Kultur & Underholdning

Kosemat med ny vri

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalLØVBIFFSALAT(Til 2 personer)400 g biffkjøttblandet salat som feldsalat, ruccola, strimlet fennikel, hjertesalat2-3 vårløkVinaigrette2 ss olivenolje1 ss balsamicosalt og nykvernet peppereventuelt 1 fedd hvitløkBank biffen slik at den blir ganske tynn (derav navnet løvbiff – løvtynn). Del stykket i 2 cm brede strimler og stek dem veldig kjapt på veldig sterk varme, særlig hvis du vil ha kjøttet litt rosa. Bland kjøtt med salat i en bolle og hell over dressing. Ønsker du en fyldigere salat kan du improvisere med mye – for eksempel mer grønt, som tomater, agurk og avokado. Prøv med biter av blåmuggost, pære og ristede valnøtter. Bruk det du har i kjøleskapet som du tror kan passe.KYLLING-TORTILLAS(Til 2 personer)4 store tortillalefser2–3 kyllingbryst1 rødløk1 avokado2 ss rømme1 fedd hvitløksalt og peppertacosalsatomater på boksrevet ostjalapeñoset par tomatersalatDel kyllingfiletene i strimler, krydre med salt og pepper og stek de i en panne. Sett stekeovnen etter anvisning på tortillapakken. Del avokadoen, skrap ut kjøttet med enskje og ha i en bolle. Tilsett rømme, salt, pepper og hvitløk. Mos med stavmikser elleren gaffel. Hakk rødløken og riv ost. Jeg blander noen skjeer med knuste tomater på boksmed noen skjeer tacosaus. Tacosaus kommer i forskjellige sterkhetsgrader, så her kandu smake til selv. Smør tomatsaus på tortillaene, legg på kyllingstrimler, rødløk og strøover ost. Rull sammen og eventuelt knyt en hyssingbit rundt. Legg lefsene i aluminiumsfolieog stek i cirka 10 minutter eller til osten er godt smeltet. Server med avokadomos, jalapeños, noen skiver ferske tomater, eventuelt en klatt rømme og litt salat.ELGBURGER(Til 2 personer)400 g karbonadedeig av elg, lam eller okse1 brødskive1 eggsalt og pepperurter du har for hånden:rosmarin, basilikum, timian...hamburgerbrød eller liknendeagurksalattomatløkringerThousand island-dressing1 ss majones1 ss rømme1 ts ketsjup1 ts hvitvinseddik1/2 ts sukkereventuelt noen skiver søt sylteagurksalt og pepperHa karbonadedeigen i en bolle og knus brødet oppi. Ha i egg, salt og pepper og hakkede urter. Form to burgere og stek dem i smør. Bland ingrediensene til dressingen. Finhakk densyltede agurken hvis du bruker den. Monter burgeren slik du vil.BIFF MED HJEMMELAGD BÉARNAISE OG POMMES FRITES(Til 2 personer)500 g biff9 mandelpotetersolsikkeoljegodt saltBéarnaise1 dl tørr hvitvin0,5 dl hvitvinseddik1 ss finhakket løk, gjerne sjalott1/2 ts nykvernet pepper2 ss fersk estragon3 eggeplommer250 g smørsalt og pepperBegynn med sausen. Smelt smøret i en liten kjele. Ha vin, eddik, pepper, løk og halvparten av den hakkede estragonen i en annen kjele og kok opp. La det syde i 5 minutter. Ha blandingen i en bolle og tilsett eggeplommene. Pisk over vannbad til sausen blir luftigog tykk som eggedosis. Spe med smøret og vær forsiktig med varmen slik at ikke eggetstivner. Smak til med salt, pepper og resten av estragonen. Deretter lager du pommes fritesen: Ha solsikkeolje i en kjele. Hell i slik at det fyller minimum 3 cm opp i kjelen. Ha høy temperatur på platen. Del potetene i båter, gjerne litt tynne. Tørk med et kjøkkenpapir slik at overflødig væske blir trukket ut. Friter potetene i to omganger. Først i 3–4 minutter, skru deretter varmen på maks og friter til de får en gyllen farge. Ikke ha i alle potetene på en gang. Legg på kjøkkenpapir slik at overflødig fett forsvinner. Strø over godt salt. Biffen svis først kjapt i varm panne uten fett. Ha deretter i smør – det blir ganske brunt på grunn av varm panne – og stek så biffen 3 minutter på hver side. Da blir den ganske rød. Snu denheller litt hyppig i stedet for å la stykket ligge stille i 3 minutter. La den hvile noen minutter etter steking. Hvordan folk vil ha biffen stekt, er en smakssak, så her må du bare prøve deg litt fram.PIZZA MED MOZZARELLA OG RUCCOLA(Til 2 personer)20 g gjær1,5 dl fingervarmt vannca. 4 dl hvetemel1/2 ts salt1 boks tomatersalt og nykvernet peppergod olivenolje2 poser fersk mozarella1–2 never ruccola, eventuelt noen blader frisk basilikumBegynn med en «startdeig» hvis du har tid. Det gjør du ved å blande gjæren i cirka 3/4 avvannet og så røre inn 1 ss mel, slik at du får en glatt røre. Hev i 30 minutter. Sett stekeovnen på fullt. En pizza skal steke raskt og i veldig sterk varme. Ha nesten alt melet på bordet, og lag et hull i midten. Hell oppi gjærblandingen sammen med saltet og restene av vannet. Jobb inn melet og kna godt. Eventuelt tilsett mer mel om nødvendig, men husk at det er bedre med en løs deig enn en som har for mye mel. Del deigen i to biter og la bitene heve til dobbel størrelse. Ikke kna deigen for mye før du skal trykke eller kjevle den ut, det gjør den ofte seigere og vanskeligere å dra i. Kjevle ut 2 runde, tynne bunner, eventuelt trykk litt ut, cirka 2 cm fra kanten slik at bunnen får en litt tykkere skorpe i kanten. Klem ut en del av vannet fra tomatboksen og ha sausen over bunnene. Del mozarellaen i skiver og fordel på sausen. Kvern over pepper og strø på litt salt. Drypp overgod olivenolje og sett pizzaen inn i varm ovn. Normalt er steketiden cirka 10 minutter,men det kan være at den er ferdig etter 7, så følg med. Ta ut og ha på ruccola. Spis med en gang!SVINEFILET MED TOMAT- OG SQUASHSALAT(Til 2 personer)500 g svinindrefilet2 store tomater1 squash1 bunt persille1 liten rødløk2 ss olivenolje1 ss hvitvinseddik2 ss hakketgressløksaltpepperSett stekeovnen på 180°. Skjær squashen i ca. 1 cm tykke skiver. Del dem igjen i staver. Forvell i kokende vann i ca. 1–2 minutter. Ha bitene i en salatbolle. Del tomatene i litttykke skiver, del igjen i staver. Ha i sammen med squashen. Del rødløken i halve ringer og ha i. Bland olje, eddik, salt, pepper og knust hvitløk. Hakk persille og gressløk og ha det i sammen med dressingen. Stek svinefileten på ganske sterk varme i en grillpanne ellervanlig stekepanne. Legg den på et ildfast fat og sett den i ovnen i ca. 10 minutter. Ta ut og la den hvile i 10 minutter før du skjærer i den. Server med salat og eventuelt sjasminris.KJØTTBOLLER I TOMATSAUS(Til 2 personer)500 g karbonadedeig1 skive brød1 ts tørket oregano1/2 ts spisskummen2 ss hakket rosmarin1 egglitt god olje1 liten løk2 fedd hvitløk1 ss dijonsennepTomatsaus2 bokser hele tomater1 ts tørket oreganoeventuelt litt tørket chiliolivenolje5 fedd hvitløk1 ss rødvinseddik1 stor neve ferskbasilikumsalt og pepper2 ss god olivenoljeStart med sausen, den blir bedre jo lenger den koker. Ha noen spiseskjeer med olivenolje i en kjele. Knus hvitløken og ha den i sammen med oregano og chili. Pass på at det ikke erfor varmt slik at hvitløken svir seg. Ha i tomatboksene og rør forsiktig. Det er best hvis tomatene holder seg hele gjennom koketiden. La sausen gjerne putre en time under lokk. Mot slutten tilsetter du eddik, hakket basilikum og god olje. Smak til med salt og pepper. Bland karbonadedeigen med brødsmuler, egg, oregano, kummen, rosmarin, litt olje,finhakket løk, hvitløk og sennep. Lag boller som ikke er så store, gjerne munnfullstore biter. Stek de i smør og ha de i tomatsausen. Server med spagetti.PASTA MED OSTESAUS OG KYLLING(Til 2 personer)1 stor squash2 fedd hvitløk2 ss smør2 dl fløte100 g gorgonzola elleretter smak1–2 kyllingfileter eller bacon(ønsker du en vegetarvariant, smaker det veldig godt med ristede valnøtter)salt og nykvernet pepperpastaDel kylling/bacon i mindre biter og stek dem godt i en panne. Sett til side. Riv squashen på et rivjern. Smelt smøret i en kjele, hakk hvitløk og ha den i sammen med squashen. La det putre en liten stund slik at en del av vannet fra squashen forsvinner. Ha i fløte og kok opp. Del osten i mindre biter og ha den i sausen. Sausen er ferdig når osten har smeltet.Server med nykokt pasta og kyllingbiter på toppen.BLÅSKJELL(Til 2 personer)1 kg blåskjell2 ss olivenolje2 stilker stangselleri1 liten løk2 fedd hvitløk2 dl tørr hvitvinnykvernet pepperVask blåskjellene godt. Fjern eventuelt skjegg hvis det finnes. Kast ødelagte skjell og dem som ikke lukker seg etter at du har banket på dem. Varm oljen i en kjele. Hakk løk, hvitløk og stangselleri og ha det i oljen. La det frese noen minutter. Pass på at det ikke brenner seg. Tilsett vinen og la det koke opp. Ha i skjellene og kok forsiktig under lokk til de har åpnet seg skikkelig. Skjell som ikke har åpnet seg, skal du heller ikke spise. Server med godt brød. Ønsker du å gjøre noe mer ut av denne middagen, er det kjempeenkelt. Du kan tilsette en boks tomater, da får du en god suppe i tillegg. Du kan også ta ut skjellene når de er ferdig, og så piske inn litt fløte. En god og kremet variant. Ha skjellene tilbake i suppen.BIFFWOK(Til 2 personer)400 g biffkjøtt1 squashpaprika i forskjellige farger1 rødløk1/2 pakke minimais1 pakke sukkererter2 fedd hvitløksalt og peppereventuelt litt soyasolsikkeoljeSkjær alle grønnsakene i grove biter og ha dem i en bolle. Bland noen spiseskjeer solsikkeolje med hakket hvitløk, salt, pepper og litt soya hvis du ønsker. (Dropp saltet hvis du bruker soya.) Ha blandingen over grønnsakene og bland godt. Ha litt olje i woken og wok en neve grønnsakblanding om gangen. Skjær biffkjøttet i strimler og wok til slutt. Server med ris eller nudler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer