Tre nøtter til Askepott

Kongen av julestemning

Det er blitt sagt at stemmen hans umiddelbart kunne trøste et gråtende barn og gi voksne en følelse av ro. For mange nordmenn er Knut Risan fortsatt den fremste leverandøren av julestemning.

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Knut Risan dubbet alle stemmene i den tysk-tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973. For mange nordmenn er den selve lyden av jul. Foto: National Film Archive (NFA), Praha
TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Knut Risan dubbet alle stemmene i den tysk-tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973. For mange nordmenn er den selve lyden av jul. Foto: National Film Archive (NFA), Praha Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«God aften deres kongelige høyhet. Takk for innbydelsen.»

Når det inviteres til ball på et middelalderslott på norske tv-skjermer i julen, er det én person som er en selvsagt gjest. Eller rettere sagt: En stemme.

Denne stemmen kan tilhøre en brysk konge, en ung prins, en klønete lærer, en slem stemor eller en vakker ungjente, og den skifter i både toneleie, hastighet og volum etter hvem den tilhører.

Det er sagt om denne stemmen at den kunne gi voksne mennesker en følelse av harmonisk ro, og at gråtende barn som hørte den umiddelbart fant trøst og trygghet og sluttet å gråte.

Den er på samme tid både myndig og mild, dyp og lys, autoritær og vennlig, streng og forsiktig. Men først og fremst har denne stemmen en kvalitet ved seg som neppe finnes hos noen annen: Den gir umiddelbar julestemning hos så godt som alle som hører den.

Lyden av jul, er denne stemmen blitt kalt. Men den tilhører verken julenissen, Kurt Nilsen eller Hanne Krogh.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.