Krabbe

Krabbe- fest!

Det er bare å ­glede seg til ­høstens krabbe­måltider. Her er sauser og ­tilbehør som hever maten til nye høyder!

Krabbe- fest!
Publisert
Sist oppdatert

Krabbe naturell med 3 gode sauser
(4 porsjoner)

Er du redd for å renske krabben selv, får du fiskehandleren til å gjøre det for deg.

4 hele krabber + evt. ekstra klør
sitronbåter
grønt 
loff
smør

Mangosalsa:
1 stor, godt moden mango
1 tomat
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt og pepper
2 ss hakket kjørvel
Sitron- og persillesaus:
1 egg
saft av ½ sitron
2 ss finhakket persille
1–1 ½ dl kesam
salt og pepper

Stavmikser-aioli:
1 eggeplomme
1 knivspiss salt
1 knivspiss pepper
1 ss sitronsaft
2 hvitløkbåter, hakket
½ ts sennep
ca. 1 dl nøytral olje

Lag mangosalsa. Skrell og skjær mangokjøttet fra steinen. Skjær kjøttet i små terninger. Del tomaten og ta ut frøene og skjær kjøttet i små terninger. Bland alt og smak sausen til med salt og pepper. Rør inn kjørvel.

Sitron- og persillesaus lages ved å røre sammen egg, sitronsaft og persille i en liten bolle. Sett den over et lite kokekar med kokende vann. Rør til eggeplommen tykner. Ta bollen opp av vannbadet og avkjøl. Rør inn kesam. Smak til med salt og ­pepper.

Den enkleste måten å lage majones på, er ved hjelp av en stavmikser. Ha eggeplomme, salt, pepper, sitronsaft, hakket hvitløk, sennep og det meste av oljen i begeret til stavmikseren. Pass på at eggeplommen ikke knuses. Sett stavmikseren midt i eggeplommen og kjør den på topp hastighet til majonesen tykner. Spe med mer olje etter hvert.

Slik rensker du krabber:
Brekk fra hverandre ryggskjold og bukskjold/­fotstøet. Like under ­øynene i ryggskjoldet ­sitter ­paven/mage­sekken. Brekk den ut. Fjern ­gjellene fra fotstøet. Del det i to, da er det ­lettere å komme til krabbe­kjøttet. Knekk klørne.

Tips: 
Grav gjerne ut kjøttet fra ­ryggskjoldet. Vask skallet og fyll kjøttet tilbake. Anrett på et fat med sitronbåter og grønt.

 

Krabbe- fest!

Krabbemousse
(4-6 porsjoner)
En rett som gjestene vil vite å verdsette!

2 krabbeskjell
1 pose lys buljonggelé
3 dl kokende vann
saft av ½ sitron
1 ss hakket estragon
2 ½ dl lettrømme

Dressing:
1 dl lettrømme
1 dl majones
salt og pepper
frisk dill
saft av ½ sitron

Tilbehør:
salat
estragon
ristet loff

Ta krabbekjøttet ut av skallene og mos det med en gaffel.

Rør buljongpulveret ut i kokende vann så det smelter helt. Enda bedre blir moussen hvis du bruker 2 dl kokende vann og 1 dl hvitvin. Rør inn sitronsaft og avkjøl geleen.

Rør inn krabbekjøtt, rømme og estragon. Fyll moussen i ­porsjonsformer eller i én større form. Sett den kaldt så den ­stivner.

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og smak til.
Hvelv porsjonsmousse på salat på tallerkener, eller skjær den store moussen i skiver som anrettes på salat.

Pynt med friskt grønt og ­server med ristet loff og dressing til.

 

Krabbe- fest!

Krabbesufflé
(4 porsjoner)

Ferdigrenskede krabbeskjell er supert å bruke til denne ­suffleen.

3 krabbeskjell
1 ss smør
2 ss hvetemel
1 ss maisenna
2 ½ dl helmelk
1 ts salt
¼ ts pepper
1 ts grov sennep
3 egg
2 ss strøkavring, kan sløyfes

Ta krabbekjøttet ut av skallene og mos det med en gaffel.

Lag en tykk, hvit saus av smør, mel og melk. La den koke i 3–4 minutter. Rør inn salt, pepper og sennep.

Skill eggene og rør eggeplommene i sausen sammen med krabbekjøttet.

Visp eggehvitene stive. Har du en ekstra eggehvite stående, tar du den med.
Vend eggehvitene i sufflémassen.

Fyll massen i smurt form med høye kanter, som rommer ca. 1 l. Dryss eventuelt strøbrød på toppen.

Stek suffleen på nederste rille i ovn ved 200° i ca. 35 minutter til den er gyllen og godt hevet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer