Endometriose:

- Kommentarer om babyer blir til stikk og sår

På morsdagen, da sosiale medier var oversvømmet av lykkelelig mødre, valgte Tonje og William å gå ut med en bønn om at folk tenker seg om før de spør: skal dere ha barn snart?

VALP: I prosessen med å prøve å få barn, fant Tonje og William ut at de ville ha en valp mens de venter. Den gir dem mye glede og lek i hverdagen. FOTO: Privat
VALP: I prosessen med å prøve å få barn, fant Tonje og William ut at de ville ha en valp mens de venter. Den gir dem mye glede og lek i hverdagen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg vil også klage over morgenkvalme og et rotete hjem, sier Tonje Hansen.

– Vi ønsker oss våkenetter og bæsjebleier, ja alt det som følger med å få barn, legger William Nilsen til.

Paret har vært samboere siden september 2016, nå har de kjøpt hus i landlige omgivelser på Lierskogen utenfor Drammen. Drømmen er løpende barneføtter gjennom huset. Da de bestemte seg for å prøve å få barn, hadde paret ingen anelse om hvor vanskelig alt skulle bli.

Planla å stifte familie

Tonje og William trivdes med bilferier i Norge, også før koronapandemien. På vei hjem etter en flott sommerferie i 2017, begynte de å snakke om barn og familie. De ble enige om at de ønsket seg tre barn.

– Jeg var hos gynekologen for en rutinekontroll, der fortalte jeg at vi hadde prøvd å få barn i ti måneder uten at jeg hadde blitt gravid, forteller Tonje.

– Da gynekologen hørte dette, anbefalte hun at vi søkte hjelp.

William forteller at de kjente lite til tematikken rundt ufrivillig barnløshet og IVF-behandling, det var ingen i deres omgangskrets som hadde snakket om hjelp til å bli gravide. Paret var enige om at de ville utredes.

– Fra den dagen ble Google vår beste venn og vår verste fiende sier William, og innrømmer at de googlet mer enn det som kanskje var smart. Det er mye god og nyttig informasjon på nettet, men man bør være kildekritisk.

Via fastlegen og flere henvisninger ble Tonje undersøkt på Bærum sykehus. Det ble foretatt en laparaskopi, det vil si en kikkhullsoperasjon for undersøkelse av organer i magen/bukhulen. Dette var i desember 2018.

– Jeg har alltid hatt enormt sterke smerter både ved eggløsning og menstruasjon, men jeg visste ikke at det var en spesiell grunn til det, sier Tonje.

– Da legen ga meg diagnosen endometriose, var det første gang jeg hørte ordet.

William ante heller ikke hva denne kvinnesykdommen innebar, og det ble mer googling.

BELASTENDE: Ti ganger har Tonje fått satt inn egg, men de har ikke festet seg. Det er selvsagt en stor belastning - fysisk og psykisk. FOTO: Privat
BELASTENDE: Ti ganger har Tonje fått satt inn egg, men de har ikke festet seg. Det er selvsagt en stor belastning - fysisk og psykisk. FOTO: Privat Vis mer

Nervepirrende ventetid

Da de fant og fjernet endometriose hos Tonje, fattet paret nytt håp. De regnet med at problemet var fikset, men Tonje ble fortsatt ikke gravid. De ble henvist til Rikshospitalet for eventuell oppstarting av IVF-behandling.

– Jeg var spent på resultatet av sædprøven, og var ganske lettet da den var helt fin, sier William ærlig.

– Selvsagt var jeg redd barnløsheten var min skyld.

Tonje forteller at hun også var glad for at eggene var av god kvalitet, slik at de kunne gå i gang med kunstig befruktning. De ble sjekket på alle mulige måter, også med tanke på om de ville egne seg som foreldre. Det var en påkjenning, men Tonje og William synes det er bra at helsepersonellet tar seg tid til hele pakka. Allerede i mars 2019 var de i gang med første IVF-forsøk. Ventetiden var nesten uutholdelig.

– Vi fikk tre forsøk i det offentlige og jeg gikk rett i kjelleren hver gang med negative graviditetstester. Vi fikk ikke barnet vi så sårt ønsker oss, sier Tonje.

– Det er Tonjes kropp som må gjennomgå alle de fysiske smertene og virkningen av medisinene, men vi er sammen om dette. Jeg gjør alt jeg kan for å støtte henne. Vi bestemte oss for å gå videre på privatklinikk, selv om det er dyrt. Det er snakk om å prioritere hva vi vil bruke penger på, og ingen av oss er i tvil, legger William til.

Enormt pågangsmot

Paret hadde lyst på både hund og barn. Og selv om mange mener valp og baby ikke er en god kombinasjon, er de glad for at de kjøpte hunden Eddie i 2017. Han er deres lille lykkepille, og sørger for både turer, kos og underholdning i form av lek.

– Selv om livet vårt kontrolleres av alle tiltak Tonje må gjøre, klarer vi å ha fokus på andre ting også. Vi er begge ganske impulsive, nysgjerrige, lekne og sosiale, og vi ler mye sammen, sier William.

Tonje forteller om ulike medisiner i tablett og sprøyteform, blant annet hormonsprøyter som William setter i magen hennes. Det er William som har kontrollen på alt det praktiske. Han følger opp resepter, holder styr på hvilke dager og klokkeslett de ulike medisinene skal tas og han er alltid med på klinikken når Tonje skal gjennom den smertefulle prosessen med å ta ut egg. Medisinene påvirker Tonjes kropp slik at hormonsvingningene er store i løpet av en syklus.

– Jeg føler meg sett og hørt av fantastisk dyktige og omsorgsfulle personer som jobber på privatklinikken. De tar meg og tar smertene mine på alvor. Det er utrolig viktig i den sårbare situasjonen jeg er i, sier Tonje.

På laboratoriet befruktes eggene; noen lar seg ikke befrukte og noen faller fra. Dagen etter egguttak ringes paret og får beskjed hvor mange egg som har latt seg befrukte. Etter dette ringes paret hver morgen med informasjon om utviklingen av embryo.

Selv om man starter med mange, kan man ende opp med få fordi de faller fra under utviklingen.

Tonje og William er ekstremt nervøse hver gang. Etter innsett går det 14 dager før de får resultatet.

– Denne perioden gir jeg meg selv lov til å kose meg, for akkurat da er jeg gravid til det motsatte er bevist, det er premien min, sier Tonje.

– Dessverre har foreløpig ingen egg klart å feste seg i livmoren min.

Seks ganger har det blitt hentet ut egg fra Tonje, ti ganger er egg tilbakeført. Nå er paret igjen med sjuende runde, de er fast bestemte på å nå sitt mål, selv om det er en tøff belastning både fysisk og psykisk.

Tonje og William har vært åpne om prosessen de står i. FOTO: Privat
Tonje og William har vært åpne om prosessen de står i. FOTO: Privat Vis mer

Antall forsøk varierer

– Hvor mange forsøk som må til før man lykkes varierer. Noen lykkes raskt mens andre trenger flere forsøk for å lykkes med graviditet, sier Liv Bente Romundstad, Gynekolog, MD, PhD ved Spiren Fertilitetsklinikk, www.klinikkspiren.no.

– Det er flere årsaker til at noen opplever mislykkede forsøk med negativ test gang etter gang. Dette er tungt og belastende.

Gynekologen forklarer at de vanligste forklaringene på mislykkede forsøk, enten er nedsatt kvalitet på egg, sperm eller embryo. Noen ganger kan embryoet (det befruktede egget) se fint ut og tilsynelatende hatt en perfekt utvikling i laboratoriet, men til tross for dette blir kvinnen ikke gravid.

– Det er svært viktig med informasjon underveis slik at kvinnen/paret er informert til enhver tid om sin situasjon, sier Liv Bente Romundstad.

– Noen ganger kan årsaken være forhold i livmoren som gjør det vanskelig for egget å feste seg.

Gynekologen sier at dette blir vurdert med ultralyd for å se etter riktig preg på livmorslimhinnen og om det er for eksempel polypper, muskelknuter eller sammenvoksinger som kan være til hinder.

Hun gjør også oppmerksom på at mersalg av undersøkelser som mangler dokumentasjon er et økende problem, særlig hos klinikker i utlandet. Det er forståelig at kvinnen og paret ønsker å «forsøke alt» og man kan lett bli offer for kyniske og kommersielle aktører.

LER MYE: – Vi klarer vi å ha fokus på andre ting også. Vi er begge ganske impulsive, nysgjerrige, lekne og sosiale, og vi ler mye sammen. FOTO: Privat
LER MYE: – Vi klarer vi å ha fokus på andre ting også. Vi er begge ganske impulsive, nysgjerrige, lekne og sosiale, og vi ler mye sammen. FOTO: Privat Vis mer

Velger åpenhet

Og akkurat der er Tonje og William nå, de vil forsøke alt. Tonje har vært gjennom en operasjon til, der mer endometriose ble fjernet. Hun har sendt menstruasjonsblod til utredning i Hellas og livmorsvev til Tyskland og USA. Hun bebreider seg selv for at hun ikke klarer noe som skulle være så enkelt som å bli gravid, og tenker irrasjonelle tanker som:

Kan hun ha drukket for mye kaffe? Sovet for lite? Stresset for mye? Tankene kverner. Dessuten har hun dårlig samvittighet for at hun ikke har gitt foreldrene barnebarn. Høytider, som er typiske familiedager, er det verste. 17. mai velger de å rømme fra alt som kan minne om barnetog og viftende barnehender med flagg. Det gjør for vondt.

– På morsdagen i år valgte vi å fortelle historien vår åpent på Facebook og Instagram, etter først å ha informert familie og venner. Vi hadde da opplevd så mange ubetenksomme hint om babyer, at det ble en belastning. Folk mener ikke noe vondt med det, men de burde tenke seg om allikevel, så de ikke påfører ufrivillig barnløse unødvendige stikk og sår, sier William.

Tonje forteller at de har fått utelukkende positive tilbakemeldinger, og at mange som selv er i samme situasjon har tatt kontakt. Paret håper åpenheten kan være til hjelp for andre som sliter. Hun har mange følgere på Instagramkontoen @hostonje.

Bryllup må vente

– 19. desember 2020 gikk William ned på kne, det kom helt overraskende på meg og jeg ble veldig glad. Men bryllup blir ikke prioritert nå, vi trenger å balansere økonomien vår til IVF-forsøkene, sier Tonje.

William legger til at de til nå har brukt rundt 300 000 kroner.

Begge forteller at de klarer å ta vare på seg selv og hverandre, til tross for presset de lever med og tidsskjemaet de er nødt til å følge. De har begge en indre drive, de er kjappe til å planlegge neste runde når de får den vonde beskjeden. Neste forsøk blir i påsken.

I mellomtiden stortrives Tonje i barnehagen, der hun jobber som pedagogisk medarbeider.

– En dag håper jeg selv å kunne levere barnet mitt i barnehagen, sier Tonje drømmende.

– Vi er virkelig klare for å bli mamma og pappa nå.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer