte meg for å bli 100 prosent vegetarianer jeg også. Sånn levde jeg i hele 13 år, helt til jeg bestemte meg for at det var kokk jeg skulle bli.

Reneé hevder nemlig at nøkkelen til å bli ordentlig god på å lage mat ligger i smakssansene. Alt handler om å smake på det man selv lager.

- Jeg måtte gå «all in», og mulighetene innen kokkebransjen blir svært begrenset om det er noe man ikke kan spise. Når jeg først bestemte meg, så ville jeg jo bli god på alt, så da måtte jeg rett og slett legge vegetarhjertet mitt på hylla. Kokkebransjen er en helt nytteløs bransje om du ikke kan spise det du lager.

Spiser hele dyret

- Og i dag velger du altså å utnytte hele dyret?

- Ja, fordi jeg er veldig opptatt av matkunnskap. Om folk har allergier, går på dietter eller hva enn det måtte være, så blir det selvfølgelig en helt annen sak. Men jeg mener folk må forstå mer av hvor maten vi spiser kommer fra, og ikke minst så må folk skjønne hvor ødeleggende det er å for eksempel spise kyllingbryst på kyllingbryst UTEN skinn fra Prior.

Det er mange nordmenn som i dag unngår rødt kjøtt, men som likevel spiser store mengder kylling.

- Jeg ser ikke motivasjonen til det, fordi kylling er det aller verste eksempelet når det kommer til hvordan dyr blir behandlet. Kylling er skitten under skoa i kjøttindustrien, og jeg mener at hvis et dyr først skal dø, så utnytter vi akkurat det dyret til det fulle. Det minste vi kan gjøre er å bremse den enorme overfloden av kjøttmat, så hvis alle begynner å bruke mer av kjøttet, så slakter vi også mindre. Hvis alle kun er ute etter fileten, så trenger vi flere dyr å slakte. Sånn tenker jeg, og dyrevelferd er ekstremt viktig for meg selv om det serveres kjøtt i restauranten min.

LES OGSÅ: Slik ble «Snuppa32» til superpopulære «Treningsfrue»

VIDT SPEKTER: I kokeboka til Renee finner man et vidt spekter av mat, alt fra «Oldemors blomkålsuppe» til «Oboy og rotchips med salt og eddik» (på bildet). FOTO: Geir Mogen
VIDT SPEKTER: I kokeboka til Renee finner man et vidt spekter av mat, alt fra «Oldemors blomkålsuppe» til «Oboy og rotchips med salt og eddik» (på bildet). FOTO: Geir Mogen Vis mer

Eget uttrykk i maten

Reneé lager med andre ord mat innenfor alle kategorier, og noe for enhver smak. Fra andre får hun ofte høre at hun har sitt eget spesielle uttrykk i maten, et eller annet som gjør at man skjønner at dette er det akkurat Reneé som har laget. Et fenomen som i dag betegnes som typisk «Reneé-mat».

- Det fineste folk kan si til meg er at maten min bærer preg av egenart og personlighet. Jeg vet ikke akkurat hva som er hemmeligheten bak «Renèe-uttrykket», men jeg er i alle fall opptatt av å løsrive meg fra trender. Jeg prøver å ikke bry meg så mye om det, og heller justere meg etter den smak og lukt. Og så er jeg rett og slett bare en rar person.

- Hvordan da?

- Livet har skjedd på en veldig brutal måte helt siden jeg ble født, og sånne ting påvirker deg som person. Jeg har vært en del av mange forskjellige miljøer, og en litt annerledes oppvekst er med på å forme deg som menneske - også som kokk. Jeg hørte en gang at ingenting man lærer i barndommen er forgjeves, og akkurat det har jeg stor tro på. Erfaringer har man i ryggmargen, og hver eneste rett jeg lager har en mening for meg. Jeg tror folk merker det.

LES OGSÅ: Caroline har skrevet bok om «dickpics»: - Der var den, i nærbilde: Erigert, stolt og spørrende

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer