Kultur & Underholdning

Kosemat med ny vri

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren Lauvdal















LØVBIFFSALAT
(Til 2 personer)
400 g biffkjøtt
blandet salat som feldsalat, ruccola, strimlet fennikel, hjertesalat
2-3 vårløk

Vinaigrette
2 ss olivenolje
1 ss balsamico
salt og nykvernet pepper
eventuelt 1 fedd hvitløk

Bank biffen slik at den blir ganske tynn (derav navnet løvbiff – løvtynn). Del stykket i 2 cm brede strimler og stek dem veldig kjapt på veldig sterk varme, særlig hvis du vil ha kjøttet litt rosa. Bland kjøtt med salat i en bolle og hell over dressing. Ønsker du en fyldigere salat kan du improvisere med mye – for eksempel mer grønt, som tomater, agurk og avokado. Prøv med biter av blåmuggost, pære og ristede valnøtter. Bruk det du har i kjøleskapet som du tror kan passe.

KYLLING-TORTILLAS
(Til 2 personer)
4 store tortillalefser
2–3 kyllingbryst
1 rødløk
1 avokado
2 ss rømme
1 fedd hvitløk
salt og pepper
tacosalsa
tomater på boks
revet ost
jalapeños
et par tomater
salat

Del kyllingfiletene i strimler, krydre med salt og pepper og stek de i en panne. Sett stekeovnen etter anvisning på tortillapakken. Del avokadoen, skrap ut kjøttet med en
skje og ha i en bolle. Tilsett rømme, salt, pepper og hvitløk. Mos med stavmikser eller
en gaffel. Hakk rødløken og riv ost. Jeg blander noen skjeer med knuste tomater på boks
med noen skjeer tacosaus. Tacosaus kommer i forskjellige sterkhetsgrader, så her kan
du smake til selv. Smør tomatsaus på tortillaene, legg på kyllingstrimler, rødløk og strø
over ost. Rull sammen og eventuelt knyt en hyssingbit rundt. Legg lefsene i aluminiumsfolie
og stek i cirka 10 minutter eller til osten er godt smeltet. Server med avokadomos, jalapeños, noen skiver ferske tomater, eventuelt en klatt rømme og litt salat.

ELGBURGER
(Til 2 personer)
400 g karbonadedeig av elg, lam eller okse
1 brødskive
1 egg
salt og pepper
urter du har for hånden:
rosmarin, basilikum, timian...
hamburgerbrød eller liknende
agurk
salat
tomat
løkringer

Thousand island-dressing
1 ss majones
1 ss rømme
1 ts ketsjup
1 ts hvitvinseddik
1/2 ts sukker
eventuelt noen skiver søt sylteagurk
salt og pepper

Ha karbonadedeigen i en bolle og knus brødet oppi. Ha i egg, salt og pepper og hakkede urter. Form to burgere og stek dem i smør. Bland ingrediensene til dressingen. Finhakk den
syltede agurken hvis du bruker den. Monter burgeren slik du vil.

BIFF MED HJEMMELAGD BÉARNAISE OG POMMES FRITES
(Til 2 personer)
500 g biff
9 mandelpoteter
solsikkeolje
godt salt

Béarnaise
1 dl tørr hvitvin
0,5 dl hvitvinseddik
1 ss finhakket løk, gjerne sjalott
1/2 ts nykvernet pepper
2 ss fersk estragon
3 eggeplommer
250 g smør
salt og pepper

Begynn med sausen. Smelt smøret i en liten kjele. Ha vin, eddik, pepper, løk og halvparten av den hakkede estragonen i en annen kjele og kok opp. La det syde i 5 minutter. Ha blandingen i en bolle og tilsett eggeplommene. Pisk over vannbad til sausen blir luftig
og tykk som eggedosis. Spe med smøret og vær forsiktig med varmen slik at ikke egget
stivner. Smak til med salt, pepper og resten av estragonen. Deretter lager du pommes fritesen: Ha solsikkeolje i en kjele. Hell i slik at det fyller minimum 3 cm opp i kjelen. Ha høy temperatur på platen. Del potetene i båter, gjerne litt tynne. Tørk med et kjøkkenpapir slik at overflødig væske blir trukket ut. Friter potetene i to omganger. Først i 3–4 minutter, skru deretter varmen på maks og friter til de får en gyllen farge. Ikke ha i alle potetene på en gang. Legg på kjøkkenpapir slik at overflødig fett forsvinner. Strø over godt salt. Biffen svis først kjapt i varm panne uten fett. Ha deretter i smør – det blir ganske brunt på grunn av varm panne – og stek så biffen 3 minutter på hver side. Da blir den ganske rød. Snu den
heller litt hyppig i stedet for å la stykket ligge stille i 3 minutter. La den hvile noen minutter etter steking. Hvordan folk vil ha biffen stekt, er en smakssak, så her må du bare prøve deg litt fram.

PIZZA MED MOZZARELLA OG RUCCOLA
(Til 2 personer)
20 g gjær
1,5 dl fingervarmt vann
ca. 4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 boks tomater
salt og nykvernet pepper
god olivenolje
2 poser fersk mozarella
1–2 never ruccola, eventuelt noen blader frisk basilikum

Begynn med en «startdeig» hvis du har tid. Det gjør du ved å blande gjæren i cirka 3/4 av
vannet og så røre inn 1 ss mel, slik at du får en glatt røre. Hev i 30 minutter. Sett stekeovnen på fullt. En pizza skal steke raskt og i veldig sterk varme. Ha nesten alt melet på bordet, og lag et hull i midten. Hell oppi gjærblandingen sammen med saltet og restene av vannet. Jobb inn melet og kna godt. Eventuelt tilsett mer mel om nødvendig, men husk at det er bedre med en løs deig enn en som har for mye mel. Del deigen i to biter og la bitene heve til dobbel størrelse. Ikke kna deigen for mye før du skal trykke eller kjevle den ut, det gjør den ofte seigere og vanskeligere å dra i. Kjevle ut 2 runde, tynne bunner, eventuelt trykk litt ut, cirka 2 cm fra kanten slik at bunnen får en litt tykkere skorpe i kanten. Klem ut en del av vannet fra tomatboksen og ha sausen over bunnene. Del mozarellaen i skiver og fordel på sausen. Kvern over pepper og strø på litt salt. Drypp over
god olivenolje og sett pizzaen inn i varm ovn. Normalt er steketiden cirka 10 minutter,
men det kan være at den er ferdig etter 7, så følg med. Ta ut og ha på ruccola. Spis med en gang!

SVINEFILET MED TOMAT- OG SQUASHSALAT
(Til 2 personer)
500 g svin
indrefilet
2 store tomater
1 squash
1 bunt persille
1 liten rødløk
2 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
2 ss hakket
gressløk
salt
pepper

Sett stekeovnen på 180°. Skjær squashen i ca. 1 cm tykke skiver. Del dem igjen i staver. Forvell i kokende vann i ca. 1–2 minutter. Ha bitene i en salatbolle. Del tomatene i litt
tykke skiver, del igjen i staver. Ha i sammen med squashen. Del rødløken i halve ringer og ha i. Bland olje, eddik, salt, pepper og knust hvitløk. Hakk persille og gressløk og ha det i sammen med dressingen. Stek svinefileten på ganske sterk varme i en grillpanne eller
vanlig stekepanne. Legg den på et ildfast fat og sett den i ovnen i ca. 10 minutter. Ta ut og la den hvile i 10 minutter før du skjærer i den. Server med salat og eventuelt sjasminris.

KJØTTBOLLER I TOMATSAUS
(Til 2 personer)
500 g karbonadedeig
1 skive brød
1 ts tørket oregano
1/2 ts spisskummen
2 ss hakket rosmarin
1 egg
litt god olje
1 liten løk
2 fedd hvitløk
1 ss dijonsennep

Tomatsaus
2 bokser hele tomater
1 ts tørket oregano
eventuelt litt tørket chili
olivenolje
5 fedd hvitløk
1 ss rødvinseddik
1 stor neve fersk
basilikum
salt og pepper
2 ss god olivenolje

Start med sausen, den blir bedre jo lenger den koker. Ha noen spiseskjeer med olivenolje i en kjele. Knus hvitløken og ha den i sammen med oregano og chili. Pass på at det ikke er
for varmt slik at hvitløken svir seg. Ha i tomatboksene og rør forsiktig. Det er best hvis tomatene holder seg hele gjennom koketiden. La sausen gjerne putre en time under lokk. Mot slutten tilsetter du eddik, hakket basilikum og god olje. Smak til med salt og pepper. Bland karbonadedeigen med brødsmuler, egg, oregano, kummen, rosmarin, litt olje,
finhakket løk, hvitløk og sennep. Lag boller som ikke er så store, gjerne munnfullstore biter. Stek de i smør og ha de i tomatsausen. Server med spagetti.

PASTA MED OSTESAUS OG KYLLING
(Til 2 personer)
1 stor squash
2 fedd hvitløk
2 ss smør
2 dl fløte
100 g gorgonzola eller
etter smak
1–2 kyllingfileter eller bacon
(ønsker du en vegetarvariant, smaker det veldig godt med ristede valnøtter)
salt og nykvernet pepper
pasta

Del kylling/bacon i mindre biter og stek dem godt i en panne. Sett til side. Riv squashen på et rivjern. Smelt smøret i en kjele, hakk hvitløk og ha den i sammen med squashen. La det putre en liten stund slik at en del av vannet fra squashen forsvinner. Ha i fløte og kok opp. Del osten i mindre biter og ha den i sausen. Sausen er ferdig når osten har smeltet.
Server med nykokt pasta og kyllingbiter på toppen.

BLÅSKJELL
(Til 2 personer)
1 kg blåskjell
2 ss olivenolje
2 stilker stangselleri
1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 dl tørr hvitvin
nykvernet pepper

Vask blåskjellene godt. Fjern eventuelt skjegg hvis det finnes. Kast ødelagte skjell og dem som ikke lukker seg etter at du har banket på dem. Varm oljen i en kjele. Hakk løk, hvitløk og stangselleri og ha det i oljen. La det frese noen minutter. Pass på at det ikke brenner seg. Tilsett vinen og la det koke opp. Ha i skjellene og kok forsiktig under lokk til de har åpnet seg skikkelig. Skjell som ikke har åpnet seg, skal du heller ikke spise. Server med godt brød. Ønsker du å gjøre noe mer ut av denne middagen, er det kjempeenkelt. Du kan tilsette en boks tomater, da får du en god suppe i tillegg. Du kan også ta ut skjellene når de er ferdig, og så piske inn litt fløte. En god og kremet variant. Ha skjellene tilbake i suppen.

BIFFWOK
(Til 2 personer)
400 g biffkjøtt
1 squash
paprika i forskjellige farger
1 rødløk
1/2 pakke minimais
1 pakke sukkererter
2 fedd hvitløk
salt og pepper
eventuelt litt soya
solsikkeolje

Skjær alle grønnsakene i grove biter og ha dem i en bolle. Bland noen spiseskjeer solsikkeolje med hakket hvitløk, salt, pepper og litt soya hvis du ønsker. (Dropp saltet hvis du bruker soya.) Ha blandingen over grønnsakene og bland godt. Ha litt olje i woken og wok en neve grønnsakblanding om gangen. Skjær biffkjøttet i strimler og wok til slutt. Server med ris eller nudler.

Løvbiffsalat
Løvbiffsalat Vis mer
Kyllingtortillas
Kyllingtortillas Vis mer
Elgburger
Elgburger Vis mer
Biff med hjemmelaget béarnaise og pommes frites
Biff med hjemmelaget béarnaise og pommes frites Vis mer
Pizza med mozzarella og ruccola
Pizza med mozzarella og ruccola Vis mer
Svinefilet med tomat- og squashsalat
Svinefilet med tomat- og squashsalat Vis mer
Kjøttboller i tomatsaus
Kjøttboller i tomatsaus Vis mer
Pasta med ostesaus og kylling
Pasta med ostesaus og kylling Vis mer
Blåskjell
Blåskjell Vis mer
Biffwok
Biffwok Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer