Kokebok:

Kokken Nevada flyttet fra Salt Lake City til Numedal. Nå gir hun ut kokebok med fårikål - og rømmegrøtoppskrifter

- Jeg elsker hvordan nordmenn spiser etter sesong, og at visse retter spares til spesielle anledninger og høytider - som fårikål i september, rømmegrøt på sætra og pinnekjøtt til jul.

FLYTTET TIL NORGE: Med en fascinasjon for Norge og et ønske om en mer landelig livsstil flyttet Nevada fra den amerikanske hovedstaden Salt Lake City til lille Numedal i Buskerud. FOTO: Astrid Waller
FLYTTET TIL NORGE: Med en fascinasjon for Norge og et ønske om en mer landelig livsstil flyttet Nevada fra den amerikanske hovedstaden Salt Lake City til lille Numedal i Buskerud. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så altfor lenge siden Nevada Berg (34), hennes mann og deres felles sønn slo seg til ro i Norge etter flere år på reisefot. De ønsket seg et lokalmiljø å slå rot i, og fant seg helt uforventet godt til rette langt ute på den norske dalsbygda, nærmere bestemt Numedal i Buskerud.

Og for en kvinne som er født og oppvokst i selveste Salt Lake City, omringet av skyskrapere og over 200 000 innbyggere, tenker vi at overgangen til lille Numedal må oppleves som stor.

- Så Nevada, hva vil du si er den største forskjellen fra Salt Lake City til Numedal?

- Åh, jeg vet ikke en gang hvor jeg skal begynne! På enkelte ting føles det som natt og dag, samtidig som at det faktisk finnes noen likheter. En av de største forskjellene jeg har bitt meg merke i, er forholdet nordmenn har til naturen. Mens de aller fleste i Salt Lake City kun bruker naturen til utendørsaktiviteter og sport, så vil jeg si nordmenn er ekstremt flinke til å bruke naturen til det meste. Jeg har inntrykk av at mange virkelig vil oppholde seg mye utendørs, uansett hvordan været er.

LES OGSÅ: Fårikål med en twist!

Tiltrukket av Norge

Hun og hennes lille familie valgte å flytte til akkurat Norge av flere grunner. For det første er mannen hennes opprinnelig norsk, så etter flere år med en nomadisk livsstil begynte han å savne hjemlandet sitt. I tillegg hadde familien lenge hatt ambisjoner om å flytte fra bylivet til en liten adskilt gård for å blant annet dyrke sin egen mat, og bruke tiden på hobbyer de ikke hadde hatt mulighet til i byen.

- Jeg har stor tro på at livet alltid fører oss til et sted hvor vi trenger å være. Vi trengte et sted å ringe hjem til, og vi trengte et godt samfunn å bli en del av. Dessuten ser jeg på Norge som et trygt land for sønnen min å vokse opp i. Et stort pluss er det frodige landskapet og den åpne og glade kulturen, men flyttingen betydde også at vi kom nærmere familien til mannen min, det føles fint, sier Nevada til KK.

Da de bestemte seg for å realisere drømmene sine om et rolig liv på bygda, visste de ikke nøyaktig hvor i Norge de ville ende opp. De hadde ingen reservasjoner mot å velge et sted de aldri hadde vært før, de bare satte seg på et fly i retning nord med en følelse av eventyrlyst og forventninger.

- Dette stedet var nesten tilfeldig, men ingen av oss har angret en dag siden. Jeg kan ikke tenke meg et mer fredelig, rolig og vakkert sted å starte livet vårt her i Norge på enn å begynne i Numedal. Den vakre naturen, tradisjonene det er bygd på og historien bak stedet er inspirerende. Numedal lever virkelig opp til sitt kallenavn «Middelalderdalen» - det er noe veldig fortryllende rundt denne dalen.

LES OGSÅ: Ida Gran Jansen: - Jeg tror jeg vant hjertet til kjæresten min gjennom gode boller

TRADISJON MED EN TWIST: En av rettene i boken til Nevada er rømmegrøtiskrem. Nam! FOTO: Nevada Berg
TRADISJON MED EN TWIST: En av rettene i boken til Nevada er rømmegrøtiskrem. Nam! FOTO: Nevada Berg Vis mer

Kokebok med norsk mat

Nylig ga den amerikanske 34-åringen ut en kokebok proppfull av tradisjonsmat «fra hjertet av Norge». Hun ønsker å vise nordmenn hvor mange gode råvarer vi faktisk har, og blant oppskriftene finner man alt fra rømmegrøtiskrem til fårikål og kjøttkaker med kålstuing. Altså, veldig typisk norsk - og garantert noe man ikke finner rundt hvert gatehjørne i Salt Lake City.

- Norge har en unik matkultur som er blitt dannet, formet og påvirket av flere faktorer gjennom lange tider. Det var ikke før jeg møtte min mann og hans familie at jeg ble introdusert for norsk tradisjonsmat, og etter at vi flyttet hit, fikk jeg bare mer og mer lyst til å lære mer om de tradisjonsrike og spennende rettene.

- Har du alltid vært opptatt av matlaging?

- Jeg har vært fascinert av mat så lenge jeg kan huske. Jeg startet egentlig som en slags observatør, da jeg elsket å sitte på kjøkkenbenken og følge nøye med mens mamma kokkelerte. Hennes kokebøker var også fast lesestoff hos meg. Det var ikke før jeg ble voksen selv at interessen virkelig tok seg opp, det tror jeg også har noe med at jeg har bodd i så mange forskjellige land. Plutselig fikk jeg skikkelig lyst til å lære mer om ulike teknikker, smakskombinasjoner og det å fokusere på min egen matlaging.

Nevada er spesielt opptatt av å forstå hvor maten faktisk kommer fra.

- Å bo i både USA, London, Italia og Mosambik har lært meg å sette pris på forskjellige matlagingsmetoder.

FÅRIKÅL: Fårikål er en av Nevadas aller største matfavoritter. FOTO: Nevada Berg
FÅRIKÅL: Fårikål er en av Nevadas aller største matfavoritter. FOTO: Nevada Berg Vis mer

Fårikål er blant favorittene

Det amerikaneren liker best med norske mattradisjoner er at nordmenn spiser veldig mange retter basert på sesong, og sparer visse retter til spesielle anledninger eller høytider - som fårikål i september, rømmegrøt på sætra og pinnekjøtt til jul. Det er hun ikke vant med fra tidligere.

- På denne maten gleder man seg spesielt over god mat, nettopp fordi man har ventet på å få spise det hele året. Noen av mine dessertfavoritter fra Norge er skillingsboller, kling, kvæfjordkake, bløtkake og eplekake. Så godt!

Gjennom den nye boka «Nevadas kjøkken» ønsker Nevada å inspirere andre til å lage mat med lokale råvarer, og vise at vi bør være stolt av vår kulinariske arv.

- Selv om mine oppskrifter kun skraper i overflaten av hva Norge har å by på av mat, så håper jeg det vil vekke en slags nysgjerrighet i folk når det kommer til hva vi faktisk har på tallerkenen vår. Hvert kapittel i boka fokuserer på ett element av den norske matkulturen som både har og vil fortsette å forme våre mattradisjoner fremover.

LES OGSÅ: - Kokebøker med duse farger og cupcakes er min største skrekk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer